CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gafa de proportii? Paleologu, demisionar din PDL

0 comentarii / 1459 vizualizări / 7 mai 2012

Deputatul PDL Teodor Paleologu a făcut un anunț neașteptat azi, potrivit căruia s-a înscris în partidul francez UMP (Union pour un Mouvement Populaire), din solidaritate cu fostul președinte Sarkozi. Numai că deputatul român scapă din vedere un amănunt: potrivit legilor noastre, el este în acest moment demisionar din PDL.

„Ţinând cont de diferenţa foarte mică dintre voturile obţinute de Francois Hollande şi cele ale lui Nicolas Sarkozy, de buna prestaţie a guvernului Fillon şi de existenţa unor lideri remarcabili precum Alain Juppe, am convingerea că alegerile parlamentare din iunie pot fi câştigate de reprezentanţii familiei noastre politice”, a susținut deputatul PDL, pentru a-și justifica decizia de înscriere în partidul francez, conform Evenimentului zilei.

Problema este că, potrivit legii partidelor nr.14/2004, nimeni nu poate face parte din două partide politice în același timp, iar înscrierea într-un nou partid se consideră automat demisie din fostul partid.
Art. 8.
1) Un cetatean roman nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice.
2) Inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior.

Faptul că Paleologu deține și cetățenie franceză nu îl ajută prea mult, după cum declară, pentru Inpolitics, reputatul constituționalist Lucian Bolcaș: ”Legea partidelor de la noi nu face distincție între partidele românești și cele străine, iar conform principiilor de drept, atunci cînd legea nu distinge, nu o pot face nici cei care o aplică. Dacă nu ar exista această interdicție logică de a fi concomitent membru al mai multor partide, s-ar crea, pe cale de consecință, posibilitatea ca cineva să fie, spre exemplu, deopotrivă senator în Franța și Germania și deputat în România, ceea ce este un non-sens, să recunoaștem. Or, nici măcar intrarea României în UE nu permite, spre exemplu, unui cetățean străin să candideze la mai mult de o funcție de consilier local ori județean în țara noastră, tocmai pentru a se preveni asemenea situații.
Cu toată simpatia pentru dl.deputat Paleologu, odată înscris într-un partid francez domnia sa își pierde automat calitatea de membru al PDL”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998