CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fascizarea Parlamentului

0 comentarii / 2606 vizualizări / 16 noiembrie 2010

Hitler a incendiat Reichstag-ul aruncand vina pe opozitie. Dupa care, decapitand opozitia, a decapitat si regimul parlamentar. Asa s-a instaurat, in inima Europei, o dictatura feroce. Oricat de mult imi propun sa respect proportiile, nu pot sa-mi reprim libertatea de a constata ca ceea ce se intampla azi in Parlamentul de la Bucuresti este primul pas catre fascizarea Legislativului. Semnalul il da modificarea regulamentului Camerei Deputatilor.
Este limpede, si nimeni nu mai ascunde acest lucru, ca PD-L nu mai dispune de o majoritate confortabila in Parlament. In Camera superioara, in timp ce opozitia isi poate vota legile, puterea nu reuseste sa obtina voturile necesare. La nivelul multor comisii din ambele Camere, opozitia este cea care dispune de mai multi membri. In fine, in Biroul Camerei Deputatilor, opozitia poate boicota orice decizie. Aceasta situatie genereaza serioase inconveniente, in special pentru PD-L. Oastea de stransura, cum a denumit Crin Antonescu partidul creat ad-hoc in umbra Parlamentului de Gabriel Oprea, si versatilul UDMR nu pot contrabalansa aceasta situatie. In mod normal, cand un partid aflat la putere nu isi mai poate trece legile, se declanseaza o procedura democratica de formare a unei noi majoritati. Sau pur si simplu sunt generate alegeri anticipate. Dar traim noi intr-o societate normala? Sa vedem.
Daca optiunile democratice sunt cele de mai sus, sa vedem care este optiunea antidemocratica. Optiunea antidemocratica este masluirea scorului. Identificarea unor solutii artificiale, astfel incat raportul real de forte, asa cum rezulta el din jocul politic, sa fie ajustat in favoarea PD-L. Exact asta se intampla acum, sub ochii nostri, in Parlamentul Romaniei. PD-L, probabil – nu avem nicio dovada in acest sens – urmand retete furnizate de echipa prezidentiala, a gasit de cuviinta ca trebuie schimbate regulile jocului. In plin meci. Atunci cand echipele se lupta pe teren. Si, in mare graba, s-au apucat sa schimbe regulamentul prin care se poate obtine o decizie la nivelul staff-ului Camerei Deputatilor, staff aflat in situatie de blocaj total in urma incredibilului furt de voturi de care s-a facut vinovata Roberta Anastase. Neobtinand demisia sau demiterea acesteia pentru frauda, parlamentarii opozitiei boicoteaza luarea unor decizii in Biroul Permanent. Acest fapt are efecte devastatoare asupra mecanismului prin care puterea isi poate promova legile. Schimbarea regulamentului va decorseta PD-L. In sensul ca o serie intreaga de decizii vor putea fi luate cu majoritatea celor prezenti. Nu cu majoritatea absoluta. Ceea ce inseamna ca boicotul opozitiei va deveni ineficient.
“Si ce daca?”, s-ar putea intreba unii. Cu atat mai bine. Parlamentul trebuie sa lucreze. Iar PD-L a gasit o solutie. Este fals, raspund eu. In primul rand, este o violare grava a regulilor democratice schimbarea din mers a unui regulament. Un regulament ar putea fi schimbat dar pentru activitatea viitorului legislativ. In al doilea rand, si schimbarea in sine a regulamentului Camerei Deputatilor reprezinta o frauda. O incalcare a Constitutiei. Care, din nou, va conduce la un blocaj.
Daca PD-L castiga, Parlamentul Romaniei se fascizeaza. Devine o institutie sub control. Un pas urias spre dictatura. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998