CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9459 RON DOWN | 1 USD = 4.6730 RON DOWN | 1 GBP = 5.7464 RON DOWN

Fabrica de probe

0 comentarii / 2351 vizualizări / 2 iulie 2014

Mircea Basescu nu a luat spaga. Nici sase sute de mii de euro. Nici doua sute cincizeci de mii. Nici vreun ban, macar. Si nu s-a oferit, niciodata, sa manipuleze justitia in favoarea lui Bercea Mondialu’. Dimpotriva. El chiar a semnalat procurorilor faptul ca, clanul Mondialu’ incearca sa-l foloseasca. Iar sacul cu bani a fost doar in tranzit prin biroul lui. Acestea sunt ultimele produse ale fabricii de probe false. Si nu numai.

Societatea romaneasca este martora, as putea sa spun, in direct, la cea mai mare tentativa de musamalizare a unui caz penal grav, din istoria recenta. Intamplator sau nu, este vorba de fratele presedintelui. Care trebuie, urgent, spalat. Extras curat si uscat din intreaga latrina in care s-a bagat. Un intreg aparat, cu multe rotite, lucreaza in acest scop. La greu.

Am atras atentia, la nici douazeci si patru de ore de la declansarea uriasului scandal politico-penal ca, reprezentantii regimului Traian Basescu se repliaza din mers. Si incearca, pe toate caile, sa faca, dintr-un adevar simplu, un intreg cocktail de informarii astfel incat, in prima faza, oamenii sa nu mai inteleaga nimic. Urmand, ca mai tarziu, Mircea Basescu sa fie victimizat. Ca si fratele sau, de altfel. Creandu-se certitudinea ca a cazut victima unei odioase incercari. In acest moment, aceasta masinarie la care, din pacate, participa importanti functionari ai statului, functioneaza cu turatie maxima.

Cazul in sine este cat se poate de limpede. Una din marile surse de profit ale celor aflati la putere sau in proximitatea puterii sunt clanurile interlope. Clanurile fac treaba murdara. Fura caile ferate si fabricile, dandu-le la topit. Desfac retelele de irigatii, le distrug pe cele electrice si scot bani grei din aceasta operatie. Fac trafic de carne vie. Organizeaza intreaga industrie a cersetoriei. Ofera bani cu camata pe care ii recupereaza, impreuna cu uriase profituri, in mod violent. Daca e necesar, prin crima. Aceste clanuri vehiculeaza sute de milioane de euro daca nu cumva, miliarde. Sunt bani negri ai retelelor de crima organizata. Dar aceste retele au nevoie de protectie. Iar protectie nu pot primi decat din partea unor oameni politici sus-pusi, a unor procurori, judecatori si politisti. O parte din castigurile ilegale ajung la acestia. Asa functioneaza un stat corupt pana la varf. Asa functioneaza coruptia institutionalizata. Fratele presedintelui, Mircea Basescu, ca si presedintele, de altfel, a dat un semnal. Botezand un copil dintr-unul dintre cele mai faimoase clanuri de interlopi, a transmis, intregii faune, ca si-a suflecat manecile si s-a pus pe treaba. Intrand, practic, in sistemul de asigurare a protectie pentru ca, numele sau, nu-i asa, deschide aproape toate usile. Iar Bercea Mondialu’ s-a executat. Cand a fost cazul, a solicitat sprijinul. Si a platit la greu. Numai ca, a luat o teapa. Domnul Mircea Basescu nu s-a comportat ca un bandit respectabil. A batut palma, a luat banul, dar, in final, nu s-a putut tine de promisiune. E drept ca, un procuror, inainte de a fi scos din schema, inainte de a fi executat, s-a varat in afacere, ca musca in lapte. Incurcand totul. Dar una peste alta, clanul nu poate ierta o teapa. Este, pur si simplu, legea dupa care functioneaza. Si, atunci, mai cu binisorul, mai fortand lucrurile, a incercat sa-si recupereze banii. Si s-a ajuns unde se stie.

Dar oare ce se mai stie? Cu o viteza uluitoare, fabrica de probe s-a pus pe lucru. Astazi, exista o versiune diametral opusa. Si anume ca, de fapt, domnul Dan Voiculescu, un om de afaceri si politician, adversar redutabil al presedintelui Traian Basescu, a sacrificat un million de euro pentru a-l infunda. Si a facut, in asa fel, prin intermediul clanului Bercea Mondialu’, ca sa se construiasca aparenta unui trafic de influenta pus la cale de nevinovatul domn Mircea Basescu. Care domn, Mircea Basescu, nu peste multa vreme, va iesi de dupa gratii, curat ca lacrima. O victima, cu totul si cu totul inocenta, a unei intrigi criminale.

Dar ce sa faci, ca exista blestematele inregistrari. Cele facute de reprezentantii clanului, prin cravata minune. Si care, au fost distribuite Antenei 3 cu ajutorul unui alt membru al complotului, generalul Pavel Abraham. Devenit avocat al interlopilor. Ce sa faca, oare, fabrica cu aceste inregistrari? In primul rand, sa le interpreteze in fel si chip. Aceleasi cuvinte, aceleasi replici, aceleasi afirmatii, aceleasi imagini puse, insa, in contexte cu totul diferite. Diametral opuse. De natura sa infatiseze un scenariu cu totul si cu totul diferit. Cel la capatul caruia, Mircea Basescu este inocent.

Ei bine, pentru ca aceasta operatie sa fie incununata de succes, mai sunt necesare cateva detalii. In primul rand, participantii la intreaga tarasenie trebuie sa schimbe declaratiile initiale. In sensul scenariului zis Nufarul. Ceea ce deja s-a intamplat. Apoi, blestematele de filme trebuie declarate fie total insignifiante ca probe, fie chiar falsuri. Facaturi. In acest scop, va avea loc o expertiza. O noua operatiune, gen pixelul albastru. Si tot in acest scop, niste procurori de bine, si apoi niste judecatori, ar putea sa traga concluzia ca instrumentele care au servit la inregistrare erau procurate de pe piata neagra, deci, erau ilegale, cum ilegala a fost fiecare etapa a monitorizarii audio si video a fratelui presedintelui. Iar daca probele sunt obtinute ilegal, se cheama ca ele nu sunt probe. Si atunci, ce ne mai ramane? Ne mai ramane doar versiunea fabricii de probe.

Va reusi, oare, aceasta operatiune live de musamalizare a celei mai mari ticalosii legate de coruptie si manevrare a justitiei? Nu stiu. Tot ce stiu este ca se incearca. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.