CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fă, Românio, aveai chef de inundații?

6 comentarii / 111848 vizualizări / 3 iunie 2016

De cîteva săptămîni, România e calamitată. Ploile se țin lanț în mai toate județele, cu ruperi de nori, furtuni, tornade pe alocuri, ape revărsate, transporturi și comunicații blocate. Nu mai e vorba doar de anumite județe, ca în alți ani, puhoaiele și-au propus parcă, să radă tot, în mod egal și democratic, de la nord la sud și de la est la vest. Nu că nu am mai fi văzut dezastrul și în alți ani. E aceeași și aceeași poveste tristă, care se repetă an de an. Un singur lucru nu mai vedem acum: autorități la treabă,

Am rîs ori am dat de pămînt cu Tăriceanu și Băsescu pe vremea cînd se călcau reciproc pe bătături vizitînd zonele calamitate, ca președinte și premier. Și cînd vreunul mai scăpa o vorbă nelalocul ei către bieții sinistrați: ”Ce, vreți să vă fac hotel?”.

Sigur că era urît din partea lor să vorbească astfel.

Cum și din partea lui Ponta și Dragnea, premier și ministru, era urît să meargă la locul dezastrului cu barca de cauciuc și să-i spună ”Fă, Doino, aveai chef de inundații?!” ministresei apelor, aflată în preajmă.

Și presa îi taxa la greu, și pe ei….

Acum, asistăm la un fenomen încă mai halucinant decît cele meteo: de zile bune, de săptămîni, inundațiile îneacă jumătate din țară fără ca vreun înalt oficial de la București să miște un deget ori măcar vreo buză.

Nu există comandament de criză, ca pe vremea lui Oprea cel plimbăreț, nu se reunește guvernul în ședință de urgență, cum făcea Ponta cel iresponsabil, nu se dă alarma la ministerele implicate în mod firesc în asemenea situații, precum Mediul, Apărarea, Administrația Publică, Sănătatea șamd.
Nu există vreun mesaj de la premier ori de la președinte.

Agendele de lucru sunt mai relaxate ca oricînd, după cum reiese din comunicatele de presă alte ultimelor 10-12 zile, de cînd apele mușcă din viețile, casele și avutul a zeci de mii de români.

La Mediu, abia ieri a apărut un prim comunicat pe subiect, din care aflăm că, ”având în vedere avertizările COD ROȘU pe râurile Trotus, Putna, Râul Negru și afluenții râului Bistrița, precum Și COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele Prut, Siret și Oltul Superior, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a dispus convocarea unei ședințe de analiză tehnică, sub coordonarea secretarului de stat pentru Ape, Olimpia Negru”.
Ați citit bine, prea-ocupatul ministru tehnocrat a pasat coordonarea unui secretar de stat.

Ministerul Sănătății nu consacră nici măcar două rînduri problemei sinistraților, deși aceștia au nevoie de asistență medicală, medicamente etc.
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, s-a întors la de la Leipzig și i-a tras un mare bilanț al primelor șase luni de (in)activitate, plus o vizită de lucru pe la Bacău. Nicio referire pe siteul ministerului la calamități.
Ministerul Apărării, pe care îl asociam, dintotdeauna, cel mai des cu acțiunile la inundații, e, acum, cel mai relaxat dintre toate: aflăm dintr-un comunicat de zilele trecute că, în premieră, MapN a participat la East European Comi Con. Pentru cei care nu știu, e o reuniune anuală dedicată jocurilor video și filmelor SF și fantasy.
Țara geme sub ape și armata se preocupă de problemele din Game of thrones.

Ministrul administrației publice, Vasile Dîncu, are propriile lui dileme metafizice în ultima perioadă ca să se mai ocupe și de inundații: el scrie de zor editoriale despre lipsa d einteligență a românilor în revista Sinteza și supervizează (probabil) sondajele de campanie ale IRES. Nicio referire pe siteul ministerului la inundații.

Despre premierul Cioloș, marele agricultor bruxellez care nu ar trebui să mai doarmă de grija recoltelor calamitate, ce să spunem?
Comunicatele de presă de la guvern, din ultimele zile, ne informează despre manifestările de Ziua Eroilor, despre obținerea cetățeniei române de către doi sportivi, despre participarea premierului la un summit bulgăresc, despre întîlnirea lui cu Prințul Charles, despre sprijinul financiare european pentru depozitarea privată a cărnii de porc, despre progresele înregistrate în campania pentru achiziționarea ”Cumințeniei pămîntului” ori despre donații pentru casa memorială ”Regele Carol l” din Poradim, Bulgaria.

Nu se suflă un cuvînt despre inundații.

În fine, despre președintele Klaus Iohannis aproape nu are sens să mai vorbim. Cîteva primiri de delegații sindicale, vreo doi oaspeți străini plus același Prinț Charles, vreo două alocuțiuni la niște simpozioane și cam atît. Plus îndemnul de azi ca românii să voteze cu grijă duminică.

Sigur că românii vor vota cu grijă duminică; necazul e că mulți dintre ei s-ar putea să nu identifice urnele de vot, sub ape.

Iar greilor statului de la centru nu prea le pasă, au lăsat problema integral pe umerii autorităților locale, știind bine că în această perioadă exista riscul ca ele să se preocupe mai mult de campania electorală.
Aș fi vrut să-l ironizez pe șeful PSD, Liviu Dragnea, care le-a cerut azi, fix în ultima zi de campanie, candidaților săi din toată țara să abandoneze campania și să se ocupe de ajutorarea oamenilor aflați în nevoie. Am renunțat, însă, pentru că el, în opoziție fiind, măcar a dat un semnal.

Unul care nu a venit de la președinte, premier, miniștri. Și, în mod curios, nimeni din presă ori din societatea civilă nu le-a făcut pînă acum vreun reproș, cînd altădată se făceau lei-paralei cu guvernanții.

A murit presa, i-a ”cumințit” binomul pe toți, ori, cel mai grav, a ajuns mass-media în situația bolnavului în metastază, incapabil să mai reacționeze la ceva, că oricum e inutil?

Fă, Românio, aveai chef de inundații?

Că mai-marii statului, cu gîndul la alegeri, la Euro 2016, la concedii și la Rio, nu au, în mod cert…(Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: voceatransilvaniei.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Jos guvernul!

  2. Sa vina diaspora sa rezolve problema :”Ne -am luat tara inapoooooi” haideți, repede ,ca ne ducem la vale.dați o fuga la România , haliti un mic cu muștar și o palinca și gata Johannis.nu?

  3. Cand esti de acord sa pui in frunte nume romanesti, tot unul si unul (Johannis, Hellwig, Csollosh, Kowessy, Pasca-Palmer etc.), nu te mai mira ca esti tot timpul in apa pan’ la brau! Totusi, veseleste-te! Maine vei fi pana la gat!!

  4. Ne meritam soarta pt. ce am votat si ne-am lasat manipulat de ONG, de Diaspora, acum toti se dau la oparte., iar noi cei din tara suferim . Guvernul terebilist si Presedintele Turist nu au nicio treaba cu romani in suferinta, au alte planuri si asteapta sa treaca timpul sa plece de unde au venit. Asa ca nu va mai plingeti stimati romani ca noi am vrut aceasta situatie.

  5. Puteam sa votam noi pe oricine, tot intre ei se aleg prin rotație sa prindă fiecare din ciolan!!!! Singurul lucru care ar fi benefic pentru România e ca noi sa alegem unul din popor unul apt și cu sânge de războinic, unul fără frica celorlalți „demnitari” care atunci când vrea sa schimbe o lege sau sa pună pe cineva în vreo funcție înaltă sa se facă sondaj de opinie, iar pentru fiecare minister în parte sa se aleagă miniștri care au habar de domeniul în sine (sănătate= doctor, educatie=profesor și asa mai departe) sa demolam piramida asta sa ne ridicam din cenușă. Dacă nu vom fi uniți sa vrem cu toții asa vor mai trece încă 2 generații fără sa vedem schimbarea.

  6. […] Scriam fix acum cinci ani, pe vremea guvernării Iohannis-Cioloș:”Am rîs ori am dat de pămînt cu Tăriceanu și Băsescu pe vremea cînd se călcau reciproc pe bătături vizitînd zonele calamitate, ca președinte și premier. Și cînd vreunul mai scăpa o vorbă nelalocul ei către bieții sinistrați: ”Ce, vreți să vă fac hotel?”.Sigur că era urît din partea lor să vorbească astfel.Cum și din partea lui Ponta și Dragnea, premier și ministru, era urît să meargă la locul dezastrului cu barca de cauciuc și să-i spună ”Fă, Doino, aveai chef de inundații?!” ministresei apelor, aflată în preajmă.Și presa îi taxa la greu, și pe ei….Acum, asistăm la un fenomen încă mai halucinant decît cele meteo: de zile bune, de săptămîni, inundațiile îneacă jumătate din țară fără ca vreun înalt oficial de la București să miște un deget ori măcar vreo buză.Nu există comandament de criză, ca pe vremea lui Oprea cel plimbăreț, nu se reunește guvernul în ședință de urgență, cum făcea Ponta cel iresponsabil, nu se dă alarma la ministerele implicate în mod firesc în asemenea situații, precum Mediul, Apărarea, Administrația Publică, Sănătatea șamd. Nu există vreun mesaj de la premier ori de la președinte”.Suntem, iată, cinci ani mai tîrziu și lucrurile nu se prezintă prea bine.Klaus Iohannis a ajuns la al șaptelea an de mandat și încă nu a călcat vreodată printr-o localitate afectată de inundații. Pe siteul Cotrocenilor apar în mandatele sale 12 referiri mari și late la inundații.Vreo 2-3 sunt mesaje de solidaritate cu victimele inundațiilor, în rest cuvîntul apare în discursuri sforăitoare despre schimbări climatice pe la varii foruri internaționale.Iohannis e singurul președinte care, fizic, nu a fost vreo clipă alături – electoral ori sincer – alături de românii afectați de inundații. A mers odată, în august 2014, la o săptămînă după ce apele se retrăseseră, într-o localitate transilvană, dar atunci era doar candidat și nu președinte.De atunci, se mulțumește să urmărească ”cu atenție și îngrijorare” creșterea periodică a nivelului apelor și cam atît.Ceilalți președinți, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, au mers în repetate rînduri în localități calamitate, au promis sprijin, au dat imbold guvernelor epocii să se implice mai mult; Iliescu a tras de urechi chiar guvernul Năstase, cîndva, acuzîndu-l de măsuri pompieristice. În 2005, tot el îl ruga pe succesorul său să declare stare de urgență din cauza inundațiilor. Băsescu a făcut deplasări încă de cînd era ministru al Transporturilor, apoi în repetate rînduri ca președinte.Și premierii României s-au implicat prin vizite la fața locului, de la Petre Roman și Nicolae Văcăroiu pînă la Tăriceanu, Boc, Ponta ori controversata Viorica Dăncilă. Presa remarca uneori, critic, că respectivii făceau deplasări la inundații cu elicopterul. Dar măcar le făceau. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998