CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: Iohannis ii face vint lui Ciolos pe scarile politicii

1 comentariu / 6167 vizualizări / 29 septembrie 2016

Președintele Klaus Iohannis dă semne că a început să fie deranjat de popularitatea crescîndă a premierului Cioloș, drept pentru care trece la măsuri de forță. Prima dintre ele e să-i facă vînt pe scări, cu aerul că îi vrea binele, atît doar că poziția exprimată azi de șeful statului îl bagă pe premier într-o situație de lose-lose.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi, după ce a participat la reuniunea Biroului Grupului Partidului Popular European, că, după alegerile parlamentare din acest an, nu va nominaliza în funcția de premier o persoană independentă politic.
„După alegerile parlamentare nu voi nominaliza persoane independente politic pentru poziția de premier al României”, a precizat șeful statului.
„Mulţi îşi pun întrebarea dacă Dacian Cioloş rămâne un premier independent şi după aceea se retrage sau dacă doreşte să-şi continue anumite proiecte. Recunosc că, personal, cred că ar face bine să continue proiectele bune începute, dar atunci să-şi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare.
Dacian Cioloş ar putea să-şi continue proiectele importante dacă acum, când ecuaţia este încă incertă, îşi declară intenţiile de viitor şi, mai devreme sau mai târziu, ar trebui să declare şi cu cine ar vrea să pună în practică proiectele” a mai spus el, vorbind despre Cioloș.

Totodată, el a spus că așteaptă ca PNL să convoace în cel mai scurt timp o reuniune a conducerii pentru a decide succesorul lui Vasile Blaga la șefia partidului.

Sintetizînd, poziția președintelui e clară și fără echivoc: Dacian Cioloș trebuie fie să se înscrie rapid în PNL, la prima ședință a conducerii, pentru a spera la o renominalizare ca premier după alegeri, fie să-și ia adio de la post, după alegeri. Iar a se înscrie în PNL înseamnă, automat, a candida în alegeri, altfel conjunctura ar fi de-a dreptul ridicolă.

Pentru Cioloș situația devine dramatică.

Pe de-o parte, a urma indicațiile cotroceniste l-ar pune în postura de a-și călca jenant propria poziție, și încă una enunțată în mai multe rînduri, aceea că un membru al guvernului actual care vrea să intre într-un partid înainte de alegeri e liber să o facă, dar coroborat cu părăsirea funcției: „Știu că există unii miniștri care se gândesc să candideze. Din câte știu, nu au luat decizii încă. Oricum le-am spus foarte clar, am spus-o și public, că, personal, cred că e un lucru bun ca oameni care au avut și această experiență guvernamentală să se implice politic, dar în momentul în care o vor face vor trebui să părăsească Guvernul”.

Odată intrat în PNL, Cioloș ar trebui și el, pe cale de consecință, să părăsească șefia guvernului.
Dacă nu demisionează, va fi, lesne de înțeles, prezentat de adversari – și pe bună dreptate – ca un oportunist și un om fără cuvânt, un adept al principiului quod licet Iovi, non licet bovi.

Pe de altă parte, Cioloș nu poate intra în PNL altfel decît pe o poziție de lider, pentru a fi o veritabilă locomotivă de campanie și a spera într-o renominalizare.
Premierul știe, însă, ce riscuri uriașe presupune asta.
Căderea lui Blaga, un organizator de prim rang și un expert în campanii, lasă PNL într-o situație dificilă.
Cioloș nu numai că e un outsider pe care nu prea îl înghit liberalii, oricum, dar e și complet diletant în materie de campanii.
Cîștigarea electoratului din Poplaca diferă, ușor, ca procedură, de recepțiile de la summitul ONU.
Ori de cafelele băute pe culoarele de la Bruxelles.

Pentru a ridica PNL din criza în care se scufundă, Cioloș va trebui să se implice serios, să bată țara-n lung și-n lat, să vină cu idei și soluții, să supervizeze listele electorale șamd.
Să niveleze divergențele de opinii dintre liberali și democrați, să facă pace între taberele de baroni, să găsească echilibrul între centru și teritoriu, să sporească și să gestioneze resursele logistice.

E pregătit Dacian Cioloș pentru asta?

Prin poziția exprimată față de înregimentarea politică și de candidatura în alegeri ne-a transmis el însuși, în mod corect și onest, că nu.
Drama e că pe Iohannis nu îl impresionează situația și îl forțează să decidă: ori la bal, ori la spital.
Alegînd balul, Cioloș riscă foarte serios să deconteze un probabil scor nesatisfăcător al PNL în alegeri.
Alegînd spitalul, e out oricum de la guvern.
O situație de lose-lose, cum spuneam, care convine de minune orgoliosului Iohannis.
Mai ales judecînd după zîmbetul larg cu care a făcut anunțurile de azi!
Palatul Victoria s-a umflat cam mult în pene în raport cu palatul Cotroceni.

Iar cititorii mai copți își amintesc, desigur, că ceva similar s-a petrecut și în 2002, atunci cînd premierul Năstase, aflat pe val, a vrut să producă alegeri anticipate, pentru a fi sigur că adastă la putere nu 4, ci minim 6 ani. Atît doar că a intervenit președintele Iliescu și l-a dat de-a berbeleacul cu tot cu plan. Nu de alta, dar, ca și Iohannis, nici Iliescu nu suporta prea bine concurența. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. adica fara blaga pnl e pa? sa fim seriosi! il poate inlocui flutur sau alt fost pedelist foarte bine sa mobilizeze electoratul

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998