CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fenechiu out, PNL – aproape KO!

0 comentarii / 1776 vizualizări / 12 iulie 2013

Condamnarea – fie și într-o primă instanță – a ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, dă o lovitură cumplită PNL, dar ridică mingi la fileu lui Traian Băsescu și premierului Victor Ponta. Deja, acesta din urmă a anunțat că preia interimar ministerul, demisia lui Fenechiu fiind iminentă, iar șansele liberalilor de a mai recupera portofoliul în cauză sunt aproape minime (se aude de un schimb cu Mediul).

Relu Fenechiu a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2004, şi Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004 – 2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Dacă instanța confirmă, după recurs, verdictul actual, Relu Fenechiu își ia adio pentru opt ani de la politică, adică de la deputăție și de la statutul de membru al PNL, el fiind condamnat și la interzicerea timp de trei ani a unor drepturi civile, între care dreptul de a alege.
Pentru PNL – și în special pentru Crin Antonescu – lovitura e teribilă. Fenechiu este omologul lui Liviu Dragnea în partid, regele neîncoronat al filialelor din Moldova, alături de Antonescu și de Rușanu constituind troica puterii în formațiunea Brătienilor.

Crin Antonescu este lovit în plex în special pentru modul în care l-a girat moral pe baronul liberal să preia ministeriatul, deși se știa de problemele acestuia cu justiția. Pentru candidatul prezidențial liberal va fi greu să promită electoratului, de aici încolo, o echipă competentă, onestă, pentru Cotroceni atît timp cît lumea va avea sub ochi modelul Fenechiu, capul unei grupări infracționiste de tip familial – fratele său e condamnat în același lot -, astfel că e de așteptat, curînd, un recul puternic în sondaje.
Decizia justiției e mană cerească, în schimb, pentru disidenții liberali, excluși ori încă membri de partid, care vor căpăta muniție de război numai bună de folosit pe cîrca actualului lider, susținător, cum se vede, al corupților în dauna figurile marcante ale formațiunii. Să nu uităm, alt liberal celebru aflat după gratii, Gigi Becali, a venit în partid tot pe mîna lui Antonescu, pe valul criticilor acelorași disidenți; deja lucrurile se complică pentru nr.1 în PNL.

E mană cerească și pentru președintele Băsescu, cel care cere de multă vreme demiterea ministrului Transporturilor.
Și e perfectă și pentru PSD și al său lider, pentru că partenerii liberali pierd puncte de imagine prețioase și intră, totodată, într-o degringoladă destul de serioasă în perioada care urmează și care ar fi trebuit să fie exact una a consolidării, din perspectiva europarlamentarelor și a prezidențialelor.
Una peste alta, PNL e aproape KO în planul imaginii, încă o asemenea lovitură putîndu-i fi de-a dreptul fatală. Și, la cum se prezintă lucrurile în anumite dosare, inclusiv al marelui aliat Voiculescu, nu va trece mult pînă cînd se va confrunta cu noi pumni în figură. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998