CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Foc de artilerie și atac final

0 comentarii / 1585 vizualizări / 6 februarie 2017

Klaus Iohannis a câștigat indiscutabil o importantă bătălie de etapă. De fapt, bătălia cheie. Dacă acum ar fi pierdut, putea pleca acasă. Astăzi, el rămâne la butoane. În noua sa calitate de lider indiscutabil al opoziției, calitate pe care a câștigat-o cu ajutorul sistemului, alcătuit în principal din binomul refăcut SRI-DNA. Dar când și cum se va desfășura asaltul final asupra actualei majorități?
În urmă cu câteva zile, le-am propus cititorilor mei un scenariu. Scenariul loviturii de stat finalizate. Pentru a se ajunge la acest rezultat, respectiv la schimbarea prin forță a unei majorități constituită democratic, mai este obligatorie parcurgerea unei etape. Iar această etapă este apanajul exclusiv al DNA.
Direcția Națională Anticorupție, înființată în urma unei ordonanțe de urgență pe care nimeni nu a contestat-o, execută în prezent, în premieră, o largă anchetă penală împotriva unei bune părți din Guvern. Guvernul este acuzat nici mai mult, nici mai puțin pentru că, exercitându-și politica în domeniul penal, a elaborat o ordonanță de urgență și un proiect de lege. Întrucât, în urma acestor demersuri legislative, unele fapte ar fi fost dezincriminate, altele mai puțin încriminate și, în alte situații, vreo 2.500 la număr, oamenii ar fi urmat să iasă de după gratii, numeroși membri ai Executivului, dar și colaboratori ai acestora sunt cercetați pentru favorizarea infractorului. Ce înseamnă asta?
Asta înseamnă o premieră absolută probabil la nivel mondial. Asta mai înseamnă că, în viitor, orice Guvern este castrat la nivelul politicii penale, întrucât orice schimbare ar face vreodată, ea ar putea să cadă sub incidența acelorași acuzații. Asta înseamnă, în al treilea rând, că cercetările ar trebui extinse și asupra Guvernului Cioloș. În mod obligatoriu. De ce? Pentru că Guvernul Cioloș, prin ordonanță de urgență, a schimbat circa 40 de prevederi penale și, ca atare, în accepțiunea DNA, ar fi și el vinovat prin acțiuni menite să favorizeze infractorul. Dar Guvernul Cioloș ar putea fi acuzat de abuz în serviciu în favoarea infractorului și prin inacțiune. Cum așa? Foarte simplu: la expirarea a 45 de zile de la decizia CCR din luna iulie a anului trecut, care a declarat neconstituțional, în parte, articolul din legea penală vizând abuzul în serviciu, infracțiunea a fost dezincriminată. Conform Constituției. Deci, Cioloș i-a favorizat pe infractori.
Asaltul final al președintelui Klaus Iohannis, care, în acest moment, a obținut oficial diploma de lider al opoziției, va fi dată abia după ce “procurorii își fac treaba”. Asta înseamnă că Guvernul Grindeanu va fi decapitat, premierul suspendat și, în paralel, cu ajutorul Înaltei Curți de Casație și Justiție, șefii celor două partide care compun arcul guvernamental vor fi condamnați penal și, eventual, aruncați după gratii.
Va fi momentul cheie când președintele Klaus Iohannis, susținut de sistemul al cărui prizonier nu mai este și pe care și l-a subordonat, va crea o nouă majoritate parlamentară și va instală un nou Guvern. Guvernul sau va fi suficient de vulnerabil pentru a fi pe placul multinaționalelor și mai ales al partenerilor noștri europeni. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998