CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Factura Sky News

1 comentariu / 2893 vizualizări / 11 august 2016

Se decontează la SRI? Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a lansat ipoteza unui scenariu. Conform căruia escrocheria pusă la cale de Sky News are un obiectiv geostrategic. Este o ipoteză ce poate fi luată în calcul. Cu atât mai mult cu cât ea nu vine din partea unui analist. Ci a reprezentantului oficial al României în Regatul Unit al Marii Britanii. Numai că o asemenea ipoteză, fie ea și de lucru, introduce în ecuație și serviciile secrete. SRI și SIE. Au jucat acestea un rol? Îl joacă în continuare? Și dacă da, care e?
Dovezile prezentate, într-un timp record, de Daniel Horodniceanu, șeful antimafiei românești, sunt zdrobitoare. Este în afara oricărei îndoieli că unul dintre cei mai apreciați jurnaliști de la Sky News, un canal de știri cu o audiență uriașă, Stuart Ramsay, a fabricat pur și simplu un caz jurnalistic. Care pune la zid România. Pentru zeci de milioane de telespectatori din lumea întreagă, România, dintr-un stat aflat în prima linie în lupta antiteroristă, devine, prin intermediul unei presupuse rețele de răufăcători, furnizor de arme letale pentru teroriști. Un stat UE și NATO în care se negociza, la vedere, arme destinate teatrelor de război.
Prejudiciul este imens. Și oricât de mult s-ar da peste cap televiziunile din această țară sau presa scrisă ori electronică, răul făcut nu mai poate fi reparat. Excepționala prestație a șefului antimafia, Daniel Horodniceanu, se oprește la demantelarea unui caz, la finalizarea unei anchete care, în cel mai bun caz, va viza, printr-o comisie rogatorie, anunțată de altfel, și echipa Sky News. Dar degeaba sunt corect informați românii despre această oribilă mistificare, atâta timp cât zeci de milioane de telespectatori din lumea întreagă, în absența unei dezmințiri Sky News, rămân cu convingerea că acest trafic de arme s-a petrecut în realitate.
Un cititor CorectNews, care semnează, deloc întâmplător, ANONIMUS, sugerează că “aceasta mânărie a ‘inteligenței’ britanice a căzut într-o capcană pusă bine de serviciile secrete romanesti”. Și această observație, care nu cred că vine de la un cititor obișnuit, ar putea fi avută în vedere. Să ne amintim că Daniel Horodniceanu a spus la un moment dat, miercuri, că procurorii de la DIICOT nu cercetează o faptă, decât după ce această s-a produs. Ceea ce înseamnă, sugerează șeful antimafia, că sunt alte instituții care, prin statutul lor, au posibilitatea și obligația să afle ce se pune la cale. Înainte ca faptele propriu-zise să se întâmple. Această remarcă mă obligă să mă gândesc, în primul rând, la SRI. Pentru că mânăria s-a făcut pe teritoriul României. Și a fost pusă la cale cu mult timp înainte. Și executată, după cum aflăm de la martori, fără prea multe precauții. Din această perspectivă, deși SRI refuză să facă vreo precizare, am convingerea că, de această dată, spionajul intren și-a făcut datoria. Oferindu-i, în mare viteză, lui Horodniceanu informații indisensabile pentru că diversiunea să poate fi demantelată într-un timp record.
Rămâne însă un semn de întrebare. Și mă gândesc chiar la observația lui ANONIMUS. Dacă SRI nu doar i-a ajutat pe procurori să descurce, cu rapiditate, ițele acestei mârșavii, ci a știut din timp ce se pune la cale și nu a luat nicio măsură pentru ca, prin intermediul unor instituții ale statului, făcătură să fie împiedicată din fașă, atunci instituția condusă de Eduard Hellvig s-ar face vinovată de o cinică pasivitate. Nu cred, însă, că ne plasăm în acest scenariu. Mai mult chiar, din tăcerea SRI referitoare la acest caz deduc că încă avem de-a face cu o operațiune în curs a acestui serviciu.
Există însă și Serviciul de Informații Externe. Care susține, prin comunicate oficiale, că nu poate face niciun fel de culegere de informații în state partenere. Să înțelegem că nici chiar atunci când, într-o televiziune de importanța Sky News, se pune la cale o asemenea măgărie împotriva României? Oare britanicii nu au spioni la București? Dar dintre cei 800 de spioni germani care acționează în Uniunea Europeană, nu o fi niciunul în România? Frate, frate, dar brânza e pe bani, spun românii. Dar fac britanicii.
Dacă, așa cum spune ambasadorul Dan Mihalache, nu trebuie exclusă ipoteza unei măgării ceva mai mari decât jurnalistice, a unei măgării geostrategice, atunci rezultă și mai clar de ce, în raport cu prejudiciul adus României, statul nostru trebuie să restabilească situația. Dar cum? Noi nu dispunem de nicio televiziune care să poată rivaliza, în Marea Britanie și pe plan internațional, cu Sky News. În consecință, în paralel cu o anchetă accelerată care trebuie finalizată rapid și care este obligatoriu să îi vizeze și pe jurnaliștii de la Sky News, instituțiile statului trebuie să riposteze la cel mai înalt nivel.
Simt mai mult decât oricând că este obligatoriu ca președintele României să reacționeze. Că prim-ministrul să reacționeze. Că ministru de Externe să reacționeze. Și mai cred că, după finalizarea anchetei penale de la București, este obligatoriu ca statul român să declanșeze un proces civil, la Londra, împotriva Sky News, al cărui răsunet va trebui amplificat la maximum. Din această perspectivă, toate informațiile pe care le pot furniza cele două servicii secrete sunt indispensabile. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

 1. Domnule SRS matale crezi o iotå când scrii “…instituțiile statului trebuie să riposteze la cel mai înalt nivel”.
  Pai noi avem conducatori? Am sa va rog frumos sa nu-l mai deranjati pe excursionistul votat de voi respectiv “Simt mai mult decât oricând că este obligatoriu ca președintele României să reacționeze.” Pai domnul Iohaniss are timp de nimicurile astea? El lucreza la nivele foarte mari respectiv NATO care urmeaza sa analizeze in ColoniaRO stadiul coruptiei, se ocupa de infiintarea unei “flotile” de anvergura la malul Marii Negre. Pe la UE am vazut ca i-a luat locul lui Basescu adica il dau toti la o parte ca pe o cantitate neglijabila pentru a putea vorbi intre ei. Sânt in UE oameni politici care au relatii amicale, de prietenie etc. pe cind al nostru presedinte votat de voi are ca prieteni pe cei din Austria care ne-a terminat padurile de pe munti intregi. El este ocupat sa recupereze casele luate cu acte false din mâna justitiei “independente“ de care este nemultumit etc.. Unde mai pui ca este nemultumit ca Ciolos nu i-a dat bani pentru un avion, douå sa poata brazda prin excursii toata lumea.

  Nu vi se normal ca daca NU am intrat in spatial Shenghen am intrat prin tv Sky News (14 milioane de telespectatori) in rindul tarilor cu cantitati enorme de armament ultimul ragnet catre ISIS, PISI si in general teroristi feroce ai lumii etc.
  Nici nu se compara modul nostru de a face afaceri la scara mare cu armament pe lânga comertul anemic realizat de SUA, UE, Brexit, Rusia si multi altii.
  Si va rog mult nu-i mai dati sarcini Domnului Presedinte pentru ca nu are timp de ele. Eventual devine un presedinte informat si atât.
  Cu respect.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998