CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: ministrul Justitiei si ambasadorii, intr-o Romanie – sat fara caini

5 comentarii / 3801 vizualizări / 3 iunie 2020

Cifre șocante oferite de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, într-un interviu acordat ziaristului Ion Cristoiu, legate de modul în care ambasadele străine de la București fac presiuni, mai mult sau mai puțin acceptabile, asupra statului român. Cifre care trimit cu gîndul, din nefericire, la ideea că România a ajuns un imens sat fără cîini.

Toader a dezvăluit, astfel, cîte întîlniri a avut cu ambasadorii străini la minister, în mandatul său:

„Am avut și plăcerea de a mă întâlni cu ambasadorii. 51 de întâlniri cu ambasadorii, toate la Ministerul Justiției, toate la inițiativa lor. Ministrul de Justiție nu are competențe să invite un ambasador. M-am întâlnit și cu 11 și cu 12 și cu toți odată. Ei erau la nivelul ăsta: ne îngrijorează, ne preocupă, ne frământă, nu-i bine. Bine, am înțeles, dar n-ați vrea ca, dincolo de îngrijorare, de frământare, de preocupare să spuneți și de ce anume. Să spuneți, uite, articolul ăla nu e bun pentru că și pentru că. Eventual, sugerați și o soluție mai bună, cum e la dvs, cum e în altă parte. Adică, să trecem de enunțul ăsta: ne îngrijorează, ne preocupă, ne frământă, nu-i bine”, a relatat el.

”Îi spuneam unui ambasador, și vă rog să nu faceți nicio legătură, că a ieșit el de la minister și se declara frământat și preocupat. Am spus presei că a vorbit ca ambasador, că nu e jurist și nu se pricepe la dinamica statului de drept. A și recunoscut, după trei zile, întrebat de presă, că nu este jurist, nu se pricepe și a vorbit ca ambasador. Ei vorbeau la nivelul percepției” mai spune Toader.

Fostul ministru a amintit și despre promisiunea făcută unui ambasador, că guvernul nu va da OUG pe amnistie și grațiere.
„Există un singur ambasador, sau era, că nu mai e în România, unul destul de vizibil cu care am avut mai multe întâlniri, nu zic dacă e doamnă sau domn, și pe fondul ăsta de mare frământare îi zic: de ce vă agitați, de ce vă frământați? Și mi-a explicat. I-am răspuns: uitați-vă la mine, eu nu fac așa ceva, eu plec, sunt rector, mă duc înapoi. Era atunci, cu agitația că miercuri guvernul dă OUG de amnistie și grațiere”, a dezvăluit fostul ministru.
Întrebat de Ion Cristoiu, realizatorul emisiunii, cine creează această percepție despre România, Toader a spus că „uneori chiar din țară”.
Pentru MCV, de exemplu, „unii veneau cu percepția scrisă”. „Nu știu de unde, de la ei să presupunem, dar să nu excludem că se putea și din țară”, a precizat Toader.
Fostul ministru a evocat și momentele în care specialiștii comisiilor UE discutau pe lângă subiect, „încât am fost nevoit să-i întreb dacă sunt juriști sau ce formație profesională au”.

Să recapitulăm.
51 de întîlniri cu abasadori în cele cca.780 de zile de mandat ale lui Toader înseamnă, în medie, o întrevedere la fiecare două săptămîni.
Toate, la solicitatea ambasadorilor, după cum precizează în clar fostul ministru.
Imposibilitatea invitării ambasadorilor de către ministru ridică serioase semne de întrebare în cazul întîlnirilor de grup, pentru că asta înseamnă că unele ambasade se organizau între ele, în prealabil, pentru respectivele descinderi la minister cîte 11-12 odată, ori mai multe.
Pe ce criterii se ”adunau” și de ce?
Faptul că un minister de maximă greutate precum cel al Justiției e ”călcat” de cîte o ambasadă străină – sau mai multe – pentru tot felul de discuții, la fiecare două săptămîni, e un fenomen, foarte probabil, unic în lume și o încălcare a oricăror cutume diplomatice.

Cu atît mai grav cu cît, din relatările presei de-a lungul anilor, rezultă că e vorba, mereu și mereu, doar de un grup de 10-12 ambasade, intens preocupate de diverse problematici mioritice. Întîmplător sau nu, e vorba de ambasadele statelor cu cele mai mari investiții la noi, Germania, Olanda, Franța, Austria, Italia, SUA, Suedia, Marea Britanie etc. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. PAI DACA SUNTEM SCLAVI PE PLANTATIE NU TREBUIA SA VINA STAPANII??AR FI FOST CULMEA SA NU VINA,ATUNCI MA PANICAM.

 2. Cine voteaza in Romania, ii voteaza de fapt pe ambasadorii care il ambuscau pe T. Toader in biroul de ministru al justitiei.

 3. „Ieși afară bă ciobane / Că ne dă lupii târcoale!”
  –––
  Numai că, baciul dormea și nu auzea; și Lupii veneau, stâna prăpădeau.
  Iar când se trezea Românul, și vedea prăpădul, iarăși blestema „cu lacrimi de sânge”…
  – Tot așa „ne-o fi scris”, și acum?

  În zilele noastre, „Baciul” (alias Elitele noastre parvenite, „politicieni”, „intelectuali” etc.), nu mai
  „fluieră câinii”, și nu mai „apucă bâtele”, ca să apere „stâna”. Dimpotrivă!!
  Au deschis larg porțile, și au zis:
  – Veniți dragilor „Lupi”! Ce dor ne-a fost Nouă, de voi!
  Veniți cu toții! Țara e frumoasă și bogată, și nu-i de nasul Românilor; Hai s-o jefuim împreună!
  De „câinii de pază” să n-aveți nici o teamă. Toți s-au dat cu Noi: și Justiția, și Serviciile, și Gu-
  vernul, și Președintele; și de-acuma, cu toții, păzesc doar Legea noastră: hoția și nemernicia!
  Românii? Fiți fără grijă!
  Le-am „scos din cap” istoria, cultura, tradițiile… tot! Habar nu mai au cine sunt, și ce vor.
  Și cred cu naivitate, tot ce le spunem Noi; și sunt supuși, și vă iubesc, și vă doresc, Lupilor!
  Dealtfel, sunt ușor de „dus de nas” deoarece sunt incredibil de fuduli…
  Preferă să fie iarăși asupriți, și exploatați, și scuipați (și mai mult decât atât!!) decât să aibă
  răspunderea unei Țări, a lor.

  „Ciobanul care și-a pierdut oile”, a ajuns, azi, „Românul care și-a pierdut Țara”.

 4. Stat capturat ,dar cind vru puțin Dragnea sa scuture capastrul de pe gitul romanului cum aparura luminițele in piața printre care și plavanul in geaca, așa ca ciocul mic, ne-o meritam. TT a fost ministrul care a dat in cap hidrei binomului și a nimicit-o pt scurta vreme, un bărbat ,nu martafoi.

 5. Am vazut occcidentul inainte de ceofifostindecembreie, ca sportiv…eram foarte respectati, curtati de toti strainii, cuvantul nostru conta…dupa, au urmat luptele cu imaginea de servitori, de nemancati, de rasculati de foame, fara alte idealuri, fara educatie, fara demnitate…luptai cu imaginea creata de romanul tau lacom si „smecher”, crescut in filozofia lui „pupa-l in bot si papa-i tot!”…era umilitor si jignitor sa incerce sa-ti dea colegul de munca (multinationala, gen) deodorant, sapunuri, ciocolata, etc, pentru ca-i spusese lui un roman ca in vremea lui Ceausescu n-avea nimeni…de parca eram nemancatii si nespalatii planetei…Culmea,inceputul l-au facut „elitele” gogomane (de la Gogu Radulescu…), atarnatoare la ambasade, pentru o sticla de alcool fin, pentru o crema de dat pe organism, pentru ….chelneri de bacsisuri mici…cand a aflat populimea, i-a inaltat in grad de dizidenti (!), le-a ridicat osanale si i-au lasat sa „ude si canapeaua”, e adevarat, nici serviciile nu s-au deranjat, erau si ele intesate de neamprostie, macelarul si gestionarul de alimentara „avea cu ce” si-si pricopsea odraslele…atunci au capatat ambasadele tupeu extradiplomatic si de-acolo a inceput dezastrul…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998