CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON DOWN

FMI: In toamna vine valul concedierilor de profesori

0 comentarii / 1490 vizualizări / 4 august 2010

Guvernul a efectuat deja peste 30.000 de concedieri în sistemul public, aproape jumătate din cifra stabilită în acordul cu FMI, de 70.000, iar în luna septembrie o parte din profesori urmează să îşi piardă locul de muncă, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

„Guvernul se află pe drumul cel bun în atingerea ţintei (70.000 de concedieri până la începutul anului viitor – n.r.)”. Până în prezent au fost concediaţi peste 30.000. De asemenea, au mai fost efectuate câteva mii de reduceri de posturi în ultimele două luni. În septembrie, ne aşteptăm la o restructurare a sistemului educaţional, când numărul profesorilor va fi redus. Va exista o continuă restructurare până la finele anului”, a spus Franks pentru Mediafax.

El a afirmat că Guvernul va decide cât de rapid va fi procesul de restructurare, menţionând că pentru FMI este importantă menţinerea cheltuielilor cu salariile anul viitor la nivelul agreat, de 39 de miliarde de lei.

„Intenţia Guvernului este să continue să reducă numărul bugetarilor pentru a crea spaţiu pentru majorări salariale pentru cei care rămân în sistemul bugetar. Guvernul anticipează mii de reduceri de personal peste cele 70.000 de posturi”, a mai spus Franks.

Autorităţile s-au angajat în acordul cu FMI să reducă numărul angajaţilor din sistemul public de la 1,36 milioane la 1,29 milioane, respectiv cu 70.000 de persoane, cheltuielile salariale aferente acestor angajaţi pentru anul viitor fiind de 39 de miliarde de lei.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a evaluat la Bucureşti modul în care România a îndeplinit criteriile de performană stabilite pentru finele lunii iunie şi a stabilit cu autorităţile un nou set de prognoze macroeconomice.

În urma revizuirii acordului stand-by, Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, la finele lunii septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998