CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: cum a facut Basescu generali din contrabandisti

0 comentarii / 2745 vizualizări / 14 februarie 2011

O dezvăluire incredibilă a unui senator PSD pune scandalul vămilor într-o nouă lumină. Mai exact, ideea de curățenie generală la frontiere, vînturată în declarații cotroceniste, lasă loc unei campanii ample prin care s-a dorit doar înlocuirea oamenilor de încredere din vămi ai anumitor lideri pedeliști, precum Blaga, cu alți oameni, devotați lui Traian Băsescu și fidelilor săi. Miza ar putea fi blocarea canalelor financiare prin care grei ai PDL își asigură forța financiară, pentru a li se slăbi poziția în perspectiva congresului din mai.

Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, dezvăluie, într-o declarație politică, căreia îi dă citire azi, în Senat, că, exact în perioada de pregătiri intense pentru așa-zisa mare campanie anti-corupție din vămi, după ședința CSAT din iunie, șeful statului a recurs la gesturi care numai anti-corupție nu ar putea fi numite. Astfel, prin decretul prezidenţial nr. 70 din 29 noiembrie 2010, la propunerea ministrului Igaş, Băsescu l-a promovat la gradul de chestor de poliţie pe şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, Ion Handra, promovat anterior în această funcţie de cuplul Falcă – Igaş.

Bomba e că în cursul anului 2002, în timpul guvernării PSD, ofiţerul Ion Handra a fost destituit din funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac din judeţul Arad de către şeful de atunci al Direcţiei Regionale Oradea a Poliţiei de Frontieră tocmai pentru implicare în contrabanda cu ţigări, după ce autorităţile maghiare i-au furnizat probe în acest sens. ”Ori, preşedintele Băsescu ar fi trebuit să afle din mapa profesională a ofiţerului Ion Handra, precum şi de la Serviciul de Informaţii al MAI şi de la SRI despre implicarea acestuia în contrabanda cu ţigări. Pe de altă parte, Ion Handra a fost promovat la gradul de chestor, deşi un asemenea grad nu putea fi acordat pentru funcţia deţinută, de şef al IJAPF, pentru aceasta fiind prevăzut gradul de comisar şef. În consecinţă, la avansarea chestorului Ion Handra nu s-a ţinut cont nici de condiţiile de legalitate nici de condiţiile de integritate. Conform unor lucrători din MAI, Handra urma să fie promovat ulterior şeful Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră în locul chestorului Ioan Buda, considerat un apropiat al lui Vasile Blaga” afirmă Marian.

Senatorul mai spune că banii proveniți din șpaga de la vami au ajuns, prin intermediul lui Eugeniu Petrescu, ”inclusiv în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, soldată cu realegerea preşedintelui Traian Băsescu(…)Pe de altă parte, în dosarul mitei de la Vama Halmeu există indicii că s-au dat sume importante de bani şi unor lideri judeţeni ai PDL, care urmează să fie cercetaţi în cauză”.

Tot el susține că Băsescu este principalul protector al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şeful Fiscului, al Gărzii Financiare şi al Vămii din România, deși acesta este cercetat de DIICOT pentru implicare în contrabandă cu ţigări şi motorină, de către DNA, în scandalul UCM Reşiţa, și apare și în dosarul mitei oferite de fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu.

Un alt caz care demonstrează că bătălia din vămi nu are legătură cu lupta anti-corupție este cel al lui Aurel Mătiut, staroste al vămilor din vest, împotriva căruia, pe 13 ianuarie 2011, procurorii DIICOT au început urmărirea penală, pentru favorizarea infractorului, fără ca preşedintele ANAF să decidă suspendarea acestuia din funcţie.

În consecință, senatorul PSD cere CSM să se autosesizeze față de declarațiile lui Băsescu și Kovesi privind scandalul vămilor, pe care le consideră o imixtiune în justișie, și solicită, totodată, Procurorului General să comunice numărul dosarelor în care preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, este cercetat pentru implicare în acte de contrabandă sau de corupţie, stadiul cercetărilor şi statutul procesual al acestuia.

El mai cere președinției să revoce decretul de avansare în rang a chestorului Ion Handra, premierului să îl demită pe Blejnar, iar Senatului României să aprobe o comisie de anchetă care să stabilească amploarea, cauzele şi condiţiile favorizante ale fenomenului de contrabandă şi de corupţie din vămi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998