CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fost sef al SIE, semnal de alarma: misteriosul maghiar care controleaza spionajul romanesc

20 comentarii / 18301 vizualizări / 1 martie 2021

Fostul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, trage un semnal de alarmă astăzi, într-un articol de pe un site de nișă (pe care îl reproduce parțial și pe contul său de Facebook, de parcă ar vrea să se asigure de răspîndirea cît mai largă), în legătură cu un personaj foarte controversat propulsat recent în Comisia de control al SIE. Și despre care nu se știe mai nimic în spațiul public, un caz rar, dacă nu cumva unic. Predoiu sugerează că senatorul UDMR Turos Lorand, căci despre el e vorba, ar putea reprezenta chiar o vulnerabilitate de siguranță națională.

”Când am văzut lista noilor membri ai „Comisiei Parlamentare Speciale pentru Controlul Activităţii Serviciului de Informaţii Externe” (ăsta da titlu de comisie!), deprinderi vechi m-au făcut să caut în surse publice datele existente despre aceştia şi să încerc să înţeleg dacă ar îndeplini condiţiile pentru a trece de un ipotetic vetting. Mi-au atras atenţia mai multe aspecte, dar am reţinut două, respectiv ce am găsit despre unul din membri şi, interesant, ceea ce nu am găsit despre altul:

• Senatorul PNL Liviu Dumitru Voiculescu este inculpat încă din 2013, iar procesul se judecă. El a fost trimis în judecată de DIICOT sub acuzaţia de „constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, de conflict de interese şi de organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc”. Recent, tribunalul din Dolj i-a comunicat că dosarul în care e inculpat va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

• În cazul senatorului UDMR Turos Lorand, parlamentar aflat la al doilea mandat, ceea ce îţi sare în ochi este faptul că nu există (!) nici o biografie publică a acestuia. Nu ştiu dacă are ceva de ascuns sau nu, dar constat că, dacă domnul senator e îndreptăţit să ştie totul despre S.I.E., în schimb niciun cetăţean obişnuit nu poate şti ceva despre Turos Lorand. Adică, doar ca exemplu, dacă, precum mulţi dintre colegii domniei sale de organizaţie, are şi cetăţenia altui stat. Nu că ar fi ceva ilegal, dar asta ar presupune jurământ de credinţă multiplu, ceea ce nu ar fi chiar compatibil cu cerinţa de „loialitate indiscutabilă” prevăzută explicit în lege pentru accesul la informaţii clasificate” scrie Predoiu în Monitorul Apărării.

”Ar mai fi şi alte aspecte şi la ceilalţi membri ai Comisiei, dar acestea două îmi par flagrante şi aproape imposibil să fi scăpat celor care au făcut propunerile în cauză, respectiv conducerilor celor două partide. Imposibil să fi scăpat dacă cineva chiar încerca să pună oamenii potriviţi la locurile potrivite, să înţeleagă corect responsabilitatea ce o poartă pentru aceste nominalizări, să arate un minim respect pentru alegătorii care i-au încredinţat, în numele lor, şi sarcina de a-i desemna pe cei ce vor controla o zonă atât de sensibilă şi de importantă pentru securitatea naţională.
Ce credibilitate vor avea cei doi când se vor pronunţa în legătură cu activitatea Serviciului controlat? Cât contribuie cei doi la credibilitatea de ansamblu a Comisiei şi implicit la construcţia încrederii cetăţeanului într-o structură menită să vegheze la respectarea legalităţii într-un domeniu deopotrivă opac şi fundamental pentru securitatea naţională? Cum poate împăca S.I.E. obligaţia de a pune la dispoziţia Comisiei date clasificate de o sensibilitate aparte, când unul dintre membrii acesteia este judecat pentru „constituire sau aderare la un grup infracţional organizat”, cu obligaţia de a-şi proteja activitatea? Este Serviciul în măsură, are dreptul de a face o astfel de evaluare, dacă să furnizeze sau nu Comisiei informaţiile/ documentele solicitate, pentru că unul sau doi sau „x” membri ai acesteia nu oferă garanţiile cerute de lege tuturor celorlalţi? Singurul răspuns la această întrebare, într-o societate normală, cu o clasă politică responsabilă, este NU.” mai scrie fostul șef al spionilor români.

Într-adevăr, despre senatorul UDMR se știu puține spre deloc. Pe siteurile Camerelor parlamentului la rubrica biografie sunt pagini goale în cazul său. Nu apare vreun CV nici pe la alte instituții ale statului unde a lucrat.
Știm despre el ”din bucăți” că înainte de Senat a lucrat în CNA, unde fusese plasat de UDMR deși era patron de post de radio, adică o crasă incompatibilitate, fie ea și una rezolvată ulterior.
Mult mai interesant, însă, înainte de CNA, Lorand, la începutul anilor 2010, a fost director executiv al companiei de stat Radiocom, care, la acea vreme, asigura transmisiile pentru TVR și Radiodifuziune și avea în portofoliu aproape toți operatorii de telecomunicații din România și utilizatorii finali de servicii de comunicații din domenii importante: bănci, instituții financiare, companii multinaționale etc.

O performanță de excepție, am spune, pentru un tînăr de numai 30 și un pic de ani, pe atunci, absolvent de științe politice și fost jurnalist.
Nu prea sunt de găsit nici interviuri cu el, cu foarte mici și laconice excepții, dar aflăm că a deținut o cățelușă border collie care a luat un titlu la un concurs de frumusețe.

Cum a a ajuns un jurnalist din presa locală sătmăreană – absolvent de științe politice – consilier local și, concomitent, director executiv la o companie cu greutatea Radiocom, cu mii de angajați și cifra de afaceri de sute de milioane, care controla internetul și segmentul audio-vizual românesc, e o întrebare interesantă, pînă cînd va veni și răspunsul la ea.
Încă mai interesant, înainte de a ajunge mare șef la Radiocom, Lorand prezentase știri la radio Samtel, lucrase la ziarul Friss Ujsag din Satu Mare, fusese cola­borator al agen­tiei de presă ungare MTI și, mai apoi, își crease propriul post de radio, City, devenit rapid lider de piață în Satu Mare. Un radio care emitea strict în limba maghiară. În pofida acestui succes în mediul privat, la doar douăzeci și ceva de ani, Lorand decide să meargă la stat, devenind șef de companie de stat, consilier local, membru CNA, apoi senator, membru al Comisiei de cultură și, mai nou, membru al puternicei Comisii SIE, creme de la creme între comisiile parlamentare.

Contactat azi de Inpolitics cu întrebarea de ce CV-ul său e de negăsit, senatorul UDMR oferă un răspuns halucinant: ”Ăăăăă….chiar nu știu ce să răspund la această întrebare. O să întreb și eu la parlament”. Nu ne spune clar dacă a uitat să își depună CV-ul, ori l-a depus și cei de la administrația parlamentului au uitat să-l posteze timp de două mandate.

Nu ne explică, însă, nici de ce respectivul CV nu e de găsit  la precedentele locuri de muncă ori pe siteul UDMR, de unde aflăm doar că, după numirea la CNA și mutarea la București, ”am putut constata nenumărate atacuri asupra comunității maghiare din România. Aici am putut înțelege pentru prima dată de ce este atât de importantă reprezentarea puternică a interesului maghiar la nivel parlamentar”.

Și, vorbind de interesul maghiar, l-am întrebat pe senatorul UDMR dacă problema ridicată de generalul Predoiu legată de dubla cetățenie ar putea, într-adevăr, constitui o vulnerabilitate de siguranță națională, fiind vorba de depunerea unui jurămînt de credință față de două țări diferite. Răspunsul a fost, sec și categoric: ”Nu”.
Lorand Turos nu își amintește nici cînd a ajuns șef la Radiocom; per ansamblu, mai toate răspunsurile sale sunt foarte ezitante, am spune
După care, senatorul s-a scuzat că intră într-o ședință și nu mai poate vorbi.

De aici, două întrebări majore, am îndrăzni să spunem:
1) Cine și, mai ales, ce este misteriosul senator UDMR plasat la butoanele controlului serviciului românesc de spionaj?
2) De ce a ținut fostul șef al SIE să tragă un serios semnal de alarmă vizavi de Lorand Turos, lăsînd impresia că știe mai multe decît poate spune în acest moment? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: atlatszo.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

  1. A se vedea cazul lui zoltan teszari „patronul” Digicacat care se stie demult ca e spion shunguresc.

    Cei care sint abonati la Digicacat si baga bani in buzunarele shungurului teszari ar trebui sa renunte la „serviciile” acestei oficine de spionaj care colcaie de subumani si antiromani

  2. Parca Ponbta spunea ca atunci cand a fost PM nu a putut numi ministrii pana nu a avut acordul SRI. Pentru numirile in comisiile parlamentare, nu mai trebuie acordul SRI? Sau SRI are alte treburi mai importante? Oamenii din tara asta te uimesc in fiecare moment. Nimic nu mse respecta, nimic nu se face asa cum trebuie. Ne miram ca suntem o colonie de mana a 24 a? Ca si coloniile sunt pe categorii. Noi suntem ultima colonie. Sub noi nu mai e nimeni.

  3. Malagamba, FARA MATERIE FECALA NU ESTI TU?

    • Ce pisda ma-tii vomiti acolo, ba cacatule sereimuist?

    • inpolitics acest gen de comentarii huliganice sunt admise pe inpolitics? Ce cauta acest huligan pe inpolitics sa insulte asemeni unui tortionar din inchisorile de decimare umana comuniste?Malagmba ESTE CHIAR TIGANUL ,SPION SOVIETIC sILVIU pREDOIU.

  4. Cit de jos au cazut seviciliile Romannesti? Si costa in continuare miliarde de euro… Nepotism ordinar. Sau bizantin? Generalul Predoiu are dreptate.

  5. Va amintiti ca Kelemen Hunor a fost Ministrul Culturii sub kakanarul tradator Petrov-Basescu(Viktor Bout – KGB?)? Si cite si mai cite… Azi Kelemen Hunor e doar Viceprim-Ministru. Cu obediente la Budapesta? Asta-i clasa politica de rahat de azi. In frunte cu Impostorul Klaus…

  6. Hahaha, SRI e integrat în Securitatea UE, nimeni nu bâzâie că începe planajul. Prezența cretinului maghiar fără CV, șpionul zero zero zero, în comisie este logică.
    Rromuleanul PDL e cireașa de pe tort, un infractorete cu protecția Securității, ar trebuie să jignească inteligența multora, dacă n-ar fi ofițeri acoperiți, descoperiți sau colaboratori, informatori și infractori ai SRI.

  7. Și când erai mata acolo tot asa era… doar ca cică nu erai politic. Ha ha

  8. Dacă S.R.I. și-a dat acordul pe dosarul său, înseamnă că în S.R.I. sunt rădători la nivelul cel mai înalt. De altfel, într-o emisiune al Andreei Crețulescu, de la Realitatea Tv, din preliminariile alegerii lui Klaus IOhanis președinte, am spus că acesta are dublă cetățenie, română și germană și, de aceea, S.R.I.nu îi va aproba dosarul de candidat la președinția țării. Dar i-a fost aprobat. cu urmările cunoscute de noi. Acum, în cazul lui Toros Lorand, a fost un mizilic să i se fățuiască dosarul de către S.R.I.
    Vedeți de ce ne mai trebuie o revoluție făcută de români pentru români?! Ca să îi înlăturăm pe toți acești trădători.

  9. 1.Mesajul domnului Predoiu e limpede: Lorand, știm cine ești, suntem cu ochii pe tine. 2. SRI nu da niciun aviz asupra propunerilor de membrii în comisiile de control parlamentar. Numirile sunt atributul exclusiv al partidelor. Asa ca nu acuzati inutil pe linia asta. UDMR a făcut dovada, în repetate rânduri, prin comportament și declarații ca nu este o organizație românească, decât în măsura în care își desfășoară activitatea în aceasta țară. Nu ca i-ar susține sau apara cumva interesele.

    • SRI nu da niciun aviz asupra propunerilor de membri pentru ca SRI îi impune și îi infilltrează în comisii.

  10. […] jurnalist de investigații Bogdan Tiberiu Iacob a lansat ieri pe site-ul său, InPolitics, un avertisment public prin preluarea unui material al fostului șef al SIE, Silviu Predoiu, […]

  11. In Romania colcaie tradatorii si alogenii,slugile strainilor si vandutii de toate categoriile.Mare branza,aflam ca planeta e rotunda.

  12. A fost selectat cu bursa, de Budapesta,unde si-a facut studiile ,verificati-i diplomele …!

  13. Domnule Tanase Tiberiu, avand in vedere ca si dvs ati fost parte componenta a acestei masinarii infernale SRI-SIE , care a pus tara pe chituci din 1990 incoace, este deplorabil pentru dl Silviu Predoiu, ,ca si pentru alti ”inraiti in ale meseriei” ,ca domnia sa,,sa se erijeze in falsi patrioti si bocitoare de circumstanta ,si sa arate cu degetul spre altii, neasumandu-si vina fata de propriul popor si propria tara…Mi-ar fi rusine pentru parul alb !

  14. […] De aici, două întrebări majore, am îndrăzni să spunem:1) Cine și, mai ales, ce este misteriosul senator UDMR plasat la butoanele controlului serviciului românesc de spionaj?2) De ce a ținut fostul șef al SIE să tragă un serios semnal de alarmă vizavi de Lorand Turos, lăsînd impresia că știe mai multe decît poate spune în acest moment?, informează inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998