CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: culisele politice ale afacerii drogurilor etnobotanice

0 comentarii / 7027 vizualizări / 11 februarie 2010

Scandalul produselor etnobotanice ia amploare: există informații că numărul morților de pe urma consumului de asemenea droguri este de 4-5 ori mai mare decît cel declarat oficial, iar deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, inițiatorul legii anti-drog votată de parlament, propune formarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a se stabili care sunt implicațiile politice ale extrem de bănoasei afaceri.

Afacerea drogurilor ușoare și ”băieții deștepți din zona puterii”

Cum s-a ajuns ca România să aibă, în 2-3 ani, la fel de multe puncte de comercializare a drogurilor etnobotanice precum Olanda în 34 de ani? Cine a pus la punct legislația care a permis acest lucru, cu ce scop, cine sunt principalii beneficiari, de ce a cerut anul trecut o comisie prezidențială legalizarea drogurilor ușoare, de ce s-a pronunțat EBA într-un sens asemănător? Cîte victime au făcut, cu adevărat, ”magazinele de vise” și cum vor încerca comercianții să fenteze, în perioada imediat următoare, noua legislație? Întrebări legitime, care încep să capete răspuns pe măsură ce scandalul drogurilor ușoare ia amploare. Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, autorul primului proiect de lege pentru interzicerea acestor droguri, susține că e vorba de o afacere eminamente politică. El a declarat azi, la Antena 3, că va cere partidului său să fie de acord cu formarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul ”magazinelor de vise”, pentru că există uriașe semne de întrebare legate de această uriașă afacere. Surupăceanu a explicat că afacerea a fost pusă la cale ”de băieții deștepți din zona puterii” și a explodat după ce, în 2005, guvernarea ADA a elaborat o lege care reglementa, în premieră, regimul substanțelor halucinogene, e vorba de legea 339/2005, completată apoi de HG 1915/2006 și HG 349/2007. După această ultimă hotărîre a început, efectiv, comerțul pe scară largă cu produse etnobotanice, care, pînă la apariția legii 339 era interzis sub orice formă de o altă lege, 143/2000. Numai că legea 339, care prevedea ce produse psihotrope sunt interzise, nu conținea în anexe cele 36 de substanțe psihotrope care au fost interzise abia în această săptămînă. Legea a fost aprobată de parlament și promulgată de președintele Traian Băsescu. Inițiatorul legii anti-drog, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu

2009 – contradicție: unii cer interzicerea produselor etnobotanice, alții legalizarea drogurilor

În august 2009, fostul ministru al Sănătății, Ion Bazac, conștientizează că respectivul fenomen a început să devină îngrijorător și lansează spre dezbatere publică un proiect de ordin ministerial menită să interzică ”magazinele de vise”, numai că, la scurtă vreme, comisia prezidențială pentru analiza riscurilor sociale recomandă nici mai mult, nici mai puțin decît legalizarea drogurilor ușoare. Cam în aceeași perioadă, apare și poziția, de acum, celebră a Elenei Băsescu în favoarea legalizării drogurilor. Surupăceanu spune că adevărata explozie a magazinelor de vise s-a produs după raportul amintit al comisiei prezidențiale, numărul lor ajungînd la 400 de unități. Toate acestea sunt aprovizionate, însă, de numai nouă importatori. Deputatul PSD susține că există pînă acum nu unul, ci patru decese cauzate de consumul de produse etnobotanice, dar autoritățile încearcă să ascundă adevărul, alte 15 persoane fiind internate în acest moment în stare gravă. Decizia guvernului Boc de a interzice, miercuri, comercializarea acesor produse reprezintă, potrivit deputatului PSD, doar o încercare de acoperire a urmelor, de mușamalizare a scandalului. Surupăceanu susține că, din informațiile sale, ministerul Sănătății a autorizat cele nouă societăți importatoare de droguri în beneficiul unor grupări apropiate PDL, motiv pentru care va propune, luni, înființarea unei comisii parlamentare care să stabilească cine se află în spatele acestei afaceri. ”Dacă am ajuns în 2010 să avem oameni care să facă bani din cadavrele unor tineri nevinovați, eu am de gînd să cer pedepsirea exemplară a lor, pentru că este inacceptabil”.

Pavel Abraham: ”cineva a avut interes să adoarmă conștiința publică”

Prezent în aceeași emisiune, chestorul Pavel Abraham, fostul șef al Agenției Naționale Antidrog, care a fost ”castrată” exact în perioada exploziei afacerii produselor etnobotanice, a declarat că ”cineva a avut interes să adoarmă conștiința publică” și că România nu a mai prezentat UE, în ultimii doi ani, date despre consumul de droguri autohton, fiind restanțieră la acest capitol. Reamintim că, anul trecut, guvernul Boc a restructurat din temelii ANA, inclusiv prin reduceri drastice de personal și prin desființarea centrelor de prevenire și combatere a consumului de droguri și transferul acestor activități în sarcina Ministerului Sănătății și a Poliției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998