CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Florin Tudose: “Romanii se comporta mereu ca o turma care nu are conducatori ”

0 comentarii / 1904 vizualizări / 22 iunie 2010

Romanii ii vor privi cu alti ochi pe politicienii mioritici, poate, peste un deceniu sau un secol, pana atunci, oamenii politici de la noi nu se vor bucura, deloc, de increderea semenilor care, din cand in cand, se transforma in votanti, avertizeaza psihiatrul Florin Tudose, in exclusivitate pentru Inpolitics.

“Politicienii au semanat neincrederea printre oameni”
El explica faptul ca principalii ctitori ai acestei perceptii negative omniprezente sunt chiar alesii neamului care, dintotdeauna, si-au promovat tot felul de privilegii, printre care imunitatea parlamentara, incercand sa se transforme intr-o casta superioara, absoluta. “E greu de preconizat cat timp trebuie sa treaca pentru ca romanii sa isi recapete increderea in politicieni. Probabil, intre un deceniu si un secol. E drept, politicienii au contribuit la conturarea acestei situatii. Politicienii, indiferent ca au fost la putere sau in opozitie, nu au vrut sa fie o clasa ci o casta inchisa, cu drepturi absolute. Un prim pas radical in vederea captarii increderii ar fi ca alesii sa renunte la privilegii si la imunitati. Din pacate, aceste imunitati sunt in fata legii. Ori, fara egalitate in fata legii nu putem avea o societate normala. Oricum, in Romania, chiar si sintagma de “clasa politica” are un iz de-a dreptul marxist. Parca vorbim despre clasa proletara sau despre clasa burcheza, pe care le infieram in functie de context”, reliefeaza Florin Tudose.

Cum vad romanii un politician acceptabil
Pe de alta parte, atentioneaza el, in conditiile in care romanii sunt din cale afara de suspiciosi in ce-i priveste pe oamenii politici, ei sunt si foarte severi atunci cand zugravesc, ideatic, portretul unui politician acceptabil. “Ideal ar fi ca politicienii sa se hraneasca cu aer, sa castige la loto, nu la altceva, dar niciodata marele premiu fiindca, daca ar fi asa, s-ar crede ca au beneficiat de vreun aranjament de culise. Romanii se comporta, mai mereu, ca o turma care nu are conducatori cu toate ca stim ca orice turma are conducatori”, precizeaza Florin Tudose. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998