CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9700 RON UP | 1 USD = 4.5955 RON UP | 1 GBP = 5.8118 RON UP

Frica

0 comentarii / 1516 vizualizări / 20 iulie 2011

Ieri, preotul unei manastiri, cu care purtam o conversatie absolut neimportanta din perspectiva unor servicii secrete si nici macar cu un continut politic, mi-a spus ca ar prefera sa discutam subiectul respectiv personal. Nu prin telefon. Despre ce vorbeam? Despre posibilitatea oficierii unei nunti. O nunta de aur. Pentru doi soti care au implinit, cinste lor, 50 de ani de cand s-au luat in fata lui Dumnezeu. Dar preotului ii era frica. Se temea ca aceasta nevinovata discutie ar putea fi inregistrata sau ar putea, intr-o buna zi, sa fie transformata intr-un scandal mediatic. De unde aceasta frica? Si ce consecinte poate avea frica, la nivelul societatii romanesti?
Nu l-am intrebat, pentru ca nu m-am intalnit cu el personal, daca frica pe care a invocat-o avea ca punct de plecare faptul ca nu vorbea cu cineva oarecare. Ci cu un ziarist, care a declarat public, si a si cerut socoteala in acest sens, ca este interceptat si urmarit in mod ilegal. Din motive politice. Sa admitem ca este asa. Ca din acest motiv particular se temea preotul. Dar chiar si asa, situatia mi se pare de o gravitate extrema.
Din ce in ce mai multe persoane pe care le cunosc se tem sa vorbeasca la telefon. Nu numai atunci cand vorbesc cu mine. Isi marturisesc deschis frica ca pot fi interceptati. Si ca fragmente de conversatie ar putea fi folosite candva impotriva lor. Aceasta psihoza isi are originea in faptul ca serviciile secrete, si nu numai ele, chiar asta fac. Intercepteaza tot. Si mai mult decat atat. De cate ori este necesar, folosesc asemenea interceptari ca un instrument pentru compromiterea unor persoane sau pentru inscenarea unor dosare penale. In timp ce tehnica s-a dezvoltat intr-un mod spectaculos, morala nu a evoluat. Si nici legislatia, care protejeaza si garanteaza drepturile cetateanului. Din aceasta prapastie, accentuata si de faptul ca puterea care ne conduce actioneaza abuziv, se naste starea de teroare. Pe care o reclama, fara sa o numeasca ca atare, si preotul de care aminteam la inceputul acestei analize. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998