CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fantoma si sistemul

0 comentarii / 1495 vizualizări / 28 iulie 2014

Numele obsedant vehiculat al lui Traian Basescu s-a transformat intr-un fel de laitmotiv politic. Sustinatorii PSD acuza marele Partid National Liberal ca are o intelegere secreta cu presedintele. Dar si liberalii il acuza pe Ponta de acelasi lucru. Enumerandu-i blaturile. Dar ce este, in definitiv, Traian Basescu? Mai este el o realitate vie dupa orizontul acestui an? Mai poate fi el, cu cele cateva procente de sustinere si cu peste 80% din cetateni care il dispretuiesc, vreun potential actor politic important? Sau este doar un strigoi al propriei epoci, o simpla fantoma? Este Traian Basescu, ca persoana sau ca politician, periculos? Sau sistemul, care o vreme ii va supravietui, constituie un pericol real pentru societate?

Intrebarea de mai sus are un rost. Iar raspunsul ne poate ajuta sa descifram de ce exista asemenea acuzatii reciproce legate de cardasia cu Traian Basescu. Victor Ponta, dintr-un reflex don quijotesc – eroul lui Cervantes ataca morile de vant percepandu-le drept inamic –, ii acuza pe liberali de intelegeri cu Basescu. Care Basescu? In curand, el nu va mai fi decat un strigoi. O fantoma politica. Cum sa faci intelegeri cu un actor decedat? Liberalii, in schimb, enumerand o serie de blaturi politice intre Basescu si Ponta, cam zece la numar, il acuza pe liderul PSD ca, de fapt, prin ceea ce a facut, prin ceea ce face si prin ceea ce incearca sa faca, el perpetueaza sistemul. Un sistem care, pana la urma, ii convine.

Traian Basescu a fost de mai multe ori un foarte slab ministru al Transporturilor. Rezultatele se vad si azi. Sunt atat de vizibine, incat nici nu are rost sa le enumar. Sunt vizibile daca ne gandim la autostrazi, cai ferate, cai fluviale. Si la fel de vizibile sunt si daca ne uitam la cer, pentru a observa ce s-a ales din Tarom. El a fost un prost primar general al capitalei in doua randuri si rezulatele se vad si din acest punct de vedere. Cum ar fi putut el, dupa ce a fost atat de ineficient in Executiv, sa fie un bun presedinte? A fost un presedinte rau. A creat discordie in tara si a luat decizii impotriva interesului national si impotriva propriilor cetateni. Nu intamplator acestia l-au sanctionat politic, votand atat de masiv pentru demiterea lui.

Dar Victor Ponta ce este? A fost un ministru mediocru in Guvernul Emil Boc, atunci cand PSD s-a aliat, la solicitarea lui Traian Basescu, cu PDL. Este, de peste doi ani, prim-ministru. Si este un prim-ministru slab. Beneficiind de un exceptional PR, concentrandu-se aproape exclusiv asupra imaginii sale, Victor Ponta se lauda cat poate de des ca Romania, sub administratia sa, este in crestere. E fals. Imaginea e de mucava. Nu exista, in istoria lumii, un stat aflat in crestere economica in care impozitele si taxele sa creasca. Dimpotriva, cand economia este in ascensiune, impozitele si taxele scad. La noi, impozitele si taxele, birurile aplicate populatiei si mediului de afaceri cresc exponential. Cum ar putea fi Victor Ponta un presedinte bun, de vreme ce este un premier atat de slab?

Din rememorarea blaturilor dintre Ponta si Traian Basescu, rezulta fara echivoc intentia primului de a perpetua sistemul celui de-al doilea. De altfel, PSD, care tinde sa redevina un partid stat, are nevoie vitala, pentru a rezista, de intreg sistemul instaurat de Traian Basescu. Dar care sunt blaturile? Sa le enumeram. Pactul de coabitare. Atacarea concertata de la Guvern si de la Cotroceni a ministrului liberal de Extrene, profesorul Andrei Marga, si eliminarea acestuia. Preluarea, in forta, a Ministerului de Justitie, dupa atacarea, tot concertata, a doamnei Mona Pivniceru. Impartirea conducerilor marilor Parchete intre Guvern si Cotroceni. Proiectul Rosia Montana. Tema exploziva a exploatarii gazelor de sist. Nesustinerea si atacarea proiectului constitutional realizat sub conducerea liberalului Crin Antonescu. Intreaga aiureala legata de Comisia Nana. Aducerea lui Ioan Rus ca succesor al lui Traian Basescu la Ministerul Transporturilor. Atacarea, la Curtea Constitutionala, a temei reprezentarii la Uniunea Europeana si a implicarii lui Basescu, de partea PMP, in lupta politica, care nu au facut decat sa-i ridice mingea la fileu lui Traian Basescu.

Daca nu Victor Ponta, in orice caz baronii pe care el ii slujeste si care, din acest motiv, il tin pe val sunt interesati nu sa puna capat regimului Traian Basescu, ci, dimpotriva, sa-l perpetueze. Pentru ca un asemenea regim, mai degraba autocratic decat democratic, este infinit mai adecvat unui partid stat.

Domnul Victor Ponta ar face mai bine sa se bata cu regimul Traian Basescu si nu sa mimeze acest razboi, incercand sa-i pacaleasca pe cetateni aratand cu degetul fantoma. Adica doar strigoiul. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998