CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Exploziv: o declaratie a lui Basescu impinge Romania pe urmele Rusiei

0 comentarii / 1464 vizualizări / 23 iulie 2012

Traian Băsescu a făcut azi o declarație șocantă, care, analizată în profunzime, lasă să se întrevadă un plan inimaginabil pentru orice minte normală și care trimite România înaintea Rusiei, pe lista statelor în care liderii jonglează cu democrația.

Concret, întrebat la postul Europa FM dacă își menține decizia anterior anunțată de a părăsi politica în cazul în care e invalidat la referendum, Băsescu a dat-o la întors, introducînd o nuanță înspăimîntătoare ”Eu am spus că mă voi retrage din viața politică atunci când îmi termin mandatul. Până în 2014 eu am un mandat de 5 ani”.

Să reamintim, mai întîi, ce a spus Băsescu, pînă acum, pe această temă. Întrebat la Realitatea TV, pe 16 iulie, ce va face dacă va fi invalidat la referendum, președintele suspendat a declarat fără echivoc: „Nu vă faceţi iluzii că rămân în politică. E basta”.

Cu doar cîteva zile înainte, invitat la B1TV, Băsescu declarase, de asemenea, că, dacă va fi suspendat, „Sigur nu voi mai candida vreodată la funcţia de preşedinte al României” și că ar prefera să revină la cîrma unei nave.

Declarația de azi este o anulare a spuselor anterioare – nu că ar fi vreo surpriză la Băsescu – dar, în paralel, ea deschide drum pentru o manevră terifiantă.
Mai exact, e limpede că Băsescu vizează, în cazul în care ar fi invalidat la referendum, să candideze din nou la șefia statului, în toamnă, motivul invocat fiind cel deja analizat în interiorul PDL, dar și în presă, potrivit căruia un mandat incomplet, indiferent de motive, nu s-ar pune la socoteală.

Reamintim că, nu demult, senatorul jurist Iulian Urban(PDL), declara răspicat că, în cazul demiterii, Băsescu ar avea dreptul la un al treilea mandat, pe motiv că în Constituție se spune că un președinte poate avea maxim două mandate a cîte cinci ani fiecare, iar demiterea înainte de termen ar însemna dreptul la altă candidatură. Altfel spus, un boxer aflat la meciul revanșă pentru centură ar reclama dreptul la o a treia înfruntare doar pentru că arbitrul l-a descalificat pentru lovituri nepermise la jumătatea partidei.

Alți specialiști în Drept constituțional care au analizat problema au opinat că acest lucru nu ar fi posibil, ori că ar fi apanajul Curții Constituționale o asemenea decizie.

Niciunul dintre cei mai sus menționați nu a pus, însă, punctul pe I: dacă CCR ar decide, prin absurd, că un președinte al cărui mandat a fost întrerupt prin demitere are dreptul la o nouă candidatură, s-a deschide calea către candidaturile perpetue. Astfel, nu s-ar putea face nicio diferențiere, constituțional vorbind, între demiterea prin referendum înainte de expirarea mandatului, și o demisie, pur și simplu, din voința exclusivă a președintelui, să zicem cu o lună-două înainte de finalul celui de-al doilea mandat.

În plus, dacă CCR ar decide că Băsescu poate candida din nou, e interesant de urmărit pe ce baze ar putea ea limita al treilea mandat prezidențial la momentul noiembrie-decembrie 2014, cînd s-ar încheia cei 10 ani constituționali ai președintelui suspendat. Altfel spus, candidatul Băsescu s-ar bate pentru doi ani de mandat, iar candidatul Antonescu pentru cinci? Ori s-ar stabili un soi de mandat scurt pentru toți candidații, de numai doi ani?

Cum e imposibil de conceput că s-ar găsi asemenea soluție, ar însemna că un președinte aflat în situația lui Băsescu, adică demis pentru abuz, ar putea fi, în realitate, recompensat cu un supliment de mandat de alți trei ani, pînă în 2017, condiția teoretică fiind doar ca, pînă la alegerile din toamnă, să recupereze procentele necesare victoriei.
O interpretare aberantă, mai ceva decît cea a la Putin, care a ”descoperit” că în Rusia poți fi președinte oricîte mandate, numai consecutiv să nu fie mai mult de două. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998