CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Flit frățesc: Maia Sandu a venit după gaze și a plecat cu ”promisiuni”, ”planuri” și ”scenarii”

11 comentarii / 5497 vizualizări / 29 iulie 2022

Una dintre știrile zilei e că președinta Moldovei, Maia Sandu a avut o întrevedere călduroasă cu omologul român, scopul principal al vizitei fiind contractarea de gaze românești pentru iarna moldovenească. În noianul de dulcegării mediatice pe marginea vizitei s-a cam pierdut un mic element: Maia a venit cu speranțe și a plecat doar cu promisiuni, plus salutări de la Liviu Mihaiu.

Asta pentru că Iohannis s-a ferit total să livreze ceva concret pe subiect, cu atît mai mult cu cît în discuție a fost și problema reducerii consumului românesc de gaze cu 15%, conform deciziei Bruxellesului.

Maia Sandu a fost cît se poate de directă spunînd, la Cotroceni, ”situația ne cere să acționăm cu urgență maximă și să căutăm soluții alternative pentru a păstra stabilitatea țării și a trece cu bine de iarnă. Moldova are nevoie de soluții pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România și este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând”.

Întrebat de presă dacă România poate reduce consumul cu 15%, alimentînd, concomitent, și Moldova, Iohannis a răspuns, însă, mai mult decît evaziv:

”La noi s-a făcut o analiză și ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. Aici nu vorbim de o reduce a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești”.

Cum se observă, Iohannis nu și-a asumat direct anunțul, ci a pus problema în cîrca ministrului Virgil Popescu.

”În același timp suntem, foarte conștienți de situația extrem, repet, extrem de dificilă în care se găsește Republica Moldova și astăzi, la Guvern,

se vor purta discuții pe această teamă, și mâine, și poimâine, și în continuare până găsim soluția cea mai bună.

Astăzi, în discuția cu doamna Președinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii și să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm. Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții, așa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea.

Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar repet, nu vom abandona Moldova”.

Pentru o deplasare a unui ditamai președintele de stat la București, era de așteptat să asistăm la semnarea în direct a unui contract de livrare gaze, ori măcar să se anunțe oficial cantitățile de gaze pe care Moldova se poate bizui de la noi. Nici pomeneală de așa ceva, președintele invocînd ”variante”, ”scenarii” și năzuința de ”planuri concrete” undeva, în viitor.

O situație care aduce izbitor cu cea a mult criticatei vizite a lui Joe Biden în Arabia Saudită, în urma căreia nu a venit niciun anunț concret din partea vreuneia dintre tabere, privind creșterea producției de petrol, ci doar știri pe surse și angajamente cu sfert de gură.

În concluzie, Maia Sandu a plecat de la București doar cu salutările transmise de Alina Gorghiu din partea înfocatului ei admirator care a cerut-o de nevastă acum cîteva luni, l-am numit pe ziaristul Liviu Mihaiu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Ştire de azi (de negăsit în engleză):
  „Am semnat azi aderarea Rusiei la o alianță largă militară defensivă alcătuită din 12 țări: Rusia, China, Iran, India, Kazahstan, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Siria, Brazilia și Venezuela”, a declarat ministrul de externe rus, Serghej Lavrov, în briefing-ul de după semnarea acordului de la New Dehli, conform agentiei de presă TASS.
  ”Alianța a fost semnată azi la New Dehli și prevede exercitii militare defensive comune pe teritoriul nostru, al Iranului și al Venezuelei. Pe viitor alianta își va găsi un nume, un deziderat si mai multe obiective. Alianta reprezintă într-o oarecare măsură ”noua ordine mondială” fiind o contrapondere la NATO. Lumea a devenit bipolară, și noi, Federația Rusă, trebuie să asigurăm securitate popoarelor mici și înlăturarea influentei negative NATO împreuna cu partenerii nostri. Rusia are datoria morală de a pune lumea pe un alt făgaș, cel al normalității și respectului între popoare și eliminarea colonialismului actual asupra popoarelor mici sub orice formă”, a mai spus Lavrov.
  https://www.cotidianul.ro/noua-ordine-mondiala-anuntata-de-lavrov-12-tari/

  • Nu am găsit această informaţie nici pe site-ul agenţiei TASS, nici pe cel al Ministerului Rus de Externe. Cea mai apropiată vizită a lui Sergey Lavrov la New Delhi a fost pe 30 martie şi 1 aprilie. Este adevărat că (o parte) din ţările menţionate se află în relaţii apropiate. La ce serveşte această (aparentă) dezinformare, n-aş putea spune. Cick-bait

  • pana in septembrie 2022
   Ceva, ceva este,,,

 2. Liviu Mihaiu-arata execrabil,
  treaba lui, o fi lovit de blesteme
  si se ocupa tot de Delta
  6 apr. 2021 · Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în decembrie 2018, … în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei …

 3. Maia Sandu, un cetatean moldovan a fost ucis de ucrainieni cand acestia au atacat un punct de trecere a frontierei in care nu se aflau trupe rusesti, doar civili. Iar alt cetatean moldovean este la ATI in grija Rusiei. Un act numit CRIMA de RAZBOI a ucrainienilor care au atacat o infrastructura civila. Maia Sandu, nu mai trada vietile moldovenilor tai. Acuza banderistii de la Kiev de crime de razboi si lanseaza o nota de protest. Cere reparatii de la Kiev. Altfel esti o complice la crimele de razboi ale Ucrainei si regimului neo-nazist de acolo care il venereaza pe Bandera.
  Atacul a fost realizat cu o drona kamikaze controlata de ucrainieni iar filmul uciderii civililor este disponibil pe internet. In el se vede clar ca nu exista niciun vehicul militar, niciun soldat. O crima de razboi ucrainiana. Clipul a fost salvat pe aceasta platforma: https://thedreizinreport.com/2022/07/26/the-woke-empire-has-no-voting-base/

  26 iulie 2022, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că 2 cetățeni moldoveni au avut de suferit urmare a unei explozii la punctul de trecere a frontierei Troebortnoe din regiunea Briansk a Federației Ruse.

  Conform ultimelor informații recepționate de către Ambasada țării noastre la Moscova, 1 cetățean moldovean a decedat.

  Al doilea cetățean moldovean a fost internat în secția de reanimare a spitalului raional central din Sevsk, regiunea Briansk. Identitatea ambelor persoane a fost stabilită.

 4. Maia Sandu este o sorosista care s-ar catara și pe cadavrul României numai moldovenilor ei sa le fie bine. Suntem frați numai când au nevoie și trebuie sa le dam. I-a aruncat UE in spatele Ro, ca asa știe Europa să-i ajute pe moldoveni. Hai Siktir

 5. & Probabil că este aplicabil mandatul A.I. Cuza , însă în „sens invers”, ?

 6. & ,,Broasca mică face gura mare” , ?

 7. ,oarecum, ?

 8. @ Sunteți de părere că este oportună și neceară organizarea unui referendum decizional pentru a livra gaze naturale peste Prut, ?

 9. & Ce bă, ați făcut gazoduct ca să arătați că aveți instalație și gaze nu dați, care-i treaba, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998