CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Fratii Ghita, termite ale statului corupt

0 comentarii / 3185 vizualizări / 10 iunie 2014

Vom vorbi despre coruptie. La cel mai inalt nivel. Institutionalizata. Guvernamentala. Parlamentara. Repetata. Si dupa o schema de manual. In epicentru se afla Sebastian Ghita. Si fratele sau, Alexandru. Primul, un afacerist lansat la apa, candva, de SRI si care intre timp a devenit conducatorul unui grup ilegitim de interese. Si mogul de presa. Si deputat in Parlamentul Romaniei. Membru in Comisia de control a activitatii SRI. Este cel mai apropiat prieten al premierul Victor Ponta. Sebi, cum il alinta cei apropiati. El face si desface multe lucruri in Guvernul Romaniei. A devenit un fel de premier din umbra. O eminenta cenusie.

Incepem prin a publica o serie de documente care demonstreaza la ce nivel apocaliptic a ajuns coruptia institutionalizata in Romania. Si cat de protejata este ea. Si cum se lucreaza, practic, dupa manual. Dupa manualul de coruptie. In familie.

Pentru inceput, vom descrie doar doua afaceri parate. Pe care le parasc eu acum. Pentru ca ele se potrivesc unei scheme. In ambele, este impins in fata, de catre Sebastian Ghita, fratele acestuia Alexandru. Acesta fiind cumva la capatul unui traseu financiar. Va stopa , cum se spune,“la sursa” banii publici ai clanului Ghita. Si tot dupa manual, in ambele, sunt implicate institutii ale statului.

Prima afacere este un contract in valoare de 2.398.081 Euro castigat de Romtelecom anul trecut, in luna octombrie. Asa-zisul beneficiar este Regia Nationala a Padurilor – Romsilva RA. Dupa cum se stie, Romtelecom apartine statului roman si unor investitori externi care, la randul lor, sunt de stat. Dar pe noi ne intereseaza statul roman. Pentru ca reprezentantii acestuia sunt cei care si-au varat coada in afacere. Si ne mai intereseaza, evident, platitorul, Regia Nationala a Padurilor care este tot statul roman. Citind cele de mai sus, oricine isi va pune, fireste, intrebarea: ce legatura au fratii Sebastian si Alexandru Ghita cu cele doua societati. Una foarte simpla. Langa aceasta licitatie, castigata de Romtelecom, stau chiar ei. Care au incheiat un “contract de subcontractare” la data de 29 decembrie 2013. Atentie, cu o luna inaintea contractului principal! Ca sa fie totul pregatit ca la carte. Cine sunt semnatarii? Romtelecom SA, viitorul castigator al licitatiei si SC 2K Telecom SRL, cu sediul in Ploiesti si avandu-l drept semnatar pe administratorul societatii, fratele Alexandru Ghita. Si uite asa, fara a fi participat la vreo licitatie, ascunzandu-se, pur si simplu, in umbra Romtelecom, societatea fratilor Ghita sifoneaza, pur si simplu, cea mai mare parte a milioanelor platite de Regia Nationala a Padurilor.

Si, pentru ca aceasta operatiune sa iasa beton, mai apare si un “contract subsecvent de servicii de comunicatii bucla locala” intre Regie si Romtelecom, semnat taman pe 30 decembrie 2013. Este al treilea document care ar trebui sa fie, de urgenta, studiat de procurorii de la DNA.

In criminalistica, exista un termen, si anume “modus operandi system”. El defineste un fel de amprenta a faptuitorului. In sensul ca un criminal sau un grup criminal, in masura in care a reusit sa duca la bun sfarsit o infractiune, intr-un fel sau altul, o repeta, pastrandu-i aceleasi caracteristici. Al doilea contract la care ma refer este si el rezultatul unei atribuiri prin licitatie, intr-o suma tot semnificativa, de 24.315.501 Ron , ofertant fiind, si de aceasta data, Romtelecom SA, o institutie in care, cumva, fratii Ghita se afla la butoane. Ei bine, de aceasta data, Romtelecom SA castiga un contract nu la Romsilva si, nu va vina sa credeti, chiar la Ministerul Administratiei si Internelor. Tot anul trecut, in 26 februarie 2013. Conform documentelor pe care le am la dispozitie, exista “un acord – cadru de servicii” intocmit si semnat la 26 februarie 2013 prin care se stabilesc parametrii tehnici ai achizitiei de servicii de telefonie publica. Si ce sa vezi? Din nou, avem “un contract de subcontractare”, in oglinda cu cel din afacerea anterioara, incheiat intre Romtelecom si aceeasi societate SC 2K Telecom SRL, unde semnatarul este acelasi administrator, Alexandru Ghita, fratele lui Sebastian Ghita. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998