CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

Fost director SIE scapa porumbelul: Serviciile secrete s-au implicat in elaborarea de legi

8 comentarii / 8153 vizualizări / 14 octombrie 2021

În România, serviciile secrete au, pare-se, inclusiv privilegiul de a-și elabora singurele legile de funcționare, deși Constituția interzice categoric acest lucru, nici măcar președintele neavînd dreptul la inițiativă legislativă, ci doar Parlamentul, Guvernul ori cetățenii, în număr corespunzător.

Dezvăluirea – mai mult ca sigur o scăpare, am opina – aparține fostului director al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, într-un interviu la Radio Guerrilla, astăzi:

Tangențele dintre politică și serviciile secrete – sau cei care aveau influență în serviciile secrete – e o chestiune care a fost foarte vizibilă în primul deceniu de după 1989. Lucrurile s-au schimbat, mai ales după ce galeria șefilor de servicii a devenit mult mai mobilată intelectual și corectă politic” a spus MRU.

”Dar, uneori, din păcate, chiar eforturile de foarte bună credință ale șefilor acestor servicii sunt anulate de clasa politică. Cînd zic eforturi de bună credință, zic eforturi îndreptate înspre reglementarea statului pe care asemenea instituții, cu totul speciale, trebuie să îl aibă într-o societate democratică. Noi suntem în situația în care nu avem nici măcar acum un set de legi care să reglementeze modern activitatea SRI, activitatea SIE, statutul ofițerilor”.

Contrat de moderatorul Liviu Mihaiu că asta se întîmplă pentru că serviciile însele nu au dorit acest set de noi legi, Ungureanu a replicat prompt:

”Nu, nu, serviciile au făcut propuneri peste propuneri, pachete peste pachete de legi!”.

O scăpare mult mai gravă decît cea care a dus la demisia lui Claudiu Săftoiu de la șefia SIE, respectiv că serviciul său achiziționase ilegal tehnică de interceptare.

Reamintim că, după 2004, au fost introduse în parlament mai multe pachete legislative distincte privind serviciile secrete, siguranța națională, statutul ofițerilor șamd, aparținînd PNL, PSD, deputatului PD Cezar Preda, iar unul pritocit la palatul Cotroceni pe motiv că pasivitatea guvernaților și a legislativului trebuie acoperită cumva, chiar în condițiile în care, cum spuneam, președinția nu are acest drept.

Amestecul președinției lui Traian Băsescu în elaborarea de legi a fost vehement contestat și criticat la vremea respectivă. Iată, însă, că acum aflăm direct in gura unui fost director al SIE că serviciile au elaborat ”pachete peste pachete de legi”.
Unde, cum și cînd? Și, mai ales, de ce?
Oferă cineva vreo explicație? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. MRU suferă de sindromul elevului inept din prima bancă.

  • Are cineva impresia că „pachetul” PNRR nu este opera Securității?!?

 2. Smecherii de alta data sunt frustrați ca smecherii de azi baga mâna în Caraiman mai adânc și nu pățesc nimic!
  Asta e viata! O curva! Unora le da plăcere altora le da teapa!
  P.s as vrea sa știu cine este pestele acestei curve!

 3. Bre, daca șefii de servicii din Romania ar fi fost cu adevărat ,,mobilati intelectual”, atunci ,,modernizarea statului” ar fi produs modernizare și pentru multii nevoiasi, n-ar fi vorbit gura fără ei și n-ar fi cautat țapi ispășitori dupa ce au avut putere aproape nelimitata, asa cum, implicit, recunoaște MRU. La noi, se pare ca ,,mobilarea intelectuala” e utila pentru a-l învață gramatica pe Gadea – ceea ce e de apreciat – si pentru a-ti angaja nevasta la OMV. Alt lucru de apreciat. Si pentru a-l pupa în dos pe cel mai important marinar din istoria milenara a Romaniei. Da’ pare ca astea sunt cam singurele ,,reforme strategice” pe care le produce ,,mobilarea intelectuala”.

 4. razvan ungureanu!!!!!! ce mizerie,…..cine il plateste?????cate cetatenii o fi avand?

 5. Confirm ca proiectele de legi referitoare la servicii au fost elaborate de acestea!Papagalii din parlament doar au semnat ca primarii!Am vazut cu ochii mei un astfel de proiect (prin 2005) pe care exista stampila SRI cu „secret de serviciu”?!Va dati seama ce minti de securisti au daca au considerat secret un proiect de lege?!!!!

 6. da,stim, parliamentarii voteaza ca oile si atat.
  „Certificatul interoperabil de vindecare este necesar întrucât, potrivit informațiilor
  actuale, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 continuă să obțină rezultate pozitive la testele
  pentru SARS-CoV-2, cu toate că acestea nu mai sunt contagioase.”

 7. […] apelăm la spusele nu foarte vechi ale unui director de serviciu secret, Mihai Răzvan Ungureanu, într-un interviu la Radio Guerrilla, în octombrie anul trecut.”Uneori, din păcate, chiar eforturile de foarte bună credință ale […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998