CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Fierbere în statul-paralel: Demisia lui Hellvig explodează în fața lui Pahonțu

18 comentarii / 5068 vizualizări / 3 iulie 2023

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a demisionat azi din funcție. În mod oarecum neuzual, nu după ce alt președinte decît cel care l-a numit a venit la putere, ci înainte de asta. De aici, frîu liber speculațiilor: revine în PNL, preia partidul, candidează la Cotroceni? Ori pleacă ambasador și renunță la politică? Deocamdată nu știm ce parcurs va avea fostul liberal, dar știm un lucru: demisia lui a venit la pachet cu o directă extrem de dură în fața directorului SPP, Lucian Pahonțu. Care e lăsat acum într-un ofsaid de mari proporții, cu Iohannis cu tot.

Asta pentru că în discursul de adio al lui Hellvig cam jumătate din vorbe sunt dedicate unui mesaj foarte special: directorii serviciilor secrete nu trebuie să stea prea mult la post pentru că devin vulnerabilități pentru însăși democrația țării.

Foarte grav!

Ce a spus Hellvig:

”Este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.
Pietrificarea în funcţie nu este bună, ea poate conduce la setarea de obiective greşite pentru instituţie, la pierderea contactului cu realitatea socială, la confundarea funcției cu persoana care o deține. Nu vreau acest lucru nici pentru mine, nici pentru o instituţie care este mai valoroasă decât orice director pe care l-a avut.
Nu vreau să evit abordarea frontală a unui subiect care este legitim dezbătut în spaţiul public: funcţia de director al unui serviciu de informaţii oferă acces la un volum semnificativ de informaţii sensibile. Nu cred că este bine pentru democraţie ca o persoană să concentreze expunere la informaţie secretă pentru un timp îndelungat. Pur şi simplu, cred că cetăţenii şi statul sunt mai bine slujiţi dacă la conducerea SRI se succed lideri la intervale de timp clar stabilite”.

Imaginați-vă, dragi cititori, că în buricul nunții, unul dintre invitați se ridică în picioare cu paharul în mînă și anunță, ritos: ”Acesta e al doilea și ultimul meu pahar. Pentru că cine bea mai mult de două e bețiv și nesimțit!”.
Cum se vor simți în acel moment toți cei care au băut mai mult de două pahare?

Mesajele lui Hellvig – care a adăstat 8 ani în funcție – lovesc dur și direct în directorul SPP, Lucian Pahonțu, considerat urmașul lui Coldea la cîrma statului-paralel.

Care Pahonțu e de 18 ani în post, cea mai îndelungată șefie a unui serviciu secret român!!

Și care dă toate semnele că vrea să rămînă pînă în noiembrie anul viitor, cînd finalul anului electoral va coincide cu atingerea limitei sale de vîrstă pentru statutul de general activ.

Mesajele lui Hellvig lovesc nu doar în Pahonțu, care se agață de post, ci și în președintele Klaus Iohannis, care nu îl înlocuiește.

Despre neînțelegeri severe între Hellvig și Pahonțu se vorbește de mai multă vreme.
Întărite de un eveniment misterios petrecut anul trecut.
Unii își mai amintesc că în noiembrie, însuși președintele PNL, Nicolae Ciucă, anunța public organizarea unui Consiliu Național al partidului, al doilea for după congres, pe 25 noiembrie, la care urma să se discute probleme extrem de importante, inclusiv orientarea doctrinară a PNL.

La acea vreme se vehicula intens pe surse că la respectivul CN se va consemna revenirea lui Hellvig în partid și instalarea sa într-o funcție importantă, forul avînd puterea de a desemna orice post cu excepția celui de președinte, apanajul congresului. Iar din acea funcție, Hellvig urma să se dedice unei viitoare cariere politice de vîrf, lider al PNL, candidat prezidențial, prezumtiv premier șamd.

Numai că, în mod cu totul ieșit din comun, CN-ul a fost efectiv anulat, singura explicație oferită de Ciucă fiind Consiliul JAI din 8-9 decembrie, cu problema admiterii României în Schengen. Doar că de acel consiliu se știa mult înaintea convocării Consiliului Național.
CN-ul nu a fost amînat, ci, efectiv, anulat, pînă în ziua de azi.
După congresul din aprilie 2022, PNL a avut un singur CN, în mai, la care și-a ales conducerea, în primăvara anului trecut. Statutul PNL prevede că CN-ul se întrunește cel puțin o dată la 6 luni, ori mai des, cînd e cazul.

S-a vehiculat atunci, tot pe surse, că CN-ul a fost anulat doar pentru blocarea revenirii lui Hellvig în PNL, la ordinul direct al președintelui Klaus Iohannis, influențat, la rîndul său, de Lucian Pahonțu. Cel care ar avea propriile planuri politico-electorale pentru anul viitor, în numele unei pensii liniștite. Planuri în care nu s-ar regăsi și Eduard Hellvig.

Dacă e sau nu așa vom afla cît se poarte de curînd, pentru că fostul director al SRI – care a încheiat cu un citat interesant din Churchill, „Singurul ghid al unui om este conștiința sa” – nu poate tărăgăna prea multe zile anunțul revenirii în PNL. Timpul presează, alegerile se apropie cu pași repezi. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Hellvig era agentul nostru. Ce se intampla acolo?

  • Ai punctat perfect

   • pai soros jr. a dat afara jumatate dintre sclaveti
    poate d-aia s-a lasat si bulangiul solcanu de narav……

 2. Domnule BTI, Lucica este pe viata, i se spune chiar Nemuritorul, o sa fie schimbat si Putin si apoi si Biden o sa plece, dar Lucica va sluji cu devotament si abnegatie! Sa dai banii la oameni pe CARul ala Lucica!!!

 3. TOȚI sunt ai noștri.

  • ca sa te dai mai mare decat Adevarul Lui Dumnezeu.

 4. Pentru domnul analist militar Radu Tudor… cel care a scos ineptia de mai jos:
  „Sper ca asta să fie formula (Razvan Ionescu – Prim Adjunct al Directorului SRI) care va rămâne la conducerea Serviciului Român de Informații pe tot parcursul anului 2023 și mai departe, în 2024.”… tinere crocodil, pune mana si citeste legile – daca tot te dai mare analist militar… in speta art. 8 din Legea 415/2002 privind organizare si functionarea CSAT!
  Daca vreti – sau se doreste – scoaterea SRI din CSAT, macar aveti bunul simt si asumati-va chestiunea asta, ca Serviciul nu poate sta un an si jumatate fara Director! – asta ar echivala cu SRI pe banca de rezerve (da, unii mai stiu cat de mult va doriti sa vedeti aceasta institutie distrusa si/sau irelevanta!).
  E clar ca in Romania nimeni nu mai respecta legile, dar asta ar fi deja prea mult!

 5. Tocmai cand făcuse cunoștință cu globalistul Charles. Poate se va duce la ”ministerul adevărului” de la A.N.C.O.M. Sau poate ca PSD va face o nominalizare. Aseară rânjea Rareș Bogdan pe la REALITATEA TV. Probabil că știa. Hellvig a avut numeroase proiecte cibernetice in Ucraina cu mult inainte de a izbucni războiul. S-a auzit ca alegerile din 2020 au fost fraudate cu serverele din Ucraina. De cate ori a venit Hellvig in Parlament sa prezinte raportul? Sau sa tragă un semnal de alarmă asupra contractelor fictive cu SUA, prin care se scurg miliardele țării, cu corupția din M.A.P.N. cotropit de americani si de N.AT.O.? Cu Hellvig la conducere, nu s-a schimbat nimic, nu a făcut nimic remarcabil pentru România, decât aservire. Țara a fost la fel de aservită, jupuită la sânge, S.R.I. a beneficiat de bugete enorme, nejustificate, din banii publici, datorită slugărniciei clasei politice. Acum, dupa ce a demisionat, văd ca se tinde sa fie transformat in erou. O altă slugă arogantă, care nu a făcut NIMIC in folosul României.

 6. Regimul incepe sa se clatine.Hellvig e baiat destept ,a plecat la timp.

 7. Bune articol si bune comentarii, insa pentru ca si Platitii Posedati sa poata citi si ei in timp util o propozitie, pardon, o fraza scurta, spun doar ca jidanul Hellvig spala putina asa cum fac shobolanii cand simt ca vaporul Cabalei se scufunda.
  Avortonul spera, ca toti criminalii, sa scape ascuns pe undeva printr-o ,,vagauna” exotica, dar nici in alta galaxie nu vor scapa criminalii satanisti.
  Deja se desfasoara preludiu pentru Legea Martiala in cele 209 tari, dintre care si colonia Romania face parte.
  Scuze Platitilor ca am scris mai mult si o sa va ia cu dureri de cap pana reusiti sa cititi tot.
  De data asta am bagat eu batzul prin gard sa-i provoc pe RETARDATI khazari sa manace kk nemestecat, dar asta pentru ca stiu sigur ca in curand o sa-i ia Dracu’ pe toti satanistii si pe slugile lor, asa ca mi se falfaie de acesti idioti inculti, golani poponari sclavi ai Goolanului Poponar si pervers Satana Yehova.

  • de Zoaie Satanizata Reptiliana, zombi la plimbare in cimitir,
   iar creierii iti sunt din terci de muci de Platit al Satanei.

  • Si ti s-a spus tot timpul asta, nu-i asa?
   Te-ai gandit de aceea sa bagi altora ce-i al tau.

 8. Prin târg se zvonește despre un filmuleț cu Eduard și niște amici sub vârsta dreptului de vot…

  • Esti cel de dedeSupt, cu gura larg deschisa

   • De ce scoți capul din căcat fără aprobare?

  • ca esti avorton si futut in gura de tot cartierul, muistule plin de cacat la bot!

 9. Si el este o sluga, dar dintre cei trei el pare mai stilat.

 10. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998