CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: Preda isi acuza propriul partid de instituirea ”omertei”

0 comentarii / 1734 vizualizări / 26 iunie 2010

În plin scandal declanșat de ceea ce presa numește o tentativă de a pune presa cu botul pe labe, noua strategie de apărare, Cristian Preda vine cu dezvăluiri stupefiante, declarînd că PDL cenzurează pînă și opiniile propriilor membri, ”o experiență dramatică”, după cum s-a exprimat el, și nu se dă în lături chiar de la amenințări.

Preda a declarat, azi, conform Mediafax, că, în PDL, membrii au parte de cenzurarea opiniilor, declaraţii cu dublu înţeles, ameninţări, dispreţul faţă de forme cum ar fi exprimarea prin intermediul unui blog, în timp ce între europarlamentarii PPE există respect pentru opinia celuilalt, dialog.
„Mecanisme instituţionale, respect pentru opinia celuilalt, dialog, flexibilitate, programare – aştia sunt termenii experienţei din PPE. PDL – cenzurarea opiniilor, declaraţii cu dublu înţeles, ameninţări, dispreţul faţă de forme cum este de pildă exprimarea prin intermediul unui blog, intervenţia publică a unor colegi care consideră că orice exprimi înseamnă un potenţial pericol pentru partidul din care faci parte. Ideea că poţi veni în forme care nu sunt instiţionalizate pentru a exprima în mod haotic o opinie sau alta. Mi s-a spus: «aaa, păi puteţi veni oricând în BPN». Eu nu am dreptul să intru în BPN, conform Statutului, n-am dreptul să deschid uşa şi să zic: «hello, am ceva să vă spun». În locul unei instituţionalizări, se preferă improvizaţia. Asta este experinţa pe care o am. Toate astea vin din ceea ce cred eu că constituie o parte importantă a ansamblului democratic şi anume credinţa în forţa ideilor”, a declarat Cristian Preda, în timpul unei dezbateri organizate de Organizaţia de Tineret a PDL Sector 4.

El a mai spus că s-a înscris în PDL în urmă cu mai bine de un an, dar că nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere asupra niciunei chestiuni.

„Atunci când am exprimat puncte de vedere în care sunt opinii despre felul în care este amenajată relaţia dintre partidul în care am intrat şi lumea românească, am primit reproşuri sau aplauze. Deşi am cerut să instituţionalizăm dialogul, mi-a fost reproşată dorinţa de a construi o hartă a opiniilor pe chestiuni foarte interesante, de la chestiunea taxelor şi impozitelor până la chestiunea exprimării libere. De câte ori sunt în dezacord cu o opinie care, de altfel, este exprimată ulterior, mi se reproşează acest lucru. Este o experienţă dramatică”, a adăugat europarlamentarul PDL.

El a continuat, relatând că, în calitatea sa de europarlamentar, la PE patru zile pe săptămână „eşti liber să te exprimi (în PPE – n. red.), părerea îţi este respectată (…), ai parte de respectul celorlalţi, eşti tratat cu politeţe şi cu civilitate şi atunci când eşti în dezacord eşti lăsat să exprimi acest dezacord inclusiv în chestiuni de vot”.

„Există două mari categorii de oameni politici şi de organizaţii. Există oameni politici şi organizaţii care cred în forţa ideilor, care cred că trebuie să-ţi argumentezi orice decizie, care cred că o decizie trebuie precedată de o dezbatere şi o discuţie liberă şi cei care cred că nu este nevoie de o asemenea dezbatere, care se sperie şi sunt crispaţi în momentul în care o asemenea dezbatere este deschisă, care reproşează post factum oricui este în situaţia de a miza pe această forţă a ideilor şi care consideră că orice e important se discută în interiorul unei săli care trebuie să fie ferecată cu mai multe lacăte. Consecinţele negative ale unui asemenea mod de a vedea lucrurile pot fi remarcate inclusiv în zilele din urmă. Felul în care, de pildă, au fost discutate măsurile care astăzi au fost supuse deciziei CCR reprezintă un exemplu despre această manieră de a improviza”, a mai spus Preda.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998