CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Falimentul turismului: criza baga in colaps pensiunile si hotelurile

0 comentarii / 1641 vizualizări / 6 iunie 2010

Demarată în trombă, înainte de explozia prețurilor de pe piața imobiliară și aflată printre factorii generatori ai acesteia, afacerea pensiunilor turistice se înfățișa drept una deosebit de profitabilă micilor investitori din zona Rucăr, Bran, Moieciu de Sus și cel de Jos, Fundata sau Râșnov.

Localnicii, dar și orășenii cu ceva ”mălai” prin conturi, au împânzit zona cu tot felul de cabane și căbănuțe, pe care s-au străduit, în fel și chip, să le facă atractive, în ciuda infrastructurii mai mult decât precare și expusă intemperiilor. Au organizat parcări în curțile vilelor, spații de joacă pentru copii, au adus chiar și plasă de sărit, pentru dependenții de acest sport. Arhitectura imobilelor a fost pusă pe plan secundar, pe primul fiind exploatarea cât mai optimă a spațiului disponibil, astfel încât, să rezulte maximul posibil de camere și, dacă s-ar putea, toate orientate către obiectivele naturale și pitorești din jur. Mâncarea servită clienților este ecologică 100%, iar într-unele pensiuni, chiar și așternuturile sunt ecologice, din bumbac în același procent, detergenții, cu care sunt spălate sau balsamul, amplifică senzațiile de proaspăt și curat. Fântâni rustice, mori de apă, mușcate și petunii sănătoase, pavele din granit lăcuite, mobiler din ratan, pitici de grădină, lămpi exterioare cu becuri ecologice. Patronii n-au făcut economie de imaginație, dar nici de… portofel.
Unii dintre proprietarii de pensiuni servesc clienții cot la cot cu angajații, iar ospătarii sunt îmbrăcați în costume tradiționale, impecabile. Totul pentru momirea Măiei Sale Clientul. Meniurile sunt și ele sofisticate: piept de rață cu dulceață de căpșune și afine. Numai că El, clientul, de card bogat purtător și din mașină de fițe scoborâtor, nu-și prea arată ochișorii în week-end pe la porțile tradiționale ale locantelor. Dacă într-unele stațiuni balneo-climaterice vântul șuieră prin hoteluri părăginite, aici își face treaba prin spații noi, construite în anii aceștia. Lipsa clienților îi disperă pe investitori. Unii se pregătesc de faliment, alții nu mai continuă ce au început, iar densitatea spațiilor de cazare nivelează profiturile la o cotă care abia acoperă dările către stat sau salariile angajaților. ”Turiștii nu prea vin, poate doar la sfârșit de săptămână, dar și atunci rar, spune Călin, angajatul unei pensiuni din Moeciu de Jos. Nici străinii nu ne mai vizitează ca înainte. Noi ne pregătim de fiecare dată, cu de toate, dar nu apar clienții. Unii preferă să stea la cort și să-și facă singuri grătar. Ne simțim trădați. Sunt foarte multe pensiuni și hoteluri goale la ora asta, vineri, când vremea e superbă.”

”Cazare” la marginea gârlei

Pe timp de criză, opțiunea turiștilor este în perfectă consonanță cu adâncimea buzunarului. La Bușteni, pe Valea Cerbului, Orașul de rulote, respectiv corturi funcționează și anul acesta la toți parametrii. Spre deosebire de alți ani „locuitorii” au venit cu idei noi de îmbunătățire a spațiilor de cazare de lângă gârlă. Și-au făcut curticele, în care și-au montat lămpi solare. Decorul pare mai ospitalier. Și natura e mai generoasă, astfel că la tomberoane poposesc alături de urși și vulpi. Integrarea oamenilor în sânul naturii este perfectă și de aici și până la reînvierea Comunei Primitive nu mai e decât un singur pas. Bărbații cară ziua chituci de lemn, îmbrăcați sumar, aprind focul cu chibritul, dar există și cremene sau iască din belșug. Ochii sălbăticiunilor licăresc noaptea din tufișuri. Femeile ”judecă” hălcile de carne crudă, pe care le aruncă apoi, pe grătarul încins. Cu 5 lei, cât plătesc la intrarea pe Vale, pot sta cât vor. Ce le trebuie hotel sau pensiune turistică de 3 stele? Noaptea sunt mii pe cerul de desupra lor! ”De ce să arunc cu banii, tocmai acum, în plină criză?, întreabă Costel Manolache din Ploiești. M-am scos de la întreținere îmcă din aprilie. Strângem cureaua în felul acesta. Oricât de frig ar fi sau chiar dacă plouă, ne descurcăm noi, dormim în mașină. Abia în septembrie ne întoarcem acasă. Aici nu plătesc curentul, nici cablul, nici internetul și nici telefonul fix. Natură și sănătate. Uite, colo pârâul unde ne putem splăla, avem și toalete publice, nu ne plângem, e frumos. Eu aș sta chiar până în noiembrie. Vă dați seama cât aș economisi la un apartement de 3 camere?” (Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998