CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fost consilier prezidential arunca bomba: ”spionul” Stanchev, agent al SRI

0 comentarii / 3648 vizualizări / 25 august 2016

La doar cîteva zile după ce a declanșat un atac devastator la adresa serviciilor secrete autohtone, mai ales SRI și SIE, afirmînd că nu a primit vreodată măcar o informație serioasă de la acestea, fostul șef al cancelariei prezidențiale, Cătălin Avramescu, recidivează cu o dezvăluire încă și mai și.

Avramescu semnalează, astfel, într-un material publicat pe ziare.com, faptul că, în 25 de ani scurși de la revoluție, serviciile din România nu au reușit să prindă nici măcar un singur spion, preferînd să se ocupe, la fel ca Securitatea ceaușistă, mai degrabă cu afaceri:
”SRI nu a fost in stare sa prinda si sa dovedeasca, in tribunal, in acord cu procedurile legale, nici un cetatean roman angajat in spionaj. Nici macar unul, in 25 de ani! Asta in timp ce serviciile de informatii occidentale au lucrat din plin. Chiar zilele trecute, in Polonia, un locotenent-colonel a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru spionaj in favoarea Rusiei. Justitia olandeza a condamnat, recent, la 12 ani de inchisoare, un diplomat care a vandut Rusiei secrete NATO.
De unde insa impresia ca totul este bine in cea mai buna din lumile posibile? In parte, pentru ca aceste servicii (SRI si SIE) opereaza in umbra. Un politist care abuzeaza ajunge pe Facebook. Un parlamentar care fura este deconspirat de ziare. Haosul de la ghisee il vedem la televiziune.
Insa, despre SRI si SIE oamenii politici au convenit sa taca. O relatie mutual avantajoasa.
Doar cand buboiul supureaza, din cand in cand, realizam ce infectie este acolo. Teroristi ai Statului Islamic care tranziteaza teritoriul national. Contrabanda cu tigari. Acuzatii de tortura si rapire. Santaj cu dosare. Contracte dubioase”.

O afirmație de-a dreptul incendiară, însă, e lansată de Avramescu cu referire la presupușii spionii din România:

”Una dintre sarcinile serviciilor de informatii este sa prinda spioni. Acum, sa facem socoteala, pe degete. Cati spioni a prins SRI in peste 25 de ani de existenta? Nici unul. De fapt, au gasit pe unul, un bulgar, prin 2009, care apoi a sters-o din tara (se pare ca omul era de fapt recrutat de SRI pentru a-l prinde in flagrant pe un peste mic). Deci zero. In 25 de ani”.

Bulgarul invocat de Avramescu este, în mod cert, celebrul Stamen Stanchev, iar peștele mai mic, probabil fostul ministru Codruț Șereș, mîna dreaptă, cîndva, a lui Dan Voiculescu.
La începutul lunii decembrie 2006, Codruţ Şereş şi-a dat demisia din funcţia de ministru, după ce fusese interceptat de SRI, în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom.
Stamen Stanchev a fost, reamintim, judecat pentru spionaj economic, dosar disjuns din cel al Privatizărilor Strategice, în care erau acuzaţi de trădare şi folosirea funcţiilor pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare şi fostul ministru al Economiei, Codruț Sereș, și cel al Comunicațiilor, Zsolt Nagy.
Anul trecut, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, după ce în prima instanță luase 11 ani, numai că omul era fugit de mult fără urmă, din țară, și fugit e și azi.
Stanchev, despre care procurorii spuneau că ar fi fost creierul rețelei de spionaj, a dispărut din țară în 2008, după ce fusese eliberat din arest, fiind dat în urmărire internațională pînă azi. Înainte de a pleca, el apucase să declare presei că ar fi o victimă a războiului dintre Voiculescu și Băsescu.

Astăzi, Avramescu, cel care, în momentul derulării acestor evenimente, era șeful cancelariei lui Băsescu afirmă că Stanchev era, de fapt, agent acoperit al SRI.

Nu un simplu infiltrat într-o rețea, pentru a culege informații – atenție! – ci însuși creierul, creatorul acesteia acesteia.

Cine mai poate înțelege ceva? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998