CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Exploziv: Traian Ungureanu, agent al fostei Securitati?

0 comentarii / 2206 vizualizări / 18 iulie 2010

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu lansează o ipoteză cel puțin fierbinte, într-un material postat azi pe blogul propriu, potrivit căreia Traian Ungureanu este un fost agent al Securității, infiltrat la ordin în interiorul BBC și eliminat abia după ce i s-a descoperit adevărata identitate.


”Nu este nimic mai daunator liberei circulatii a informatiilor decat stirea otravita. Cu alte cuvinte, atunci cand un reporter relateaza un anumit fapt, el o poate face ca un observator oarecare, asa cum este si normal, ori in calitate de avocat al unuia sau altuia dintre protagonistii luptei politice. Din aceasta perspectiva, sunt doua categorii de ziaristi. Primii nu reusesc sa fie suficient de obiectivi – pana la urma nu exista obiectivitate – si filtreaza, intr-o masura mai mare, in mod subiectiv, informatia pe care o transmite cititorului. A doua categorie, insa, este alcatuita din acei angajati in presa carora nu le mai putem spune jurnalisti. Pentru ca, desi primesc o remuneratie de la o redactie, ei sunt angajati, fie financiar, fie in schimbul altor interese, ai unor oameni politici. Daca au fost vreodata ziaristi, acum nu mai sunt, ei transformandu-se in simple cartite. Unul dintre cele mai elocvente cazuri de acest tip este cel al lui Traian Ungureanu” scrie Roșca Stănescu în materialul său.

”Un personaj extrem de dubios, inca de la debuturile sale in presa, la revistele Viata Studenteasca si Amfiteatru. In mod straniu, Traian Ungureanu a fost printre putinii membri ai respectivei redactii, care a cazut in picioare dupa cutremurul generat de publicarea unor versuri incendiare ale poetei Ana Blandiana, care au reprezentat cel mai puternic atac al momentului impotriva sistemului. In scurt timp, redactia, tratata, citez, ca un “cuib de vipere”, a fost pulverizata, reporterii trezindu-se in situatii profesionale dintre cele mai ciudate, toti, cu doua – trei exceptii, fiind practic retrogradati ori scosi pe linie moarta. Mai mult decat atat, intr-o perioada in care, dupa cum astazi se stie cu precizie, BBC World Service, cu sediul la Londra, a fost puternic infiltrat de securitatile statelor membre ale Tratatului de la Varsovia, Traian Ungureanu ajunge, pe o cale la fel de intortocheata ca si a altor agenti ai serviciul secret de la Bucuresti, membru al sectiei romane. De unde este “plecat”, aparent in urma unor derapaje financiare, in realitate ca o consecinta a revelatiilor pe care conducerea BBC le-a avut asupra adevaratei indentitati ale lui Traian Razvan Ungureanu”.

Reamintim că TRU a fost concediat de la BBC în 2003, motivul oficial fiind incapacitatea profesională de a promova anumite teste, dar e un lucru cusut cu ață albă în mod clar, fiind evident că motivul real nu putea fi decît altul. O altă variantă, lansată și susținută de TRU și apropiații săi, a fost că înlăturarea ar fi avut loc la presiunile lui Adrian Năstase, lucru care nu i-a reușit fostului premier nici cu jurnaliștii din țară, totuși, darmite cu cei ai BBC.

Sorin Roșca Stănescu mai scrie că ”Revenit in Romania, dupa cateva bajbaieli, se angajeaza in presa si, sub aparenta obiectivitatii, devine un avocat infocat al lui Traian Basescu. Fiecare articol semnat de el a fost pledoarie infocata in favoarea lui Basescu si un atac, la fel de infocat, indreptat impotriva adversarilor acestuia. Si asta s-a intamplat sistematic, indiferent de subiectul tratat. Pana cand? Pana cand Traian Ungureanu a fost silit sa se autodemaste. Pentru ca a parasit obscuritatea unui ziarist care, de fapt, nu mai lucra pentru redactia pe care o reprezenta, ci, pur si simplu, in slujba unui om politic si a unui grup de interese, alegand sa se “oficializeze”. Adica, sa-si primeasca simbria politica. Aceasta reprezinta, cu toate sporurile practicate la Bruxelles, circa 15 mii de euro lunar. Un venit deloc neglijabil, daca il comparam cu cel obtinut, in general, de colegii domniei sale. Asa a ajuns Traian Razvan Ungureanu, parlamentar al Uniunii Europene, pe listele PD-L. Cum? Ca plata pentru felul in care a schimonosit informatia de presa in favoarea lui Traian Basescu. In mod deliberat. In schimbul unor avantaje. Nu din simpla simpatie pentru respectivul politician. Cazul lui TRU este ilustrativ pentru fenomenul mercenariatului de presa la romani”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998