CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Exploziv – Iliescu indeamna la o noua Revolutie: ”Nu putem accepta revenirea la totalitarism”

1 comentariu / 4435 vizualizări / 21 decembrie 2015

La 26 de ani de la Revoluția anticomunistă, Ion Iliescu postează un mesaj alarmist pe siteul propriu, o veritabilă ridicare la luptă a românilor împotriva a ceea ce el numește revenirea la totalitarism. ”Ne aflăm într-un moment critic, e momentul unei alte asumări de responsabilitate, pentru un viitor mai bun” afirmă fostul președinte, în explozivul text.

”Revoluția Română a fost un mare moment de demnitate al poporului român. Și ne lasă o moștenire: democrația, care însă nu este un dat. Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru că știm ce înseamnă lipsa ei. Și nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de conținut a democrației, marginalizarea instituțiilor ei fundamentale, Parlamentul, în special, transformarea partidelor politice într-un soi de spectatori, menite doar să dea impresia de pluralism politic, și, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse căi, a votului său” scrie Ion Iliescu.

”Ne aflăm într-un moment critic în dezvoltarea regimului politic românesc. Și el nu are cum să nu se reflecte în plan economic și social. Pe cine reprezintă un guvern de ”tehnocrați”, cine îl controlează, democratic, așa cum scrie în Constituție, când nu mai știm cine și-l asumă politic, cine este puterea, cine opoziția, care îi este programul? În Parlament se votează fără o minimă dezbatere legi cu impact determinant asupra vieții oamenilor.”Societatea civilă” a luat locul cetățenilor, și schimbă guverne, impune programe, numește miniștri, creează instituții. Minorități agresive promovează interese private, în dauna interesului public. Nu așa ceva am vrut în decembrie 1989.

Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democrație funcțională, și fiecare își face datoria de cetățean. Refuzul politicii este o falsă soluție. El nu va face decât să accentueze criza democrației.

Am încredere în judecata sănătoasă a românilor, în capacitatea lor de a se mobiliza, atunci când este pus în discuție interesul național. Am încredere în instituțiile democratice pe care le-am construit. Ele vor rezista tuturor celor care cred că întoarcerea la totalitarism este soluția problemelor societății românești. Dacă ar fi așa, ne-am pune iarăși în afara lumii democrate.
Cert este că avem nevoie de un nou proiect de țară, care să reflecte schimbările din ultimii 26 de ani, noul statut al României. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al României. Consens pe care numai politicul îl poate construi. Pentru asta partidele ar trebui să se democratizeze, să fie deschise către societate, să reprezinte cu adevărat interesele cetățenilor.
România este și va fi operă colectivă. Toți suntem responsabili față de prezentul și viitorul ei. Cei care au făcut posibilă prăbușirea ceaușismului și-au asumat responsabilitățile lor. Cei care au lucrat pentru reușita tranziției democratice și-au asumat, la rândul lor, responsabilitățile care le reveneau. Este momentul unei alte asumări de responsabilitate, pentru dezvoltarea României și pentru un viitor mai bun” avertizează fostul președinte. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. kgb a intrat in fibrilatii si , de frica, il pune pe iliescu sa latre impotriva romaniei. bai, iliescule, criminal bolsevic prorus, sper sa traiesti si sa prinzi puscaria pentru asasinatele de la revoltutie si mineriada!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998