CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Favorita tuturor

0 comentarii / 1847 vizualizări / 11 mai 2014

Cred ca ati ghicit. Nu este faimoasa femeie cu barba care a castigat Eurovisionul. Ci Elena Udrea. Daca stam bine sa ne gandim, ea este dorita de toti. Incepand cu Traian Basescu. Si terminand cu ceilalti doi competitori redutabili. Cinstit vorbind, pentru Victor Ponta, Elena Udrea reprezinta o veritabila binecuvantare. Dar si pentru Crin Antonescu. Fiecare in felul lui isi doreste ca aceasta doamna sa intre oficial in cursa prezidentiala. Pentru ca toti au de castigat de pe urma ei.

 

Traian Basescu afirma despre Victor Ponta ca este cel mai corupt premier si il ameninta cu puscaria. La randul sau, Victor Ponta anunta in mod insistent ca actualul presedinte va ajunge, la scurt timp dupa incheierea mandatului, dupa gratii. Crin Antonescu le cere celor doi sa fie cumpatati, rezervati, preocupati de prezentul si viitorul statului roman si sa inceteze cu insultele reciproce. Eu imi permit insa sa lansez o intrebare. Care poate fi si un avertisment. Sau un grav semnal de alarma. Ce se intampla daca amandoi, Traian Basescu si Victor Ponta, au dreptate? Daca are dreptate Traian Basescu si premierul ajunge in puscarie? Daca are dreptate si premierul si ajunge si Traian Basescu in puscarie? Ar fi vai si amar de cetatenii acestei tari. In ce situatie s-ar afla Romania? Si daca totusi ambii au dreptate?

 

In timp ce un presedinte si un premier se ameninta reciproc cu inchisoarea si s-ar putea sa o faca in mod intemeiat, Elena Udrea creste in mare viteza. Ca in basmele populare. O ajuta cea mai mare firma de consultanta electorala din Statele Unite, una dintre cele mai puternice din lume, specializata nu numai in masuratori si analize de piata, ci si in manipularea opiniei publice prin intermediul acestora. Precum si cu ajutorul solutiilor de propaganda pozitiva si negativa propuse acelor clienti cu dare de mana, capabili sa angajeze o companie de acest calibru, care costa milioane de dolari. Dar daca tot nu se mai gasesc declaratiile de avere ale Elenei Udrea de la Primaria Generala a capitalei si de la Cotroceni, unde a fost consilier al presedintelui Traian Basescu, atunci exista o mare probabilitate ca fondurile necesare pentru plata consultantului american sa existe. Cu varf si indesat.

 

Dincolo de testul europarlamentarelor, care este mai putin interesant din perspectiva optiunilor cetatenilor decat sub aspectul capacitatii partidelor de a-si mobiliza activistii, cea mai importanta intrecere politica este calificarea in cel de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. In stanga, nicio emotie. Victor Ponta defileaza. In fruntea unui partid disciplinat, a unei coalitii in care partenerii practic nu conteaza decat in mod simbolic si cu un PR extrem de bine pus la punct. Exista certitudinea ca el va ajunge in turul doi. Dupa care ori castiga prezidentialele, ori isi rupe gatul. Asa cum a avertizat Crin Antonescu, in cea de-a doua ipostaza, fractura va fi totala. Va mai avea poate viata politica, dar nu si cariera. Ponta sta insa linistit pana se incheie primul tur. Dincolo, in dreapta, e problema mare. Dreapta este divizata. Dreapta are multi competitori. Si, fiecare dintre ei, multi adversari. Si contestatari. Iar electoratul este si el macinat. De aici si scorurile mici ale dreptei. In batalia pentru primul tur al prezidentialelor, intrarea Elenei Udrea in cursa nu mai pare astazi o fantezie gazetareasca cum credeau unii in 2005, cand m-am referit pentru prima data la intentiile lui Traian Basescu in privinta tinerei doamne de atunci, ci capata o dramatica si totodata eroica consistenta. Daca Elena Udrea va candida, toate formatiunile din dreapta non-PNL, cu exceptia Partidului Miscarea Populara, devin primul obiectiv al atacurilor presedintelui. Prima sa grija este sa faca o curatenie rapida a terenului din jurul doamnei.

 

Bulldogul Vasile Blaga va marai, dar se va trage la o parte, cu Predoiu cu tot, din calea pisicutei. MRU se va da si el la o parte cu coada intre picioare. Taranistii vor sta cuminti. Si astfel, Elena Udrea devine lider real al unor iepurasi alaturi de care va alerga si pe care ii va invinge, cum spuneam, intr-o parte a dreptei. Pe cealalta parte, ocupata de PNL, partid care probabil ca va depasi 20 la suta la europarlamentare, alergatorul va fi Crin Antonescu. Acesta se va simti extrem de lejer in competitia cu Elena Udrea. Cu eleganta, dar cu fermitate, doamna, care are un trecut extrem de sulfuros, va putea fi usor calcata in picioare de liderul liberal. Daca acesta se califica in al doilea tur de scrutin, se va confrunta cu fostul sau tovaras, Victor Ponta, caruia i-a diagnosticat toate slabiciunile. Ramane de vazut, in aceasta situatie, cat de repede dreapta va fi capabila sa-si refaca randurile electoratului. Si daca, in scurtul interval dintre cele doua tururi de scrutin, vor putea fi vindecate toate capetele sparte.

 

Pentru Ponta, o competitie cu Crin Antonescu in al doilea tur de scrutin se poate transforma intr-un cosmar. In schimb, el ar fi fericit sa se lupte cu Elena Udrea. Sansele sale in tranta cu distinsa doamna ar fi considerabil de mari. De aceea Victor Ponta si-o doreste drept adversar. Iar masinaria sa electorala va face tot ce se poate pentru a-i creste scorul diminuand in acelasi timp sansele lui Antonescu. Iata o perspectiva din care, daca privim lucrurile, exista o punte destul de consistenta de colaborare intre el si presedintele Traian Basescu. Amandoi rasfata, fiecare in felul lui, pisicuta si amandoi incearca sa-i aplice un branci politic liderului liberal.

 

Si nu poate fi contestat nici faptul ca interesul lui Antonescu din aceasta perspectiva, pana la un punct, este, daca nu acela de a o ajuta pe Udrea sa-i invinga pe celilalti competitori din dreapta – mai putin pe el insusi –, in orice caz de a avea o atitudine relativ neutra fata de fosta blonda de la Cotroceni si actuala speranta a Cotroceniului.

Surpriza surprizelor insa, referindu-ne la electoratul de dreapta, cine credeti ca ne-o poate face? Si unora si altora. Ei bine, un partid despre care se vorbeste foarte putin sau chiar deloc atunci cand vine vorba de prezidentiale. Este vorba de UDMR. Electoratul maghiar va vota si el la cel de-al doilea tur de scrutin. Cu cine? Daca cei mai multi maghiari vor vota cu Ponta, castiga Ponta. Daca cei mai multi maghiari vor vota cu Antonescu, victoria ii va apartine acestuia. Este exact zona in care, inca stapan al dosarelor penale si inca un reprezentant informal, dar remarcabil al popularilor europeni, Traian Basescu are un cuvant greu de spus.

 

Dar pana una-alta, Elena Udrea este, asa cum de altfel si-a dorit intreaga viata, favorita tuturor. (Sorin Rosca Stanescu)

 

 

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998