CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gafa de proportii a ministrului Educatiei: Funeriu guverneaza dupa legi abrogate

0 comentarii / 1545 vizualizări / 9 martie 2010

Deputatul PSD Carmen Moldovan i-a atras azi atenția, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Educației, Daniel Funeriu, în legătură cu o eroare gravă apărută într-un comunicat oficial al ministerului privind salarizarea cadrelor didactice și solicită demisia urgentă a acestuia.

Astfel, comunicatul Educației afirmă, referitor la speculaţiile apărute în mass media pe tema apariţiei unor posibile proteste spontane, cauzate de neplata salariilor cuvenite cadrelor cadrelor din învăţământul preuniversitar pentru luna februarie, că ”În unele judeţe, fondurile repartizate pentru primul trimestru nu au fost suficiente pentru plata integrală a salariilor din cauza a două situaţii diferite. Prima se leagă de achitarea unor sporuri care nu sunt cuprinse în legi şi hotărâri de guvern. Cea de-a doua situaţie a apărut pentru că nu s-a respectat OUG 1/2010, privind încadrarea personalului didactic. Astfel, în judeţele Suceava, Buzău şi Galaţi salariile au fost calculate de inspectorat şi plătite conform Legii 221/2008 şi nu în baza OUG 41/2009, cum ar fi trebuit, ceea ce a însemnat că s-au produs creşteri de 33% ale fondului de salarii. Reamintim faptul că, prin decizii succesive, la începutul lunii februarie, Curtea Constituţională a declarat constituţionale prevederile OUG 31 şi 41/2009, privind salarizarea personalului bugetar ceea ce înseamnă că şcolile care au aprobat o salarizare mai mare decât cea prevăzută în aceste ordonanţe de urgenţă au greşit, au încălcat prevederile legale în vigoare. În ceea ce priveşte judeţul Arad, veniturile salariale se calculează în baza unor decizii judecătoreşti şi nu în baza OUG 41/2009. Acolo unde s-au calculat salariile încălcându-se legile în vigoare, s-au depăşit şi bugetele repartizate”.

Numai că, atrage atenția Carmen Moldovan, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 31/2009 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2009, invocate de minister ca acte normative modificatoare ale Ordonantei Guvernului nr. 15/2008, sunt, în realitate, abrogate. ”Ignorând faptul că salariile trebuie acordate conform legii, şi nu directivelor de partid, dumneavoastră pretindeţi că salarizarea cadrelor didactice ar trebui să se facă conform unor acte normative abrogate! Incompetenţa celor care au redactat comunicatul de presă, indolenţa scandaloasă în raportarea obedientă la lege şi insolenţa cu care sfidaţi Constituţia mă obligă, domnule Funeriu, să vă solicit demisia” se mai arată în documentul semnat de deputata PSD. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998