CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Fostul șef al SIE: Discursul lui Hellvig e unul de candidat, nu de șef de serviciu

11 comentarii / 3123 vizualizări / 6 octombrie 2022

Discursul rostit marți, la Cluj, de către directorul SRI, Eduard Hellvig este, în opinia fostului șef al SIE, gen.Silviu Predoiu ”Un discurs de potențial candidat, nu mi se pare că e un discurs de șef de serviciu. Discursul e frumos construit, sunt lucruri de bun simț și corecte, dar eu aș prefera să fi găsit același bun simț în propunerile pentru pachetul de legi ale securității înaintat de SRI”.

O dezvăluire bombă a fostului spion-șef este că ar fi trebuit, marți, să fie și el prezent la Babeș-Bolyai, cot la cot cu directorul SRI, pentru un discurs către studenți, dar a intervenit un mic ”accident”:

”Eram invitat și eu la UBB pentru o conferință cu studenții și organizatorul m-a sunat și mi-a spus că o persoană importantă din SRI l-a contactat – mi-a dat și nunele – și i-a spus ”mai gîndiți-vă dacă e oportun să-l chemați și pe generalul Predoiu. E cam critic la adresa autorităților, vedeți dacă vă face onoare”. Și organizatorul mi-a zis știți, mai bine nu mai veniți, sau poate într-un cerc mai restrîns, într-un grup mai mic…. Ca și cum mă invitase la cină la Athenee Palace și mi-a dat trei lei să-mi cumpăr gogoși din Piața Matache”.

”Naționalismul începe să fie acceptabil și interesant”

Predoiu îl ”înțeapă” pe Hellvig inclusiv pe tema naționalismului, re-asumată de acesta:

”Naționalismul a fost pictat la un moment dat ca un pericol la adresa democrației, un pericol care pîndește România cu intenția de a-i bloca consolidarea legăturii cu organismele europene. Cred că și dl.Hellvig a avut un discurs în spiritul ăsta cu niște ani în urmă. Azi, naționalismul începe să fie acceptabil și interesant, pentru că vedem trendul din alte state. A spune despre naționalism că nu e bun îți reduce șansele. Europa se confruntă cu o criză de leadership în acest moment, degeaba încercăm noi să spunem că nicăieri nu e ca la noi, și la ei e la fel. Europa e într-un punct în care își caută o nouă identitate. Noi am intrat într-o UE care era într-un fel și azi e în alt fel. Europa e în alt fel și am avut acești catalizatori, cu pandemia, cu Ucraina, criza energetică și care au arătat slăbiciunea și vulnerabilitatea. România ar trebui să fie parte a acestui proces, nu să hotărască alții cum o să fie. De ce nu am intrat în Schengen? Pentru că trei state ”prietene” au hotărît că suntem corupți, vulnerabili…Vă asigur că nu suntem mai corupți decît cei care vorbesc despre corupție” mai spune Predoiu, la emisiunea lui Marius Tucă.

Generalul, care nu a negat că ar candida la prezidențiale în 2024, a remarcat, sarcastic, că ar fi singurul candidat fără doctorat dintre numele vehiculate în acest moment, precum Ciucă, Hellvig, ori Geoană.

”Oameni foarte bogați aveau pe ștatele de plată serviciile”

Cît despre rolul serviciilor secrete în conducerea țării, Predoiu a făcut dezvăluiri grave:

”Am prins cînd eram în activitate persoane cu poziții în stat care insistau ca serviciile să conducă țara și să-și asume răspunderea asta. Și au fost și o grămadă de combinații, oameni foarte bogați care conduceau fără să aibă vreo legătură cu serviciile, dar care aveau pe ștatele de plată inclusiv serviciile, cu oameni din servicii care se aliniau ca rîndunicile pe sîrmă în ziua de plată, iar individul îi chema, cu o ticăloșie perfectă, amestecați, unul din cultură, unul din servicii, unul din armată, unul din presă, unul de la nu știu ce televiziune, și îi punea împreună cînd le dădea banii, ca să se vadă și să bage la cap cine e stăpînul. Am cultivat această ideea, că principala valoare e banul. Eroii noștri sunt cei care au bani mulți, care comandă roabe de șampanie”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. hellvig
  (se spune „helvih”)
  e dublura lu Vizante,
  actoru……

 2. Intre Predoiu si Helvig sunt diferente:
  In primul rand ca Predoiu a iesit la pensie. A hotarat ca face politica pe fata. Ne a spus ce vrea sa faca fara ocolisuri. In plus a lamurit multe detalii din culisele puterii si a devoalat zonele obscure ale modului cum ajung sa fie luate deciziile. Raporturile si determinarile dintre politic si institutile statului (corpul functionarilor publici – mai ales cei din institutile de forta). N a mai facut asa ceva nimeni pana la el, asa ca are meritul de a limpezii, atat cat este permis aceasta zona.
  Dincolo, la Helvig, daca se confirma ca va candida, actiunea lui este perversa si insidioasa. Profita de aura de sef de serviciu. Postura in care se afla, este una de jucator care influenteaza multe decizii si determinari in functionarea statului si a societatii romanesti. Asa ca nu are dreptul sa participe la jocul electoral. Trebuie sa fie unul care vegheaza si supravegheaza corectitudinea desfasurarii alegerilor. Este in pozitia de arbitru. Astia n au voie sa atinga mingea si chiar s o bage in poarta!
  Asa ca l apreciem pt. sinceritatea celor spuse la UBB si ne asteptam sa si faca treaba acolo unde a depus juramantul.

  • Dar între tine şi Nicu Ceauşescu e vreo diferenţă? Tot nişte nimicuri aflate aiurea fără vreo treabă.

   • hai sictir securiciule!
    vorbeste si tu la subiect daca esti in stare!
    toata lumea de p aci nu poate sa si dea cu parerea ca va bagati voi nasul. Pe voi cand v o recrutat, s o uitat cineva ce note ati luat la l romana. Sunteti asa prosti ca va dibuie lumea de la o posta, daramite dusmanu’

    • Un boulean ca Nicu Ceausescu.

 3. Hellving este în primul rind un mincinos și în al doilea rind ce merite are acest nimeni în drum sa candideze la prezidențiale??? Ce-l recomandă??

 4. & Probabil că deja Helvig lucrează pentru „candidatul favorit”, promovându-i discursul, ? Un fel de „lipitoare” la ăia cu șanse de câștig, ?Probabil că un fel de „trompetist” al vreunuia dintre cei de intenționează să candideze, ?

 5. @ Probabil că nu prea le mai convine cu discursul cu neimplicarea serviciilor secrete în politică, Ion Cristoiu a început să se manifeste ca Silviu Brucan, ? Probabil că Helvig o fi pe „traseul” lu’ George Maior , ?

 6. „Nu ai voie să te folosești de dosarele pe care le-ai văzut ca să faci carieră politică. Eduard Hellvig nu ar trebui să poată candida” Solidnews

 7. & Deci capitalismul copiat de la occidentali este capitalism „copy- paste” ăștia ca autori de capitalism apusean vor și ei „drepturi de autor de capitalism apusean” , că în capitalismul apusean dacă nu ați pus ghilimelele cică s-a furat capitalism apusean de la ei, ?

 8. & Ion Iliescu a promovat conceptul de democrație originală, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998