Exploziv: dictatorul al-Assad, șeful român de serviciu secret și schimbarea politicii UE față de Siria
0 comentarii / 2552 vizualizări / 22 iulie 2024
Opt ţări membre ale UE au cerut azi o apropiere a blocului comunitar de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în principal pentru a opri fluxul de migranţi dinspre ţara arabă, informează EFE, citată de Agerpres. O știre explozivă, pentru că ea pare să confirme dezvăluirile din aprilie apărute în presa turcă, conform cărora un șef din serviciile secrete române s-ar fi văzut în secret, la acea vreme, cu președintele Siriei și cu directorul serviciilor secrete siriene, sursa știrii fiind un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.
Informațiile presei turce vorbeau la acea vreme despre tentativa unor state europene, prin intermediul României, de a negocia în secret normalizarea relațiilor cu regimul Assad, doar că respectivul regim este de ani buni pe lista neagră a SUA și a UE, pe o poziție extrem de ridicată.
Adică exact ce s-a anunțat azi oficial, anume că Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Grecia, Italia, Slovacia şi Slovenia pledează pentru ca UE să-şi regândească politica faţă de Damasc şi să opteze pentru o abordare pragmatică, după cum a transmis ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg.
„Oricât de neplăcut ar fi, regimul Al-Assad rămâne ferm la putere cu ajutorul Iranului şi Rusiei”, a evidenţiat Schallenberg într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă austriece APA. „UE nu trebuie să fie oarbă la această realitate şi trebuie să îşi adapteze politica în consecinţă”, a adăugat el.
Potrivit APA, solicitarea de a căuta o mai mare cooperare cu Damascul a fost făcută de miniştrii de externe ai celor opt ţări menţionate anterior într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.
În scrisoare, prezentată înaintea reuniunii miniştrilor de externe europeni care se desfăşoară luni la Bruxelles, miniştrii justifică schimbarea de politică solicitată prin nevoia de a opri sosirile în Europa a refugiaţilor care fug de războiul civil din Siria.
După cum se observă, România, care ar fi trimis un șef din serviciile secrete la al-Assad, nu se numără, totuși, printre statele semnatare ale solicitării. (B.T.I)