CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Frunda: Băsescu nu ar risca să fie suspendat a treia oară

0 comentarii / 1563 vizualizări / 29 octombrie 2012

Preşedintele Traian Băsescu „nu ar risca să fie suspendat a treia oară”, pentru că „nimeni din Europa nu l-ar mai apăra”, susţine senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care nu crede că şeful statului va refuza să-l desemneze pe Victor Ponta premier după alegeri dacă USL câştigă alegerile.

Frunda a spus, într-un interviu pentru RFI, citat de Mediafax, că Traian Băsescu „nu ar risca să fie suspendat a treia oară”, pentru că „nimeni din Europa nu l-ar mai apăra”. „O asemenea suspendare ar fi absolut logică”, afirmă Frunda. György Frunda consideră că declaraţia liderului PNL Crin Antonescu despre o nouă suspendare a preşedintelui este „din punct de vedere constituţional corectă”. „Potrivit prevederilor Constituţiei ţării, preşedintele trebuie să poarte discuţii cu grupurile parlamentare şi să facă o propunere pentru funcţia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, dacă un grup sau o alianţă, şi acest lucru este prevăzut expres în Constituţie, are majoritatea absolută în Parlament, deci mai mult de jumătate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, preşedintele nu are altă soluţie decât să-l numească pe cel propus de către grupul parlamentar respectiv. În situaţia în care nu face acest lucru, preşedintele îşi încalcă obligaţiile constituţionale, are conduită neconstituţională, care poate duce într-adevăr la suspendarea sa. Dar pentru acest lucru, cred că ar fi nevoie înainte de modificarea legii referendumului, să revenim pe plaja legală dinainte de martie sau aprilie 2012, când preşedintele putea fi suspendat cu jumătate plus unu din numărul voturilor celor care se prezintă la vot, nu cu jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor”, a spus Frunda.

Senatorul UDMR nu crede că preşedintele, care a fost suspendat în fiecare mandat, ar risca să fie suspendat a treia oară. „Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apăra. O asemenea suspendare ar fi absolut logică, ar fi în baza principiilor democratice şi ale statului de drept ale UE, ale României. Nu cred ca preşedintele republicii să facă un asemenea gest şi să nu-l numească drept candidat la funcţia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumătate din locurile din Parlament. Ar fi o greşeală de neiertat, de neexplicat! Nu cred că ar face o asemenea greşeală preşedintele, ar fi o ieşire din politică într-un mod nedemn”, a spus Frunda, potrivit căruia „o asemenea suspendare ar trece, dar important pentru liniştea politică a ţării, pentru o viaţă politică normală, normal ar fi ca fiecare decident politic, partide parlamentare, majorităţi parlamentare, preşedinte în persoană, prim-ministru, Guvern, toţi să respecte Constituţia şi atunci nu vom ajunge acolo”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998