CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fabulosul miliardar decorat de Iohannis

12 comentarii / 10826 vizualizări / 10 august 2017

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat ieri decretul de decorare a unui anume profesor doctor Silviu Itescu. Informația a fost comunicată, absolut sec, în cîteva rînduri plasate pe siteul președinției; mare păcat, dat fiind că e vorba de unul dintre cele mai fabuloase personaje născute pe pămîntul României după al doilea război mondial.

”În semn de înaltă apreciere pentru prodigioasa sa activitate în domeniul dezvoltării de noi terapii cu celule stem adulte și pentru ingeniozitatea în translația dintre știință și medicină clinică, pentru realizările științifice din domeniul biotehnologiei, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului profesor doctor Silviu Itescu (Australia)” se anunță pe siteul Cotrocenilor.

Nici măcar nu știm dacă profesorul a fost invitat în România cu acest prilej, ori i se expediază decorația prin poștă.

Silviu Itescu ar fi meritat, fără îndoială, ceva mai mult decît cîteva rînduri.

Ca el nu sunt, probabil, decît vreo cîțiva în întreaga lume.
Cînd spunem ca el, ne referim la oameni care să fie de profesie savanți și care să ajungă, grație muncii lor, miliardari.
De munca marilor oameni de știință, beneficiază, se știe, cel mai adesea alții.

Itescu e o notabilă excepție: cu o avere de peste 430 de milioane de dolari – și care crește de la an la an – el se numără printre cei mai bogați oameni de la Antipozi.
O bogăție care a fost acumulată în doar un deceniu și jumătate, după ce Itescu, născut în România și cu studii în SUA, a creat în 2004 compania Mesoblast, listată în prezent la bursă cu o valoare de peste două miliarde de dolari și pe care Itescu o conduce din poziția de director executiv.

În 2014, spre exemplu, el se plasa pe locul nouă pe lista celor mai bine plătiți executivi australieni, locul unu fiind deținut de legendarul Rupert Murdoch, patronul studiourilor Twentieth Century Fox, de la Hollywood. Pe listă mai apărea și reputata actriță australiană Nicole Kidman.

Cel mai important, însă, e că Itescu nu a făcut sute de milioane de dolari din showbiz, petrol, minerit, armament, sport ori alte domenii bănoase, ci din știință pură, mai precis biologie celulară, în calitate de cercetător de top în domeniul celulelor stem, al bolilor auto-imune, transpalntului de organe și bolilor de inimă. Între experiențele sale de vîrf s-a numărat tratarea șoarecilor de infarct, o tehnologie care să poată fi ulterior aplicată oamenilor.
Un răsfățat al presei mondiale, Silviu Itescu a fost invitat să vorbească despre celulele stem inclusiv într-o serie de emisiuni pe această temă ale celebrului jurnalist american Charlie Rose, un alt vorbitor fiind regretatul actor Cristopher Reeve, alias Superman, ce a dus o mare bătălie în favoarea respectivei tehnologii care l-ar fi putut vindeca după tragicul accident care l-a lăsat paralizat.

Christopher-Reeve-in-Superman

Itescu, trebuie spus, este copilul unor supraviețuitori ai Holocaustului, care au emigrat din România în Australia la jumătatea anilor 60, pe fondul unui val de antisemitism care se ridicase, din nou, în acea perioadă, soldat cu epurări masive de evrei din diverse funcții.

O poveste de succes, neînfățișată românilor pînă acum și care ar fi meritat, poate, ceva mai mult de trei rînduri seci, grăbite, într-un comunicat prezidențial. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Felicitari domnului profesor Itescu pentru intrega activitate!Totusi, d-l Iacob nu stiu de unde ati scos-o pe asta cu „valul de antisemitism” de la mijlocul anilor 60….A fost o „schimbare de garda” la partid si prin alte institutii, dar nu a avut nimic de-a face cu antisemitismul.Hai sa nu inventam probleme acolo unde nu sunt!

  • Cu tot respectul, dle.Stefan, mai studiati un pic si o sa va lamuriti ce a fost cu valurile de antisemitism din comunism

 2. probabil va referiti la epurarile de evrei din fruntea conducerii PMR (PCR), sa nu uitam ce teroare au instaurat acestia, in frunte cu Ana Pauker, directionata mai ales impotriva elitelor si romanilor, la inceputul anilor 60 evreii au inceput sa plece masiv in Israel, e exagerata aprecierea cu valuri de antisemitism, va spun eu care am copilarit intr-un cartier plin de evrei!

 3. Cum a aflat domnul presedinte despre el?

 4. @Livia: buna intrebare,pentru ca nici un alt presedinte de dinaintea lui Johannis nu s-a interesat concret de soarta acestui mare om de stiinta.

 5. Domnule Iacob, am citit despre subiect, chiar din mai multe surse, si sunt foarte lamurit ca nu a fost vorba de vreun „val de antisemitism”!Pur si simplu, in cadrul epurarilor facute in anii 60 au „cazut” si multi lideri de etnie evreieasca.Nu fiindca erau evrei, ci fiindca altcineva le voia functia!

 6. Da, d-le Iacob,am citit despre asta si din alte surse, dar nu contrazice cu nimic ceea ce am spus!Nu confundati o rafuiala intre politruci comunisti de diferite etnii cu nu stiu ce „val de antisemitism”!Daca vreti sa denumiti asa o lupta pentru putere la cel mai inalt nivel in PMR-PCR, e problema d-vs, dar nu are nicio legatura cu situatia generala din Romania acelei vremi!

 7. Totusi e interesant că singurul lucru pe care comentatori acestei stiri îl analizează este, din nou si încă o dată „problema evreiască”. Romăna si-a avut antisemitismul ei , nu a făcut excepție si dacă acest lucru nu este recunoscut si asumat, povestea se va repeta …dacă nu cu evreii, atunci cu alte minorități .

 8. V-ati indepartat de subiect…..Indiferent de motivele pentru care a plecat din Romania….asta nu-i atat de important in situatia de fata. Important este ca e vorba despre un roman de origine evreiasca ce a studiat si s-a educat in Romania, careia ii face cinste. Dl Iohanis , inca o data, arata ca respecta valorile adevarate romanesti….se comporta mai bine decat multi alti romani cu functii importante in stat, este mai patriot. Avem motive sa ne mandrim cu personalitati ca doctorul Silviu Itescu. Felicitari!

 9. Sint de origine romina,am facut studii superiore in Romania,am avut colegi
  evrei de origine f.modesta,dar parintii au facut enorme sacrificii pt. ca copii sa faca studii.Noi ,inspecial clasa mijlocie,trimetea copii la lucru cit de devreme possibil.
  Tot respectul d-lui Iohanis care apreciaza toti copii poporului romin in aceasi masura!
  Copii

 10. Interesant ca primii comentatori s-au legat de o singura fraza referitoare la valul de anti-Semitism.
  Acesti comentatori probabil se simt cu „musca pe caciula” avand si ei la activul lor activitati si ganduri anti semite. Antisemitismul a fost, este si va continua sa fie activ in Romania. Atitudinea asta este transmisa din generatie in generatie si chiar tinerii care nu au avut nici un contact cu evreii sunt antisemiti inversunati datorita „educatiei” de acasa. Antisemitismul provine in special datorita geloziei populattiei ignorante care vad ca majoritatea romanilor de etnie evreiasca reusesc mult mai bine decat mera masa. Ei nu inteleg ca asta se datoreste educatiei pe care o inculca parintii evrei copiilor lor – invatati!
  Evreii romani au dat omenirii o pleiada de oameni importanti care sunt ignorati de marea masa a populatiei romanesti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998