CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gabriel Andreescu: De ce nu e arestat arhiepiscopul Teodosie?

9 comentarii / 3801 vizualizări / 24 mai 2020

Politologul și activistul pentru drepturile omului Gabriel Andreescu ridică o chestiune fierbinte, într-un material publicat pe Contributoris.ro: de ce nu e arestat sau măcar pus sub control judiciar arhiepiscopul Teodosie, recidivist în materie de încălcare a legilor? Andreescu amintește că Teodosie a fost în mod suspect achitat în mai multe rînduri pentru fapte penale și se întreabă, retoric, cît vor mai beneficia înalții ierarhi ai BOR de imunitate.

”În ziua de dumnincă, 16 mai a.c., arhiepiscopul Teodosie a împărtășit mai mulți enoriași conform ritualului cunoscut: luat vinul cu lingurița, aceasta pusă în gură, șters cu prosopul, apoi din același vin cu aceeași linguriță, sters cu același prosop, la rând, adulții și copiii, unii foarte mici, purtați în brațe. La sfârșit, preoții au băut, pe rând, din vinul de împărtășanie și s-au șters cu prosopul pus la comun.
Era exact ceea ce s-a cerut să nu se facă.
Acțiunea arhiepiscopului Teodosie a constituit evident o sfidare. Avea precedente. La jumătatea lunii martie, arhiepiscopul Teodosie împărtășise sute de persoane, deși pandemia fusese declarată oficial, autoritățile preveniseră asupra cerințelor stării de urgență iar președintele Iohannis anunțase semnarea decretului pe 16 martie.
Pe 23 martie 2020, DSP Constanța a solicitat Arhiepiscopiei Tomisului interzicerea pe teritoriul de jurisdicție a ritualului împărtășiri cu o singură linguriță(…)
Totuși, arhiepiscopul Tomisului a recidivat. Imaginile filmate la slujba din 16 mai, la Catedrala Episcopală din Constanța, subliniau supunerea copiilor la ritualul periculos(…) Copiii au ajuns un fel de pradă pe care ierarhul îi folosește pentru a-și afirma poziția de putere în raport cu autoritățile publice, cu societatea românească și chiar cu BOR(…)
Cum infracțiunile sunt repetate, iar Teodosie a anunțat continuarea lor, s-a cerut luarea măsurilor preventive – care includ cercetarea în stare de reținere. La 19 mai, Parchetul a trimis cauza către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Până astăzi, sistemul de justiție l-a apărat pe arhiepiscopul Teodosie. În urmă cu ani primise mită pentru înscrierea ilegală a unui tânăr la Facultatea de Teologie a Universității din Constanța. Predarea banilor fusese filmată, existau actele contrafăcute, însă cazul s-a închis. În 2019, instanțele judecătorești l-au exonerat încă o dată, cu privire la fraudarea banilor europeni.

O societate în care persoane și grupuri sunt deasupra legii rămâne în subdezvoltare. Chiar și cu înaltul nivel al corupției în România, faptul că astăzi afaceriștii și politicienii răspund pentru malversațiunile lor reprezintă un salt civilizațional.

Rămâne însă cealaltă imunitate, a înalților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Acțiunile arhiepiscopului Tomisului merg în aceste zile până la a provoca o criză societală. Punerea în pericol, deliberat, a sănătății și vieții unor copii este de neiertat.

Arhiepiscopul Teodosie trebuie pus urgent, cel puțin sub control judiciar.

O țară care nu-și apără copiii, lăsându-i prada unor puternici iresponsabili, este o țară subdezvoltată moral” mai scrie activistul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. G.andreescu ctp, acaramitru, niste neica nimeni. Niste bisnitari. Nu inteleg in ce calitate acesti indivizi, lipsiti de Dumnezeu isi dau cuparerea despre biserica
  Poate ne spun cand auintrat ultima oara intr-o biserica.
  Sa arestam tot: preoti, intelectuali, pe toti care nu sustin globalismul. Am fost arestati doua luni. Cat mai vreti?

 2. E adevarat ca Gabriel Andreescu e agent maghiar, cu voie de la Securitate? Intreb si eu.A fost trimis de Viktor Orban la produs?

 3. Da, inteleg ca domnul Andreescu vrea sa ne gadile la sentimentul nostru de atei dar sa puna mana sa-si faca treaba sa ne spuna ce lege s-a incalcat in actiunea din 16 mai. Fac eu tema in locul lui: niciuna. In schimb cunoastem cine se ocupa cu activitati de virare a oamenilor pe baza de emotii negative. Suntem prosti, dar nici chiar asa.

 4. Teodosie a vrut sa-si arate muschii si a fost ,,ostentativ”, cum a zis si purtatorul de cuvant al BOR. Dar sa ne vorbeasca despre ,,subdezvoltare morala” un (fost/actual) membru al GDS e de-a dreptul ridicol. Astia care n-au zis nici pas cand s-a dovedit ca Basescu e un turnator insalubru, tin acum discursuri morale.

 5. Ce inseamna un inalt prelat? Unul care poarta o prelata brodata in chip de vesmant si e mai prost si mai iresponsabil decat un vacar fara scoala?

  • Un inalt prelat „inseamna” o persoana care o putere atat de mare, ca blestemul lui nu poate fi sters decat de catre un alt inalt prelat. Asa ca vezi-ti de prostia ta si nu te amesteca unde nu-ti fierbe oala!

 6. Cine este acest Andreescu.Ce a facut pentru Romania si poporul roman.Din ce vagauna a iesit? In aceasta perioada a contribuit cu ceva la depasirea situatiei, la ajutorarea celor in nevoi. Iata deosebirea dintre cei din Polonia, Cehia. E trist ca acest pretins nu a inteles mesajul IPS Teodosie.Caree fisa lui Andreescu,din ce traieste, presteaza pe undeva?

 7. Asta este un dobitoc! Se poate demonstra stiintific ca pe lingutita folosita la Sfanta Euharistie nu exista nici bacterii, nici microbi si nici virusi, indiferent cat de bolnavi ar fi cei impartasiti, pentru ca Iisus Hristos e Viata, nu Moarte!

  • Așa să ne ajute Dumnezeu! Îți dai seama ce noțiuni de igienă ai tu? Cum naiba să-ți dai seama!?! :))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998