CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Fundul lui Boc sau de ce nu va muri presa din Romania

0 comentarii / 2117 vizualizări / 15 februarie 2012

Răspunsul e simplu: pentru că e prea veselă și prea spumoasă pentru a-și da duhul, indiferent cîte profeții se vor face în acest sens. Iar o dovadă mai clară despre cît de spumoasă și amuzantă e decît recentul scandal cu Boc la fundul gol greu se poate găsi.

Exercițiu de imaginație: în cel mai respectabil club londonez pentru aristocrați un lord sugerează drept subiect de discuție sînii Reginei.

Varianta 1) Respectivul e privit cu stupoare și dispreț, iar 2-3 priviri mînioase îi dau de înțeles, sec, că nu se pune problema.
Clubul își menține standardele înalte. Povestea se încheie scurt.

Varianta 2) Revoltă maximă, proteste oripilate din partea celorlalți membri, discuții aprinse pînă spre miezul nopții pe tema inoportunității discuției despre sînii unei doamne, cu elemente picante și exemplificări de mahala. Și totul de la o singură propoziție.
Reputația clubului se face praf. Nu avem de-a face cu adevărați lorzi, ci cu niște bîrfitori ipocriți.

Nu altfel decît în ultima variantă se prezintă situația presei de la noi după scandalul fundului gol al lui Boc. Noroc că, în presa mioritică, nu toți ne pretindem aristocrați.
Nu despre oportunitatea ori ba a difuzării unei asemenea imagini ne propunem să vorbim aici. Deși, ca o paranteză, am spune că presa din țările-bastion al democrației nu ar fi publicat în niciun caz așa ceva. Ar fi fost prea curînd, după ce recentele poze cu fundul gol al altui premier, Angela Merkel, au făcut turul Europei fără să mai crape de indignare deontologii continentului. Ori după miile de articole dedicate fundului regal al Pippei Middleton.

Angela Merkel, în presa britanică

Ne propunem doar să ridicăm puțin capul din pămînt și să privim lucrurile mai de sus. Avem, astfel, ocazia să remarcăm cîteva lucruri nostime.
Bunăoară, numărul mass-media care contestă furioase necesitatea difuzării imaginilor este zdrobitor în raport cu al celorlalte. O coincidență interesantă face ca acestea să fie, cel mai adesea, devotate actualei puteri.
Sigur, asta nu înseamnă că subiectul nu trebuie și exploatat în interes propriu, dovadă că unele, precum Evenimentul zilei, postează clipul scîrbavnic la loc de cinste pe site, ca sa aducă accesări la greu.
Nu ratează subiectul nici măcar doamna presei românești, Revista 22, deși ne-am fi imaginat-o întorcînd capul, scîrbită. Ba, are chiar două, nu un singur articol.

E citat pe larg împotriva Antenei 1, care a difuzat filmul, editorialistul C.T.Popescu. Vi-l mai amintiți, autorul nemuritorului articol ”Moarte și muie”, din ziarul cu ”Fir-ai al naibii, Majestate”. Ori al unui articol în care descria amănunțit cum își vîră gay-ii șoareci vii în fund, pentru senzații tari. Ăla interes public…

În Gîndul întîlnim un articol nervos, intitulat ”Presă cu curul”, care nu pricepe de ce fundul premierului ar fi o știre de interes. Pe Facebook, un jurnalist reputat îl declară articolul zilei. În ultima emisiune produsă de respectivul ziarist se obișnuia intervievarea politicienilor într-o cadă de baie. În traducere, la fundul gol.

”Nu văd ce om normal moare de curiozitate să-l vadă pe dl. Boc dezbrăcat” scrie cronicarul în înțeleptul articol. Cîțiva centimetri mai jos, pe site, Gîndul ne informează că un australian a fost amendat pentru că a alergat în fundul gol după Regina Elisabeta a II-a.

Ziare.com e la fel de indignat, într-o serie de comentarii prețioase, decretînd că s-a ajuns ”în infernul presei și al politicii”.

Cîteva articole mai jos, suntem informați că australianul care i-a arătat fundul Reginei și-a propus să i-l arate și lui Obama. Ne-am mai liniștit un pic, geopolitica se echilibrează.

Se observă că toate articolele indignaților abundă de formulări precum cur, buci, fecale, vomă, jeg, mizerie, troacă, spurcat, ratați, hazna, urinează, apocalipsă, sex, curve, șpăgari, cruduțe. Aflăm și că ”fluxul ratingului țîșnește dintre fesele premierului”. Excelent. Lecția nr.1 a presei: folosește cuvinte tari, cu forță de sugestie!

Două ziariste de la două gazete diferite amenință cu retragerea din presă, pe motiv de scîrbă.
Una dintre amenințări e plasată, în România liberă, exact sub un titlu mare care ne informează că acum vreun mileniu prințesa Lia a făcut amor lesbian cu actrița Zsa Zsa Gabor și normal, cu un preacucernic episcop. A doua amenințare e plasată în EVZ aproape de un material care ne informează cît costă o gonflabilă chinezească.

Spuneți și dumneavoastră, cum să-și dea duhul o presă atît de simpatică și de zăbăucă? Nu ar fi păcat de Dumnezeu? (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S.: Acest articol a fost scris de un jurnalist amuzat. Dacă era scris de un analist politic, nu ar fi ratat observația că adevărata țintă a presei portocalii nu a fost Capatos și al său film cu fundul lui Boc, ci Crin Antonescu. Făcut praf politico-electoral în zeci de articole doar pentru inabilitatea de a refuza un comentariu amuzat, solicitat de Antena 1 pe subiect.
Un pretext străveziu pentru un atac concertat și vehement, pe gustul Marelui Stăpîn, cel care, acum cîțiva ani, se ocupa public, personal, de fundul altui premier, adversar politic, despre care știa precis că ”e folosit la făcut dragoste”. Asta, apropo de posterior și de mari bărbați de stat…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998