CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fara Fond? Fara premier?

0 comentarii / 1774 vizualizări / 7 decembrie 2014

Este o situatie inedita. Si, in acelasi timp, dramatica. Fondul Monetar International nici nu ramane si nici nu pleaca. Este intr-o situatie identica cu cea a premierului. Care sta sa ramana, dar sta sa si plece. Si, vrem, nu vrem, lucrurile se leaga. Nu este exclus sa intram in sarbatorile de iarna cu doua incertitudini. Fara plasa de salvare si fara prim-ministru.
Platim oalele spate de Traian Basescu. Fortand Constitutia, acesta, in calitate de presedinte, fara a consulta Parlamentul sau Guvernul, a acceptat ca Romania sa treaca la un deficit de pana la 1%. Adica, diferenta dintre venituri si cheltuieli sa nu fie mai mare de asta. La timpul respectiv, nu numai eu, ci si economisti de marca au afirmat ca aceasta optiune, la nivel de varf a Romaniei, este o tampenie. Care va incetini sau chiar va ingheta ritmul de dezvoltare. Pentru ca asa stau lucrurile: fara acceptarea unui deficit, nu sunt suficienti bani pentru investitii. Iar fara investitori, morisca nu se invarte. Traian Basescu, insa, pentru a fi pe placul doamnei Merkel, care nu facea si nu face altceva decat, spre lauda ei, sa promoveze, exclusiv, interesele Germaniei, a acceptat ca Romania sa devina, din aceasta perspectiva, un exemplu. Numai ca exemplu nu trebuie dat in acest an. Exista o marja de timp. Fondul Monetar International, insa, alcatuit nu din strategi, ci din contabili internationali, forteaza lucrurile. Si asta, culmea, dupa ce a recunoscut ca politica sa fata de Romania a fost gresita. Dar gresita cum a fost, ea s-a implementat tot cu sprijinul lui Basescu.
Daca Fondul Monetar International rupe acordul cu Romania, este rau si pentru FMI si nu e prea bine nici pentru Romania. Dar daca nu rupe acordul cu Romania, iar Guvernul accepta un deficit sub 1 %, atunci este sigur foarte rau pentru Romania.
Rupt in aceasta dilema, Victor Ponta se gandeste sa plece. Ii mai da un imbold si DNA, accelerand ancheta legata de impiedicarea romanilor din strainatate sa voteze, ancheta care se duce sageata spre Victor Ponta. Vom mai avea premier daca el decide ca e mai bine sa puna coada intre picioare si sa plece, daca porneste impotriva sa tavalugul penal? Si, pana una-alta, scapam sau nu de Fondul Monetar International? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998