EXPLOZIV Zoe Petre: ”SUA se temeau, in anii 90, sa nu ii atacam pe unguri cu armata”
0 comentarii / 2343 vizualizări / 1 aprilie 2011
Americanii s-au temut multă vreme, înainte de aderarea României la NATO, de izbucnirea unui conflict militar prin care țara noastră să atace Ungaria, profitînd de superioritatea armarei sale, dezvăluie pentru Inpolitics istoricul Zoe Petre. Ea confirmă, totodată, că SUA l-au sprijinit pe Ion Iliescu, în 1990, să ia puterea în România.
”Da, America l-a ajutat pe Iliescu să ajungă președinte”
”Eu sunt convinsă că, da, în 1990, America l-a sprijinit pe Ion Iliescu să ajungă președinte al României. FSN s-a bucurat de ajutorul diplomației americane. În acea perioadă, SUA nu știau mare lucru despre noi și să fim sinceri, nici măcar nu îi interesam pe americani. Singura miză cu adevărat importantă pentru americani, în Europa, era unificarea Germaniei. Altceva chiar nu-i interesa. Convingerea mea este că Ion Iliescu și FSN s-au bucurat de sprijinul americanilor.
”Martie 1887 – se elabora un dosar NATO pentru România”
Din păcate, abia după 1996 America s-a trezit că nu poate lăsa de izbeliște sud-estul Europei. În martie 1997, împreună cu președintele Emil Constantinescu am aflat că în America, cei de la Departamentul de stat ne bombăneau că trebuiau să elaboreze un dosar NATO pentru România. Până atunci, noi nu am primit semne de bun augur de la americani. Pe de altă parte, fostul ambasador al SUA în România, Alfred Moses, i-a mărturisit în față președintelui Emil Constantinescu că nu credea că acesta o să-l învingă vreodată în alegeri pe Ion Iliescu.
”Marea temere a americanilor era sa nu ii omorim pe unguri”
De altfel, Alfred Moses era bun prieten cu Ion Iliescu și nici măcar nu a încercat să își mascheze vreodată sprijinul pe care i l-a acordat. Să nu vă faceți iluzii că dacă nu ne băteam la baionetă noi intram în NATO. Ne-am bătut pentru tot ceea ce am realizat și nu a fost deloc ușor. Una dintre marile temeri ale americanilor, vă spun, era ca noi să nu-i omorâm pe unguri. Știau că avem o armată mai bine pregătită și chiar se temeau de riscul ăsta. Acestea erau timpurile. Ironia sorții e că, după Revoluție, noi eram cei care ne temeam că ungurii vor începe o serie de ostilități la adresa noastra. Doar noi credeam asta, însă. Marile puteri se temeau că noi am putea să începem conflictul. Incidentele de la Târgul Mureș, acele înfiorătoare ciocniri stradale, pot fi înțelese, acum, sub forma unui experiment nefericit. Bine că românii nu au mușcat și nu au întins coarda mai mult, în acele vremuri tulburi Cât despre modul în care marile puteri au sprijinit FSN si pe Ion Iliescu îmi aduc aminte un episod deosebit de interesant consumat la ședința de constituire a Alianței Civice, în decembrie 1990. La eveniment a participat ambasadorul Angliei, Alan Green. Erau acolo mulți reprezentanți ai partidelor istorice. El ne-a îndemnat oficial, printr-un discurs citit de la tribună, să nu ne războim prea mult cu guvernul și cu Ion Iliescu. Cu alte cuvinte, marile puteri îi protejau pe Ion Iliescu și FSN”, dezvăluie Zoe Petre. (Răzvan Gheorghe)
Comenteaza