CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Falsul reprezentant

0 comentarii / 1682 vizualizări / 5 martie 2013

Pentru prima data sub mandatele lui Traian Basescu, presedintele s-a erijat de facto, contrar prevederilor constitutionale, in unicul reprezentant oficial al statului roman. Autodenumindu-se si erijandu-se intr-o calitate inexistenta in Constitutie, si anume cea de sef de stat. Si tot pentru prima data, Curtea Constitutionala, creand o prevedere cu dedicatie, i-a recunoscut presedintelui acest statut. Partea tragi-comica a acestei operatiuni de schimonosire a democratiei este ca Traian Basescu, sustinut in mod artificial sub puternice perfuzii la Palatul Cotroceni de catre unii lideri euro-atlantici, nu mai reprezinta, de fapt, interesele cetatenilor Romaniei. Ci interesele protectorilor sai.
Ar fi nu numai incorect, ci de-a dreptul natang sa ne imaginam ca, accesand sistemul de aliante si intelegeri euro-atlantice, Romania intra pur si simplu intr-un paradis. Un paradis al popoarelor. Un paradis al tuturor cetatenilor care traiesc sub uriasa umbrela euro-atlantica. Un paradis in care singurele preocupari ale guvernantilor se reduc la a cauta solutii pentru ca toate populatiile si toate comunitatile din UE si NATO sa traiasca din ce in ce mai bine. Egalizandu-si nivelul de trai.
Apartenenta noastra la Uniunea Europeana, pe care ne-am dorit-o si ne-o dorim, inseamna ca impartasim acelasi set de valori vizand democratia, libertatea, siguranta cetatenilor. Si ca suntem preocupati in comun de crearea unei vaste piete comerciale si de productie, care sa aduca un plus de castig populatiilor din fiecare stat membru, prin simplul fapt al inlaturarii unor bariere economice si vamale. Si a crearii unor reguli comune. La fel, apartenenta noastra la NATO, fata de care suntem datori sa raspundem cu loialitate si consecventa, noi o vedem ca o garantie a securitatii nationale. Dar si a securitatii individului. Judeca toate statele in aceasta paradigma?
Am fi extrem de naivi sa ne imaginam ca nu mai exista interese care vizeaza castiguri realizate de unele state pe seama altor state. De statele din centru pe seama statelor din periferie. De statele euro pe seama statelor non-euro. Si nu mai insist. Ma rezum doar sa afirm un fapt elementar. Si anume ca, pentru un stat mai slab, cum este Romania, mai nou-venit in UE, mai la periferie plasat si, dupa 50 de ani de comunism, mai slab pregatit pentru a face fata liberei concurente, negocierea politica este extrem de importanta. Iar lipsa negocierii politice poate fi fatala.
Din aceasta perspectiva, delegitimarea presedintelui Romaniei, prin masivul vot popular pentru demiterea sa, si mentinerea acestuia, in mod artificial, in varful unei institutii pe care, democratic, nu o mai poate reprezenta, sunt extrem de periculoase pentru Romania si pentru romani. Dar si extrem de profitabile pentru un stat ca Germania, de exemplu.
Este absolut contraproductiv, chiar si pentru o majoritate parlamentara cum este cea care a dat Guvernul Ponta 2, sa incerce sa se pozitioneze in Uniunea Europeana si, in general, in concertul international, trimitand la inaintare un reprezentant, in speta Basescu, care a incetat de mult sa mai fie avocatul acestui stat. Un om profund indatorat celor care il tin in formol. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews –

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998