CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Federatia Europeana a Jurnalistilor da de pamint cu noua lege a Radio-TVR

0 comentarii / 1959 vizualizări / 7 iunie 2010

Noul proiect de lege a Radioului și Televiziunii, adoptat recent de Comisia de Cultură a Senatului și care își așteaptă votul în plen, este desființat, pur și simplu, de către Federatia Europeana a Jurnalistilor, care cere retragerea imediată a acestuia din Parlament.

Printr-un comunicat de presă, prezentat pe siteul Inițiativei Profesionale Radio din România, federația amintită (EFJ) solicită retragerea imediată şi revizuirea proiectului de lege privind audiovizualul public din România. EFJ, cel mai mare grup reprezentând jurnalişti din Europa, a condamnat proiectul de lege privind radioul public dezbătut miercuri de către parlamentul român și a cerut guvernului român să-l retragă imediat şi să efectueze o revizuire completă a conţinutului său, printr-o consultare deplină cu grupuri ale societăţii civile şi mass-media profesioniste. ”Această lege, dacă va fi adoptată, va creşte interferenţele politice în radioul şi televiziunea publice, în timp ce va slăbi vocea jurnaliştilor profesionişti şi a grupurilor societăţii civile”, a declarat Aidan White, secretarul general al EFJ. „Eliminarea dreptului jurnaliştilor de a proteja confidenţialitatea surselor lor va prejudicia imens capacitatea mass-media de a investiga corupţia şi abuzul de putere”, a mai precizat White.
Siteul IPPR reamintește că, în cursul săptămânii trecute, Comisia pentru cultură a decis, în spatele uşilor închise, privind viitorul audiovizualului public, excluzând toate media profesioniste şi grupurile societăţii civile. Proiectul de lege introduce o metodă nouă şi discriminatorie de numire a Consiliului de administraţie în timp ce limitează, de asemenea, dreptul sindicatelor de a avea un observator reprezentat în Consiliul de administraţie. În plus, actuala garanţie juridică pentru confidenţialitatea surselor va fi eliminată. O largă coaliţie de organizaţii de jurnalişti profesionişti, printre care cea afiliată EFJ – FRJ MediaSind – precum şi grupuri ale societăţii civile organizează proteste împotriva acestui proiect de lege şi participă la o demonstraţie miercuri, în interiorul parlamentului român, în timpul sesiunii sale publice. EFJ face apel la parlamentul român să respingă proiectul de lege şi să efectueze o revizuire completă, deschisă şi transparentă, cu o consultare deplină a părţilor interesate, înainte de a prezenta o noua versiune a proiectului.(B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998