CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Exploziv. Fostul director al SIE: ”Educatia – cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei”

6 comentarii / 4881 vizualizări / 3 decembrie 2019

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, aruncă în aer, într-un interviu pentru Europa liberă, teza aproape sacră a ultimelor două decenii potrivit căreia cea mai mare vulnerabilitate a României ar fi corupția, el arătînd în cu totul altă direcție: educația. Mai mult, pentru Predoiu, corupția nu intră, ca amenințare, nici măcar între primele patru.

Întrebat, astfel, într-un interviu pentru Sabina Fati, care ar fi cea mai mare amenințare și cea mai gravă vulnerabilitate a României de azi, incluzînd aici și Rusia, fostul șef al SIE, numărul unu sau doi al serviciului timp de aproape un deceniu și jumătate, a răspuns fără să clipească:

”Scăderea nivelului de educație, pe ansamblu. Educația este problema, în toate planurile. Mi se pare că e dramatic. Democrația reprezintă un sistem politic bazat pe votul majorității. Dacă majoritatea este needucată, anulezi sensul și rolul democrației. De aceea nu mai crede unul sau altul în democrație, de aceea ajungem să punem semne de întrebare pe mecanismele democratice – pentru că scade îngrijorător nivelul de educație. Aceasta este părerea mea. Și mă refer la educația civică, la înțelegerea politică, la tot ce vreți. Nu vreau să discut politică. Am convingerile mele, dar sunt convins că marea majoritate a celor care votează, alegătorul, nu înțelege că își alege un servitor, nu un stăpân. Lumea merge votând pentru un stăpân. „Mi-ar plăcea de ăla să fie șefu`!” în timp ce, în realitate, ar trebui să alegi pe unul care să-ți convină să te servească. Servitor nu e un termen peiorativ. Eu sunt foarte mândru că am fost public servant 34 de ani. De aceea, principala vulnerabilitate o reprezintă lipsa de educație. De aici încolo vine și corupția, și lipsa de eficiență, și lipsa de strategii, și imaginea proastă.

”Poți să fii în război cu un actor politic, dar nu cu un partid”

Nu înțelegem valoarea vorbelor noastre. Nu poți să ai discurs dublu să spui, când te întâlnești afară, că România este un pol de stabilitate și un exportator de securitate regională și după aia, în țară, să anunți că ești în război cu un partid sau cu altul. Poți să fii în război cu un actor politic, dar nu cu un partid. Nu mă refer la unul dintre actorii politici, căci toți au avut în campania electorală chemări de acest fel, la luptă. Vin din lipsa de educație: educație politică, educație civică. Nu înțelegem cum se vede de afară. Meseria mea a fost să văd prin ochii celor de afară cum suntem. Nu arătăm deloc bine” a spus fostul cap al SIE.

Predoiu a mers mai departe, arătînd că mult comentata corupție vine mult mai jos în topul vulnerabilităților României decît s-a tot clamat în ultimele două decenii:

”Mi se pare absolut esențială Educația și pe ea aș lucra. Rezultatele nu se vor vedea nici într-o zi, nici în două, nici în trei. Așa cum vorbeam cu cineva, este o așteptare cumva nerealistă. Politicianul când se gândește la strategii, este obligat să gândească în temeni electorali. O strategie, spre exemplu, pe educație, nu se poate face pe termen de 4-5 ani de zile. Necesită mult mai mulți ani. Adică implementarea strategiei, căci strategia se poate face rapid. Eu cred că primul domeniu de interes este Educația. Apoi se poate vorbi despre Sănătate, Infrastructură, Securitate, dar pe primul loc, în mod cert, aș pune Educația”.

În egală măsură, generalul SIE a relevat că o mare vulerabilitate a țării noastre e lipsa unei strategii clare, bine definite:

”Ce văd eu este că Ungaria are o strategie foarte clară, nu spun că e greșită. Ei au obiective lor, iar strategia se evaluează raportat la obiective, și nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Ei au o strategie, în timp ce noi nu avem nimic sau eu, ca cetățean, nu văd. Ungaria și-a enunțat clar interesul de a menține legătura, de a consolida nația dincolo de frontiere, legăturile economice, culturale și așa mai departe. Totul se întinde atât cât se permite. Noi suntem mai generoși, suntem focalizați pe problemele interne. Ni s-au definit dușmanii…”.

Declarațiile generalului Predoiu vin concomitent, trebuie spus, cu rezultatele țării noastre la testele PISA, care arată o creștere importantă a analfabetismului funcțional.
Reamintim, de asemenea, că actualul președinte al României, Klaus Iohannis – pe care Predoiu îl taxează indirect, dar nu cu mănuși – și-a asumat încă de la începutul primului mandat proiectul ”România educată”, despre care el afirma că este ”fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani”.
Cinci ani mai tîrziu, calitatea educației în România s-a prăbușit dramatic, proiectul prezidențial este fantomatic, iar capul, pînă recent, al unui mare serviciu secret a ajuns, iată, să tragă public semnalul de alarmă asupra adevăratei mari vulnerabilități a țării, departe de a fi corupția.

Și tot generalul trage o concluzie amară, dar foarte sugestivă:
”Mai avem nevoie de dușmani? Nu suntem noi suficient de dușmănoși cu noi înșine ca să mai căutăm și pe cineva din afară?”(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. O fi primit ucaz de la stapani sa spuna asta, ori l-a macinat toata vremea asta, cand se chinuia sa-i consilieze pe Ponta, direct si pe Dancila, prin interpusi…daca vreunul dintre „consultati” venea cu discursul asta, alta era imaginea stangii de azi…ori, poate, vrea sa intre in politica si asta-i discursul inaugural…eu zic sa continue, ca e de bine…Totusi, cum sa ti-l imaginezi pe Iohanis „servitor”, adica eu pot, ca nu l-am votat, dar ala care l-a ales il vrea cancelar, kaizer, continuator merituos al jupanului Basescu…si astia, ambii sunt creatii artificiale ale serviciilor, adica si SIE (ca, „guvernul meu” era nasit de insusi Predoiu, servantul..) Ce cap de mafie, ca asta-s conducatorii nostri cu securistii la butoane, isi doreste un popor educat?! Ce politician a iesit public sa spuna ca inainte de sexualizarea precoce a copiilor prin aplicarea noii strategii de educatie (nedenuntata de niciun partid, ONG, etc…) ar trebui introdusa educatia civica, de la gradinita, cu relatiile interumane, dreptul fiecarui coleg la o jucarie si o prajitura, gen, pana la liceu unde s-ar putea studia Constitutia?! Cui ii trebuie un popor tolerant in spiritul Cartei drepturilor omului si Constitutiei, cand poti sa profiti de o populatie idiotizata cu sloganuri obscene la adresa concetateanului de alta orientare politica, ori fara?! Cine are nevoie de un popor cultivat si cu bun simt traditional, cand poate manevra in scop politic o masa de aspiranti la statulul social al imbogatitilor subterani si juisat la catuse pe motiv de coruptia pe care o prizeaza din fasa, dar a invatat sa foloseasca sistemul?! Mai mult, ii spune cineva aceste populatii, cu pretentie de popor ca a devenit o gloata, o haita de ev mediu aterizata in contemporaneitate?! bineinteles ca nu, in primul rand ca, fara educatie, de unde sa inteleaga ca inchizitia a fost „de porc”, apoi, orice addevar ai rosti in fata aceste turme de zombalai reprezinta condamnarea la moarte civila, pentru ca „de ce sa lasam adevarul sa strice” o imagine atat de greu formata?!
    P.S. Cum sa educi niste indivizi care-l voteaza pe Basescu dupa ce l-au vazut pocnind un copil si pe Iohanis care n-a reactionat la maltratarea unui copil de unul dintre procurorii din slujba lui (ca am vazut cu totii cum l-a „demis” pe seful DIICOT ca a umilit o famile, dupa care ne-a aratat el cum trebuie umilita respectiva familie, grobian si cinic, nu asa, din greseala, ori scapare…)…Romania a ajuns tara care se indigneaza cand un tata isi taraste copila adolescenta afara din club si cere interventia Protectiei Copilului, dar, cand un copilas e tarat pe jos si dat cu capul de asfalt de un „magistrat”, tace si-l voteaza pe sustinatorul tortionarilor…Cam ce si cata educatie e necesara aici?! Si n-ar trebui sa incepem cu punerea la locul lor, in civilie, a serviciilor de tot felul, adica, sa se retraga, dracu- odata, in cazarmi, ca au murit oameni sa-si vada astia de fisa postului?!

  2. „Muie PSD” si „Dați cu parul!” ”reprezinta esenta concreta a proiectului „România Educată”, „menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”.

  3. Si ziarista Sabina Fati face parte dintre acoperitii SIE? Sau alti ziaristi? Dar hackerii de la Anonymous?

  4. Asta-i Romania educata a lui klaun retard hot de case cu acte false, dovedit, dar pe care sistemul l-a vrut in fruntea tarii….

  5. Pe de alta parte, s-a trezit Predoiu. Cand s-a declarat coruptia vulnerabilitate pentru statul roman si in numele acestei ziceri, Romania a fost hacuita, el nu era in CSAT? De ce nu s-a ridicat in doua picioare (doar doua) sa spuna, nu e adevarat; educatia este o vulnerabilitate. Dupa ce raul a fost iremediabil facut, se trezesc unii din somn si cuvanta.

  6. […] Într-un interviu pentru Europa liberă, fostul șef al SIE, cunoscutul general Silviu Predoiu, demontează teza Johannista aproape sacră a ultimelor decenii potrivit căreia cea mai mare vulnerabilitate a României ar fi… corupția. Predoiu susține că, de fapt, EDUCAȚIA reprezintă cea mai mare vulnerabilitate la adresa României, corupția neintrând, ca amenințare, nici măcar între primele patru, scrie Inpolitcs. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998