CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fir-ar shantungul mamii ei de matase….

9 comentarii / 11507 vizualizări / 19 iunie 2015

Zilele trecute, România a primit vizita unui înalt oaspete, președintele Portugaliei, Anibal Cavaco Silva, și soția sa, Maria, cei doi fiind primiți la Cotroceni de către omologul român. Plus soția din dotare, cum cere protocolul. Momentul nu a fost unul care să devoaleze competențele în materie de politică externă ale presei mioritice, dar, sigur, a arătat că în privința analizei vestimentare, ai noștri gazetari sunt de nivel mondial.

Asta, pentru că, dacă vizita lui Silva abia a ocupat cîteva rînduri în mass-media – greu să-ți dai seama ce s-a discutat la Cotroceni – în schimb a făcut turul presei ținuta Primei Doamne a României.
Și încă după un ”desfășurător” mai mult decît suspect.

Să o luăm metodic.

Din Click aflăm că ”Soția lui Klaus Iohannis a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de mătase roz nude cu revere, refileți și nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rând, cu patru nasturi, revere scurte și în ușor contrast. Mânecile trei sferturi cu manșete suflecate au oferit o notă dinamică ținutei”.

Evenimentul zilei monden scrie: ”Soția lui Klaus Iohannis a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de mătase roz nude cu revere, refileți și nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rând, cu patru nasturi, revere scurte și în ușor contrast. Mânecile trei sferturi cu manșete suflecate au oferit o notă dinamică ținutei”.
(Și ne avertizează EVZ Monden că respectivul articol ”este proprietatea Evz Monden și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu citarea sursei”.)

Eva.ro: ”La recepția delegației Portugaliei la București, Prima Doamnă a României a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de mătase roz nude cu revere, refileți și nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rând, cu patru nasturi, revere scurte și în ușor contrast. Mânecile trei sferturi cu manșete suflecate au oferit o notă dinamică ținutei”.

Ele.ro scrie: ”Sotia lui Klaus Iohannis a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de matase roz nude cu revere, refileti si nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rand, cu patru nasturi, revere scurte si in usor contrast. Manecile trei sferturi cu mansete suflecate au oferit o nota dinamica tinutei”.

Agentiadepresamondena.ro: ”La receptia data cu ocazia vizitei Presedintelui Portugaliei la Bucuresti, Prima Doamna a Romaniei a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de matase roz nude cu revere, refileti si nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rand, cu patru nasturi, revere scurte si in usor contrast. Manecile trei sferturi cu mansete suflecate au oferit o nota dinamica tinutei”.

Kfetele.ro: ”La receptia delegatiei Portugaliei la Bucuresti, Prima Doamna a Romaniei a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de matase roz nude cu revere, refileti si nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rand, cu patru nasturi, revere scurte si in usor contrast. Manecile trei sferturi cu mansete suflecate au oferit o nota dinamica tinutei”.

Wowbiz.ro: ”La receptia delegatiei Portugaliei la Bucuresti, Prima Doamna a Romaniei a optat pentru un deux-piece realizat din Shantung de matase roz nude cu revere, refileti si nasturi din Shantung de culoare vernil. Alexandru Ciucu a creat un sacou cambrat la un rand, cu patru nasturi, revere scurte si in usor contrast. Manecile trei sferturi cu mansete suflecate au oferit o nota dinamica tinutei”.

Unica.ro: ”Carmen Iohannis a demonstrat încă o dată că este una dintre cele mai stilate femei din România. Prima Doamnă a ales să poarte un deux-piece creat de designerul Alexandru Ciucu, din mătase roz pal, fusta fiind de lungime medie. Ținuta sa a fost accesorizată cu un plic și pantofi ciclam”.

Libertatea: ”Prima Doamnă a avut o apariție neașteptată la ceremonia de primire a președintelui portughez la Cotroceni. Surprinzător, soția președintelui a purtat un deux-piece roz pal, fusta fiind de lungime medie, imediat sub genunchi. La acestea a asortat pantofi cu toc și un plic ciclam”.

Realitatea TV: ”Carmen Iohannis a avut o apariție neașteptată la ceremonia de primire a președintelui portughez la Cotroceni. Surprinzător, soția președintelui a purtat un deux-piece roz pal, fusta fiind de lungime medie, imediat sub genunchi. La acestea a asortat pantofi cu toc și un plic ciclam”.

Extrasele de mai sus sunt doar cîteva din multele articole apărute în ultimele zile în media autohtonă.
Niciuna dintre mass-media sus-pomenite care prezintă, cu mici excepții, texte identice nu citează vreo altă sursă.

Și mai nostim, textele ridică două probleme extrem de interesante:

1) Cum se face că atîția jurnaliști au reușit să identifice cu maximă precizie materialul din care era făcută ținuta Primei Doamne, anume Shantungul chinezesc, care este o varietate scumpă și rafinată de mătase naturală, dar, în egală măsură, nu foarte populară la noi, sau, cel puțin, nu sub acest nume?

2) Dacă respectivii ziariști sunt, totuși, niște valori în domeniu, cum se întîmplă că toți fac aceeași grosolană gafă, atunci cînd vorbesc de ”Shantung de mătase”? Întrucît Shantungul este pur și simplu mătase, după numele provinciei chineze unde s-a creat prima oară, (chantoung, în franceză, înseamnă mătase groasă) se poate vorbi, cel mult, de ”mătase Shantung”, pentru a-l deosebi de mătasea Dupioni, dar, în niciun caz de ”Shantung de mătase”. (Doar în mintea unor precupețe autohtone există și Shantung de in, dar asta e altă poveste).

Care să fie explicația apariției acelorași fraze în atît de multe articole de presă concomitent? S-a creat, deja, o mașinărie de propagandă în benficiul lui Carmen Iohannis, ori Președinția a încheiat un contract de publicitate mascată cu designerul Alexandru Ciucu? Din acest punct de vedere, măcar familia Băsescu făcea reclame la haine pe bază de contracte la vedere. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. bti are boala pe iohannis de cand favoritul sau ponta a pierdut alagerile. cine e sluga la psd , ramane sluga la psd. vezi tariceanu

  • Bravos, tovarase, ti-ai luat si azi banutul de la Blaga!

 2. […] sursa: inpolitics.ro […]

 3. […] sursa: inpolitics.ro […]

 4. catre SUV: mosule, cand vevi fi vandut la drumul mare, tu si tot neamul asta zabauc, de camaradul Iohannis sa-ti aduci aminte ca TU si cei ca tine ati bagat votul in urna! Pentru asta nu exista scuze si/sau explicatii….

 5. Este mai mult decât limpede ca e vorba despre un comunicat de presa trimis tuturor publicatiilor, de către PR-ul lui Alexandru Ciucu (mai mult ca sigur nu a trimis Cotroceniul un asemenea comunicat). Comunicatul a fost preluat ca atare cu câteva excepții, greșeala cu tipul de mătase nu este a jurnaliștilor ci a responsabilului cu comunicatul. Asa se procedează peste tot cu comunicatele. Sunt preluate, uneori modificate, de cele mai multe ori lăsate in forma inițială l. Neconstituind un subiect de cercetare deoarece vin direct de la beneficiarul lor care se presupune ca oferă cele mai exacte informații, apar si greselile in lanț.

 6. Tomnateca relație conjugală prezidențială recuperează delicii publice imposibile în obscura urbe de unde provin cei doi. Expunerea se produce în publicații pentru uzul modistelor și pedichiuristelor, în bovarică fantazare după toaletele de mai deunăzi ale madamei Udrea. Cam asta ar fi politica lucrului bine făcut.
  Din mătase, bine mulată pe forme ofilite…

 7. BTI, ai pus bine problema! Bineinteles ca exista o masinarie de propaganda pentru a ne oripila zildic cu aparitiile „Primei Doamne”. Oare Oculta o pregateste pe respectiva pentru a candida la presedintie dupa modificarea Constitutiei, pe modelul familiei Clinton, sau persoana se vrea un Cabinet 2, pe modelul Elena Ceausescu?

 8. Ghinion! Am scapat de Ceauseasca, am scapat de Nutzi Udrea dar am dat peste „prima doamna”, nascuta Lazurca.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998