CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Fumigena zilei: Maia Sandu președinte!

4 comentarii / 2568 vizualizări / 17 ianuarie 2023

Un scenariu aberant se împrăștie vertiginos, cu două sub-versiuni: Maia Sandu ar putea fi viitorul președinte al României, respectiv Maia Sandu ar putea fi viitorul președinte al României și al Moldovei, ceea ce va însemna unirea mult visată. Grav e că prostia a ajuns în gurile unor lideri politici de la care te-ai aștepta la responsabilitate în declarații, ca și la cunoașterea legilor. Care nu prea permit aventura Maia for Cotroceni.

În primul rînd să spunem că fie și ipotetica alegere a unui șef de stat peste două țări concomitent nu însemnă cîtuși de puțin unire, altminteri am fi învățat la geografie că Marea Britanie, Canada și Australia sunt aceeași țară. Se cheamă doar uniune personală.

Cît despre candidatura Maiei Sandu doar la președinția României, ori și a Moldovei, concomitent, să o luăm metodic.

Ambele Constituții stipulează cu un candiat la președinție trebuie obligatoriu să aibă domiciliul în țara în care candidează, ba chiar cu o vechime minimă de 10 ani, la moldoveni. Această din urmă condiție l-a împiedicat pe moldoveanul Mircea Druc să candideze la alegerile din 1991 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, pentru că nu îndeplinea termenul minim de locuire în ultimii 10 ani.
Conform Codului Civil, un cetățean poate avea cîte case dorește, chiar și șase, dar domiciliul e doar unul și bătut în cuie.

Art.87 – Domiciliul
(1) Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor și libertăților sale civile, este acolo unde aceasta declară că își are locuința principală.

Pe scurt, dacă vrei să candidezi, trebuie să ai domiciliul în România și doar aici.
Dacă Maia Sandu vrea să candideze, avînd cetățenie română, ea trebuie să își mute domiciliul în România înaintea alegerilor, cu suficient timp pentru ca, după obținerea actelor de rigoare, să aibă timp pentru strîngerea sutelor de mii de semnături de susținere și pentru înscrierea la BEC, cu minim 30 de zile înaintea alegerilor.

Schimbarea domiciliului înseamnă însă automat demisia/demiterea din funcția de președinte al Moldovei, nemaiîndeplinind condițiile impuse de Constituție. (Reamintim că nu mai departe de anul trecut primarul Lugojului și-a pierdut mandatul pentru că a avut un domiciliul temporar în Germania, iar Codul administrativ are prevederi clare.)

Revenind la Maia Sandu, mandatul ei expiră, practic, concomitent cu cel al lui Klaus Iohannis, în noiembrie 2024. (De punctat în treacăt că Moldova are președinție pe 4 ani, iar România pe 5, ceea ce ar crea altă aberație în scenariul ”președinte peste două state”, mai exact din 2028 nu ar mai fi președintele Modovei, dar ar fi pe mai departe al României, încă un an. Maximă aiureală)

Ceea ce înseamnă că ea va trebui să părăsească președinția Moldovei, fie și cu cîteva săptămîni înainte de finalul de mandat pentru a se putea înscrie în cursa din România și nu s-ar mai putea pune problema candidaturii duble.

Teoretic e posibil, dar ar fi o premieră mondială absolută, probabil, ca un șef de stat să plece anticipat de la post ca să devină șef de stat în altă țară.
Pentru că, ne place, nu ne place, România și Moldova sunt două țări diferite. România e în UE și NATO, Moldova e în CSI. (În scenariul aberant al unificării celor două țări grație – zice-se – președinției comune, ar însemna ca Moldova – constituțional neutră militar și cu interdicția prezenței de trupe străine pe teritoriul său – să intre în NATO, și cu tot cu Transnistria rusificată.)

Alt amănunt: un candidat prezidențial trebuie să depună obligatoriu în România declarația pe propria răspundere că nu a colaborat cu fosta Securitate de la noi. Dar dacă Maia Sandu ar fi colaborat, ipotetic, cu KBG-ul sovietic, ar fi obligată să declare asta?

Forfaitul Maiei Sandu ar atrage inerente – dar justificate – acuzații de trădare de țară din partea adversarilor politici de la Chișinău, iar cîștigarea alegerilor ar deveni pentru ei drum printre lalele.

Pentru că Maia Sandu a depus la învestire un jurămînt care sună așa:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Ce ar rămîne din el dacă pleacă să candideze în România?
Un peste alta, scenariul Maia Sandu pentru Cotroceni surclasează de la mare distanță, prin absurdul său, pe cel cu Regele Mihai candidat prezidențial în 1992, măcar acela era posibil legal.
O poveste moartă în fașă, a cărei menire e să dea de lucru presei și să mascheze adevăratele scenarii care se coc în laboratoarele politicii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Prostănaca asta, se crede cumva Cuza? Poporul de-atunci nu mai e acelasi, nici Moș Ion Roată nu mai avem. Si cam ce va deveni Republica Moldova in Republica România? Un județ? Iar oamenii lor politici – angajati la stat? Aceasta unire este utopică. Poate ca până atunci se incheie războiul ruso-ucrainian si dispare interesul politic pentru o unire forțată, care nu se bazeaza pe ”voința populară”. Iar Moș Biden nu cred ca mai candidează, apar tot mai multe tinichele legate de coada lui.

    • Sa mori tu ca nu se bazeaza Unirea pe vointa populara?

      Unirea trebuie facuta pana nu vine Rusia sau Ucraina peste Moldova si iarasi pierdem Basarabia de tot. De Bucovina si Sudul Basarabiei nu mai spun ca trebuiesc recuperate fulgerator, altfel vor fi ucrainizate sau rusificate complet.

      • Sa mori tu ca vine Rusia peste Basarabia? Ce sa faca cu ea? Astea sunt abureli americane. Sondajele au aratat ca doar 21% dintre moldoveni sunt pentru unire.

  2. Maia Sandu este iepuroaica luI Kovesi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998