CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: a vrut EBA sa preia ”ostil” voturile tatarilor din Romania?

1 comentariu / 3547 vizualizări / 25 octombrie 2020

O ciudățenie de proporții a fost pe punctul să lase o minoritate din România fără reprezentant în Parlament, creînd un gol care, întîmplător sau nu, să fie exploatat în alegerile parlamentare de fiica fostului președinte, Elena Băsescu. O manevră suspectă, care nu e cu totul exclus să fi fost orchestrată tocmai pentru a netezi drumul EBEI spre parlament.

În urmă cu 15 ani, a făcut furori un scandal amorsat de Adrian Severin, care a susținut public că Traian Băsescu este de origine tătară. ”Știu de mai multă vreme, de la comunitatea tătarilor din Romania“ afirma acesta, la vremea respectivă. S-a lăsat cu plîngeri la Consiliul Antidiscriminare și au curs rîuri de cerneală pe marginea disputei.

Nu știm nici azi dacă fostul președinte are sau nu sînge de tătar, dar e sigur că fiica sa ar fi putut beneficia masiv în prezent de pe urma tătarilor, în alegeri.

Să o luăm metodic:

Pe 1 octombrie, reprezentanțții Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România au depus listele de candidați pentru alegerile parlamentare, susținute de 5.225 de semnături ale tătarilor. Lista era deschisă de fostul deputat Amet Varol și completată de Ablez Nida, Dincer Geafer, Gemila Eserghep şi Ozgun Arslan. Reamintim că, odată acceptată lista de candidați, UDTTM ar fi avut un deputat în Parlament indiferent de succesul respectivei liste, în calitate de minoritate etnică recunoscută oficial. Important era, deci, să primească acceptul de la Biroul Electoral. O dată cu un reprezentant în Parlament, UDTTM ar fi beneficiat și de cca.un milion de euro subvenție de la stat.
Surpriză maximă, însă: 4 zile mai tîrziu, lista e contestată de un grup de etnici tătari, care au avut succes la Curtea de Apel București, pe 13 octombrie. Uniunea ar fi rămas, grație acestei decizii, și fără reprezentant în Parlament și fără finanțarea destinată minorităților naționale.

Finalmente, UDTTM a reușit să convingă Biroul Electoral Județean Constanța să-i accepte lista, astfel că Varol Amet va fi reprezentantul tătarilor în viitorul parlament.

Contactat de Inpolitics, Varol Amet nu a putut oferi o explicație asupra motivelor care să fi determinat reprezentanți din interiorul unei etnii de numai 25.000 de oameni să conteste lista de candidați care ar fi trebuit să-i reprezinte în legislativ și să ajute la rezolvarea unora dintre problemele lor: ”Sunt probabil interese ale unor persoane, nu știu…Eu mă axez pe ceea ce am eu de făcut. Nu înțeleg, eu unul nu aș fi făcut așa ceva, să contest interesele propriei etnii, propriei comunități. Sunt probabil, influențați, sunt nemulțumiți. Eu am luat legătura cu dumnealor, acum spun că vor susține candidaturile noastre”.
”Și atunci de ce au făcut-o??”.
”Nu știu. Deocamdată mă bucur că au înțeles și au promis sprijin” răspunde Varol Amet.

Rămîne o întrebare bună: de ce au contestat unii tătari listele UDTTMR, cu riscul de a lăsa toată etnia fără reprezentare parlamentară?
Nu știm, cum nu știe – ori nu vrea să spună – nici candidatul Varol Amet.

Dar un element interesant apare în poveste.
Într-un interviu difuzat azi de ”Evenimentul Zilei” și realizat, cel mai probabil, acum 2-3 zile, candidata PMP la deputăție în Constanța, Elena Băsescu, declară:

”Avem prieteni și turci și tătari, ne-am făcut chiar și rude. Asta va fi una dintre prioritățile mele. Știu că minoritatea turcă are reprezentant în parlament. Dacă minoritatea tătară nu va reuși să aibă reprezentant în Parlamentul României, îmi doresc să fiu și eu una dintre vocile prin care să se exprime această minoritate, deoarece am crescut alături de foarte mulți tătari în copilărie”.

EBA a ținut, deci, morțiș să anunțe public în presa centrală că e gata să joace rolul reprezentantul tătarilor în Parlament într-un moment în care nu se știa decizia finală privind lista UDTTMR, luată vineri.
Aparent, mai greu de înțeles interesul ei brusc pentru această etnie mică; la urma-urmei, tătarii pot fi reprezentați excelent și de deputatul minorității turce în legislativ, mai familiarizat cu problemele lor decît o fată de București.
Explicația e simplă: dacă UDTTMR rămînea blocată în alegeri, cele 7-8000 de voturi tradiționale ale tătarilor din județul Constanța deveneau o mină de aur.

Cu adevărat tulburător e un alt aspect: pe lista tătarilor contestatari ai listei UDTTMR se află personaje apropiate, de multă vreme, de partidul tătînelui. Spre exemplu Fildis Reșit, fost consilier PDL la Agigea, ori liderul Uniunii Democrate a Tătarilor, Naim Belgin, cel care acum patru ani bătea palma în alegerile locale cu Claudiu Palaz, liderul PMP Constanța și promotorul politic al Elenei Băsescu la alegerile din decembrie.

1) Lucrătură ocultă? Nu e imposibil, dacă ne gîndim că există antecedente: în 2009, ditamai partidul de guvernămînt, PDL, a avut ordin de sus să masiv ”doneze” voturi pentru a-i asigura EBEI intrarea în Parlamentul European. Voturi care au lăsat partidul lui Boc fără unul-două locuri la Bruxelles.
2) Pură coincidență, iar EBA – ori susținătorii ei – să fi încercat doar să speculeze ce li se flutura în față, adică un posibil prețios filon de voturi pentru alegerile din decembrie?

Orice ar fi, decizia de vineri privind candidatura UDTTMR îi dă o grea lovitură candidatei PMP, care va trebui să se descurce fără voturile ”prietenilor tătari din copilărie”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. @TBI
    Daca chiar vrei un raspuns poti cerceta in arhiva periodice despre conflictul din Mihail Kogălniceanu (jud. Constanţa – 9 octombrie 1990 – 32 case arse, 4 distruse).
    Verifica daca padurarul Bectemir implicat in acel conflict a fost vecin de palier cu Basescu si daca sotia acestuia apare in imagini alaturi de membri ai familiei Basescu cu prilejul unor evenimente de campanie politica.
    Daca timpul iti permite verifica si legaturile prin membrii familiei padurarului, cu minunata lume a aeroporturilor incepind chiar cu decembrie 1989.
    Si iarasi nu omite in cazul declaratiilor date de tatari, carui val de migratie isi atribuie descendenta. Pare o bizarerie, insa intre ei exista o ierarhie bazata pe casta, definita de pozitionarea stramosilor intr-unul dintre cele 2 valuri. Intre tatari si turci, iarasi exista disensiuni, Asta te-ar putea ajuta daca chiar vrei sa scrii mai mult decit cronica clipei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998