CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Familia Geoana, amenintata sa ramina fara doi presedinti

0 comentarii / 2012 vizualizări / 26 ianuarie 2011

Următoarele 2-3 luni ar putea supune familia Geoană, care a condus România cîteva ceasuri, în 2009, unor încercări grele, în urma cărora s-ar putea contabiliza pierderea a nu mai puțin de două funcții de președinți.

Mai precis, Mircea Geoană e în pericol, din nou, să piardă scaunul de președinte al Senatului, la debutul sesiunii de primăvară, în timp ce soția sa, Mihaela, ar putea rămîne fără președinția Crucii Roșii. Motivul e acela că mandatul de patru ani al soției șefului Senatului expiră în aprilie, iar șansele de a prinde un nou mandat sunt destul de firave, existînd informații că, la nivelul Puterii, s-a dat un veritabil consemn în acest sens: fără Mihaela Geoană la viitorul congres. Mai ales că, acum doi ani, Mihaela Geoană a fost acuzată explicit că a implicat Crucea Roșie în campania electorală a soțului.

Reamintim că doamna Geoană a prins postul respectiv într-un moment cînd guvernul Tăriceanu rezista în parlament cu ajutorul partidului condus de soțul ei, iar congresul din aprilie 2007 nu a fost deloc scutit de suspiciuni privind manevre politice în favoarea actualului președinte. Mihaela Geoană a fost, astfel, propusă la președinție de către Luana Minea, șefa Crucii Roșii Brașov, dar și vicepreședinte al organizației județene a PSD, ceea ce contravine statutului organizației, potrivit căruia membrii salarizați ai conducerii nu pot fi implicați politic. Congresul respectiv a avut loc tot la Brașov, iar de organizarea lui s-a ocupat în principal filiala locală. Un rol important l-a avut însă, potrivit presei vremii, și secretarul general de atunci al PSD, Titus Corlățean, cel care i-ar fi netezit drumul doamnei Geoană prin tot felul de acțiuni filantropice susținute de apropiați ai partidului, ca și președintele PSD Brașov, Constantin Niță, însărcinat de Mircea Geoană personal să vegheze la buna desfășurare a congresului. Un cuvînt greu de spus l-a avut, se pare, și tatăl lui Mircea Geoană, fost vicepreședinte al Crucii Roșii în regimul comunist, el decedînd, însă, după alegerea norei în funcție.

Contactată de Inpolitics, Minea ne-a declarat, azi, că e gata să o propună din nou pe Mihaela Geoană la președinție, dacă aceasta își va da acceptul: ”În acest moment au loc alegerile în filialele județene, congresul urmînd să fie organizat undeva prin martie-aprilie. Dacă doamna Geoană vrea un nou mandat, filiala noastră e gata să o susțină, deocamdată nu am discutat despre acest aspect. Cred, însă că un eventual refuz al domniei sale ne-ar crea probleme, pentru că ar trebui să găsim o personalitate de același calibru, care să aibă o activitate recunoscută în domeniul ONG-urilor”.
Minea crede că nu ar fi foarte simplu ca liderii puterii să manevreze voturile, la congres, împotriva Mihaelei Geoană: ”În principiu ar fi destul de greu, pentru că cei care votează și aleg președintele sunt șefii de filiale, care sunt apolitici, deci nu prea văd cum ar putea fi influențați din exterior”.
Cum aceleași principii s-au aplicat și la precedentul congres, cu disputele de rigoare, cum am arătat, nu e exclus ca pîrghiile politice să funcționeze din nou, de astă dată în sens invers. Nu am reușit, în ciuda eforturilor, să obținem un punct de vedere și de la doamna Geoană personal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998