CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fost ambasador in Romania: Pandemia a imbogatit Big Tech si a saracit omenirea. Va fi rau!

2 comentarii / 3312 vizualizări / 25 noiembrie 2021

Fostul ambasador al Elveției la București, legendarul Jean Pierre Vettovaglia, publică o analiză necruțătoare a vremurilor pe care omenirea le traversează în ultimul an, vremuri care au sărăcit statele, dar au îmbogățit exploziv mulți afaceriști, în frunte cu Big Tech. În egală măsură, Vettovaglia îl spulberă pe mentorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab, autorul cărții ”Marea resetare”, despre care afirmă că a fost mereu o slugă a celor puternici. Un material extrem de interesant și de lucid, totodată, care merită prezentat pentru că – scris acum cîtva timp – s-a confirmat și continuă să se confirme tot mai mult, din păcate.

”Profesorul german a adus întotdeauna tribut celor puternici de-a lungul existenței sale ca maestru de ceremonii pentru cei mai mari politicieni sau CEO ai celor mai importante multinaționale care au participat la Forum. Davos este doar o rețea strălucitoare. Davos a devenit templul unei noi religii: cultul celui mai mare beneficiu posibil pentru acționarii unei companii, fără a ține cont de valoarea muncii” a scris Vettovaglia în revista QMagazine.

În realitate, spune Vettovaglia, omenirea nu se va confrunta cu vreo resetare benefică, ci cu vremuri foarte grele.

”Vor veni mulți ani dificili, de recuperare post-COVID. Imensitatea datoriilor publice create (100% din PIB-ul mondial în medie!!!), deficitele bugetare uriașe, falimentele în masă și şomajul care va crește brusc vor fi greu de surmontat. Când ești sub apă, totul este să revii la suprafață. Schimbările majore din sistemul economic și social vor fi pentru mai târziu. Trebuie să mai aștepte.
Organizația Mondială a Turismului raportează pierderi de 1,3 trilioane de dolari în 2020 pentru industria turismului sub efectul restricțiilor de călătorie.
A fost cel mai prost an din istoria turismului, cu un miliard mai puține sosiri internaționale. Adică 120 de milioane de locuri de muncă direct expuse riscului în industria turismului, în multe întreprinderi mici și mijlocii. Va dura aproape patru ani până când industria turismului va reveni la nivelurile de dinaintea crizei.
Astăzi este de 11 ori mai rău decât în 2009!
Organizația Mondială a Muncii anunță că pandemia a provocat pagube masive, echivalentul a 255 de milioane de locuri de muncă pierdute.

Adică de 4 ori mai multe ore de lucru năruite decât în timpul crizei financiare din 2009. Prioritatea va fi revenirea la nivelul anterior.
Pe de altă parte, giganții GAFAM (Big Tech, adică Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft n.n.) au cel mai bun trimestru din istoria lor, în octombrie/decembrie 2020. Sfârșitul anului a fost uimitor. Transformarea digitală cuprinde toate companiile și industriile.

Profiturile sunt de zeci de miliarde de dolari, iar creșterea poate ajunge la 33% pe parcursul unui an (Microsoft). Există un motiv bun pentru a vă schimba sistemul fără a fi forțat?

Gafamii beneficiază de o aliniere a planetelor ca niciodată. Motto-ul lor este „Mai presus de toate fără resetare, mare sau mică.” Au încredere deplină în viitor! Sărbătoarea cloud-ului abia începe!

Prin urmare, putem paria că reforma capitalismului financiar și a societății noastre tehnologice nu vor fi printre preocupările principale ale guvernelor și ale companiilor post-COVID 19.

Va fi la fel ca înainte, doar că mai rău” concluzionează diplomatul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. & Mesaje de copulație despre locul de muncă, de la Ciucă și Rafila , proaspăt încadrați pe funcții, la care solicită și certificat verde, ?

  2. OMICRON folosit ,probabil, pentru a boicota Olimpiada din China.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998