CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Falsa tinta a fost ratata

0 comentarii / 1427 vizualizări / 5 mai 2011

Recunosc, acest titlu este straniu. El se refera la recentul anunt facut de BNR. Care isi corecteaza din nou prognoza referitoare la inflatie. Conform noilor estimari, inflatia, in acest an, va fi dubla fata de cea anuntata de guvernatorul Mugur Isarescu.

Este al cincilea an consecutiv cand tinta de inflatie este ratata de Romania. Pe de alta parte, unul dintre cei mai profunzi analisti financiari, domnul Radu Golban, demonstreaza faptul ca tintele din cand in cand anuntate de Banca Nationala a Romaniei sunt, de fapt, repere false. Si ca ar trebui revizuit nu nivelul de inflatie, ci modul in care BNR apara interesele cetateanului roman.
In exclusivitate pentru CorectNews, reputatul economist Radu Golban face o demonstratie implacabila. In esenta, el pune fata in fata politicile BNR si interesul cetateanului roman. Si de ce nu? De ce sa ne pierdem in fel de fel de speculatii sofisticate asupra sistemului financiar-bancar, asupra situatiei monedei nationale, asupra puterii ei de cumparare, daca scapam din vedere, in mod intentionat sau pur si simplu din prostie, esentialul? Care este esentialul? Rostul unei banci nationale este acela de a apara, prin mecanisme specifice, economia unei tari si, implicit, de a-si apara cetatenii, fie ca sunt simpli salariati, fie ca sunt intreprinzatori. In termenii uzuali ai unei economii de piata, BNR ar trebui sa se faca luntre si punte pentru protejarea capitalului autohton. Tinand cont de autoritatea acestei institutii, pentru atingerea scopului de mai sus, inaltii, competentii si bine platitii ei functionari ar trebui ca, pe altarul acestui generos obiectiv, sa renunte, daca este nevoie, si la obedienta fata de Guvern, si la obedienta fata de Presedintele Romaniei, si la obedienta fata de partidul de guvernamant.
Spre deosebire de alte cateva state europene puternice si stabile din punct de vedere economic, social si politic, Romania permite bancilor comerciale sa ofere credite nu numai in lei, ci in orice alta moneda.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998