CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Femeile lui Iohannis – sageti otravite catre Kovesi

0 comentarii / 3144 vizualizări / 17 iulie 2017

Teoria susținută de unii analiști, între care ne-am numărat și noi, conform căreia președintele Klaus Iohannis nu e fan chiar atît de înrăit al Laurei Kovesi și nu ar ezita, la o adică, să discute pe marginea demiterii ei dacă i se va oferi un motiv credibil e susținută și de două declarații recente venite din partea unor politicieni apropiați de el, din PNL. E vorba de Alina Gorghiu, pe care a lăsat-o președinte al PNL după plecarea la Cotroceni și de Raluca Turcan, de asemenea o feblețe a șefului statului.

Iar cele două declarații sus pomenite, făcute la interval de cîteva zile și în același loc, postul de radio RFI, seamănă atît de izbitor încît e greu de crezut că la mijloc e o coincidență.

Trei sunt elementele comune ale declarațiilor femeilor lui Iohannis:

1) Lupta anticorupție a fost personalizată execesiv, nu depinde de persoana Laurei Kovesi, ci de întreaga instituție.
2) În interiorul DNA au apărut probleme destul de serioase, iar Laura Kovesi nu a avut capacitatea de a mangeria situația, astfel că instituția a intrat în pierdere de eficiență și de credibilitate
3) Nici CSM nu s-a implicat suficient de autoritar în rezolvarea problemelor de la DNA, dar e timpul să o facă, acum.

Iată declarațiile Alinei Gorghiu din 4 iulie, conform RFI:

Lupta anticorupție din România nu stă în Laura Codruța Kovesi(sublinierile ne aparțin). O spune la RFI senatorul liberal Alina Gorghiu în contextul verificărilor pe care Inspecția Judiciară a CSM le face la DNA. Liberalii susțin că o evaluare corectă a instituției trebuie să reflecte atât realizările cât și eșecurile managementului.
Senatorul liberal de Timiș Alina Gorghiu crede că în România, în general, se comite un păcat personalizând excesiv. De aceea spune că „lupta anticorupție nu stă într-un singur nume, nu stă în Laura Codruța Kovesi ca persoană, stă într-o legislație bine structurată, stă într-un corp de magistrați integri și profesioniști, stă în instituții sănătoase și puternice.
În opinia PNL, un control de fond la o instituție anticorupție nu are de ce să strice. Un control nu are cum să ignore realizările instituției. Și, de asemenea, un lucru care trebuie să se întâmple în urma acestor activități demarate de Inspecția Judiciară este să corecteze ceea ce nu s-a făcut corect în instituție„, declară Alina Gorghiu.
Reprezentanta PNL admite însă că există „o presiune incredibilă la adresa DNA din partea unei anumite nișe a politicii direct interesate în șubrezirea credibilității DNA””.

Și iată și declarațiile de azi ale Ralucăi Turcan:

Raluca Turcan consideră că “instituţiile din justiţie trebuie să fie credibile. Această credibilitate este dată de performanţa oamenilor în instituţiile respective şi de pregătirea lor. De aceea, în momentul în care apar scandaluri, cel mai sănătos pentru cei care sunt în afară şi au nevoie de funcţionarea corectă a acestei instituţii este să se autoregleze, să-şi sancţioneze singuri, din interior, abuzurile, derapajele. De aceea, m-aş fi aşteptat ca în decursul timpului, Inspecţia Judiciară, CSM-ul să ia mult mai mult atitudine şi să prevină astfel de conflicte care au apărut în interiorul DNA-ului şi care fac rău instituţiei”.
În opinia sa, “asistăm la un asalt înfiorător al unor oameni suspectaţi de corupţie la adresa instituţiilor din justiţie şi atenţie, nu spun la adresa unui singur om. Or acest fenomen este unul foarte îngrijorător. România are nevoie, pentru a fi partener egal în ochii celor din afara ţării şi de la care avem multiple avantaje, să aibă instituţii solide, funcţionale şi care să-şi facă datoria, să respecte legea, să-şi desfăşoare activitatea pentru cetăţeanul de rând din această ţară”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998