CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Falsa crima a domnului Andrei Marga

0 comentarii / 1484 vizualizări / 10 mai 2012

Abia instalat in functia de sef al diplomatiei romanesti, profesorul Andrei Marga a facut o declaratie care i-a socat pe multi. A socat si pe cine trebuie dar si pe cine nu trebuie. Si anume ca o prioritate a mandatului sau va fi dezvoltarea relatiilor cu Rusia si China. Putin mai tarziu, aparent fara vreo legatura cu aceasta declaratie, primul-ministru Victor Ponta se lanseaza, la randul lui, intr-un demers de politica externa. Vorbind despre consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite si cu statele Uniunii Europene. Fara a aminti de Moscova si Beijing. Ne aflam in prezenta unui scandal care mocneste in interiorul Guvernului?
Intotdeauna atunci cand este instalat un nou ministru de Externe, reprezentantii statelor lumii sunt atenti la cele mai fine nuante continute in primele declaratii ale acestuia. Fara indoiala, ministrul Andrei Marga a abandonat un tabu. Cu alte cuvinte, prima sa proiectie publica referitoare la intentiile diplomatiei de la Bucuresti a iesit din canoane. Nu a rostit “fraza tip”. Daca ar fi facut-o, declaratia ar fi sunat cam in felul urmator: “Vom consolida si in continuare relatiile noastre cu cel mai important partener strategic pe care-l avem, reprezentat de Statele Unite si vom continua in ritm accelerat procesul de integrare in Uniunea Europeana”, la care ar fi putut sa adauge ceva de genul: “Vom dezvolta relatii cu Rusia, cu China, precum si cu alte state in raport cu care avem interese politice sau economice”. Abandonand tipicul de mai sus, domnul Marga a dat un semnal puternic, asumandu-si si riscul de a starni nedumeriri si de a provoca o adevarata furtuna in tabara opozitiei. Iar primul-ministru Victor Ponta, procedand cumva pe dos, a turnat gaz peste foc. Din acest aparent incident are de castigat sau de pierdut statul roman?
Mai poate pune cineva la indoiala faptul ca parteneriatul strategic consolidat cu Statele Unite va continua? Nu este oare o certitudine preocuparea USL si a guvernului sau in directia dezvoltarii bunelor relatii pe care le avem cu Statele Unite? Mai poate pune astazi cineva la indoiala eforturile pe care USL este decis sa le faca, prin intermediul Guvernului Ponta, pentru accelerarea procesului de integrare a Romaniei in structurile Uniunii Europene? Acestea sunt, de fapt, axiome ale politicii Bucurestiului. Si atunci ce rost are sa le mai subliniem? Pe cine poate interesa un mesaj atat de firesc?
De aceea, eu cred ca domnul Andrei Marga nu a comis nicio crima. Ca nu s-a comportat ca un elefant intr-un magazin de portelanuri. Dimpotriva. A subliniat ceea ce ar fi trebuit sa facem de mult si nu am facut. A aratat ca noul guvern isi va sufleca manecile si va incerca pe toate caile sa restabileasca bunele relatii cu Moscova, care este un partener important atat pentru Statele Unite, cat si pentru UE si cu noua China, care este pe cale sa devina primul jucator economic al lumii.
Si nici Victor Ponta nu poate fi acuzat ca i-ar fi dat peste degete ministrului de Externe. El nu a rostit un mesaj divergent. Ci complementar. Este firesc ca, in timp ce Ministerul de Externe se pregateste pentru a dezvolta doua noi si importante punti catre Moscova si Beijing, Guvernul, in ansamblul sau, reprezentat de primul-ministru, sa priveasca in primul rand catre Bruxelles si Washington.(Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998