CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Explodeaza Rosia Montana

0 comentarii / 3551 vizualizări / 10 octombrie 2013

In fiecare zi aflam lucruri noi. Care contureaza faptul ca, dincolo de marea problema a cianurilor, dincolo chiar de operatiunile ciudate efectuate pe bursa din Toronto, cazul Rosia Montana se poate transforma intr-un voluminos dosar de crima organizata. Actiune la care au participat, in mod activ, inalti demnitari ai statului si despre care SRI si SIE nu aveau cum sa nu fie informate. Si sa informeze la randul lor. Cand va exploda cu adevarat scandalul, schijele ii vor culca pe multi la pamant.

A pornit tavalugul. El nu poate fi practic oprit. In fiecare zi si chiar de mai multe ori pe zi Comisia Rosia Montana, care isi desfasoara lucrarile intr-un regim public, primeste informatii extrem de scandaloase. Furnizate nu numai de specialisti de prim rang, ci si de fosti sau actuali conducatori ai unor importante institutii sau chiar de catre oameni ai legii. Si se vede limpede ca problema audierii sefilor serviciilor secrete era falsa. Atata timp cat ei practic au refuzat sa vorbeasca. Iar ceea ce aveau de spus, iata se afla.

Un procuror l-a anchetat prin 2003-2004 pe un ofiter MAPN, numit Tanase, pentru ca acesta a vandut informatii secrete vizand zacamintele aurifere si de alta natura de la Rosia Montana unei etnitati straine. De fapt reprezentantilor Gold Corporation. Ancheta a fost blocata in ultimul moment sub presiunea unor viitori parteneri NATO. Urmeaza ca fostul premier Adrian Nastase sa confirme sau sa infirme spusele procurorului de caz. Printr-o simpla coincidenta – oare? – acum, cel care conduce afacerea din Romania se numeste tot Tanase. Avem asadar un caz nesolutionat de sustragere si de vanzare ilegala a unor informatii secrete detinute de statul roman. Se reclama oficial si de multa vreme – noi am aflat abia ieri – disparitia unui document oficial, purtand semnatura ministrului Radu Berceanu, prin care se solicita acordarea licentei de exploatare a zacamantului de aur in beneficiul unei societati comerciale. Iar originalul acestui document a disparut. E un fapt penal. Cum, de altfel, un fapt penal este si acordarea licentei de exploatare fara a fi existat autorizatia de mediu. Acest prezumtiv dosar penal ar viza un alt grup criminal organizat in fruntea caruia s-ar afla un important lider PDL, membru al mai multor guverne. Cercetarile in cazul Berceanu s-ar putea extinde pana hat, departe in Insula Barbados unde, intr-un offshore, un misterios demnitar roman detine douazeci la suta din actiunile unei corporatii menita sa exploateze zacamantul de aur de la Rosia Poieni, un caz aflat in oglinda – mai putin in ceea ce priveste publicitatea – cu Rosia Montana.

Pe vremea lui Ceausescu, timp de cel putin 15 ani, pe bani publici, numerosi specialisti de prima marime in geologie au efectuat prospectiuni la Rosia Montana, construind o voluminoasa si extrem de pretioasa baza de date. Prin simpla preluare de catre Gold Corportion a Minvest Deva, a plecat si baza de date, gratis, la asa-zisul investitor canadian. Dupa care acesta a mimat o ampla cercetare geologica pe care a pus-o, financiar, in carca Guvernului Romaniei, postand practic intr-o proiectie tridimensionala baza de date sustrasa statului roman. O noua escrocherie. Cum escrocherie este si faptul ca azi a fost data de Berceanu licenta de exploatare catre societatea, exclusiv a satului roman, Minvest Deva pentru ca maine actionarul majoritar sa devina o societate privata.

SRI si SIE afirma ca, de-a lungul timpului, au facut sute de informari. Daca ar exista vreo comisie de control a acestor institutii, ar trebui verificat daca aceste informari, trimise presedintelui, prim-ministrului, ministrilor de resort, au cuprins si informatii cum sunt cele de mai sus. Daca nu, atunci serviciile nu si-au facut treaba. Daca da, atunci, incepand de prin anul de gratie in care Berceanu, azi semi-disparut, a semnat ce a semnat, inseamna ca mai multe institutii ale statului au musamalizat cazul. Oare se numara si Parchetul General printre acestea? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998