CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Gafă imensă ori mai mult de atît? Gorghiu și găzduirea mafioților italieni în România

16 comentarii / 3787 vizualizări / 4 septembrie 2023

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a produs un moment stupefiant aseară, într-un interviu la B1TV, cînd s-a aruncat pe tapet o variantă total neortodoxă a rezolvării spinoasei probleme a codamnaților români refugiați în Italia. În locul unei dezmințiri hotărîte, categorice, a sugestiei venite de la moderator, așa cum ar fi fost absolut obligatoriu, ministrul român al Justiției a lăsat, prin exprimare, mai degrabă impresia unei achiesări la idee: nici mai mult, nici mai puțin decît introducerea unei ”reciprocități”, în sensul ca România să gzăduiască și ea infractori intalieni, inclusiv mafioți ai Cammorra ori ‘Ndranghetta.

Discutînd, astfel, despre situația penitenciarelor românești neconforme, dar și a condamnaților români care își găsesc sistematic refugiu în Italia, moderatorul B1TV a lansat o provocare ministrei Justiției, posibil o întrebare capcană, aspect care oricum nu contează, presa avînd libertatea de a întreba ce consideră de cuviință. Mai exact, a întrebat dacă nu ar fi o soluție ca statul român, prin ministerul Justiție, să șantajeze pe canale neoficiale statul italian cu introducerea unei reciprocități, astfel încît România să devină, la rîndul ei, un refugiu pentru infractorii italieni urmăriți de justiția din peninsulă, cu nominalizarea explicită a a mafioților din organizații precum Camorra ori ‘Ndranghetta.

În fața unei asemenea sugestii, e de la sine înțeles că orice politician responsabil, din orice colț al lumii, ar fi dezmințit aprig, explicînd că Justiția nu se aplică prin șantaj ordinar la nivel statal etc.

În locul dezmințirii, șoc și groază: Gorghiu dă din cap aprobator și spune ”Da, e o relație bilaterală”.

Și continuă:

”E o relație de cooperare bilaterală (între România și Italia n.n.), evident că aceste comunicări (în genul celor sugerate de B1TV???!! n.n.) trebuie făcute de statul român în permanență și trebuie să vă dau o informație în premieră: pe 10-11 septembrie e o conferință informală a miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei și voi avea o bilaterală cu ministrul italian de justiție tocmai pentru a pipăi mai bine, a discuta mai profund această relație bilaterală, nu doar pe tematica ”fugari”, sunt interesată foarte mult de felul în care ei reușesc să implementeze, să aplice metode alternative de soluționare a conflictelor în Italia”.

Să recapitulăm: nu doar că ministra Gorghiu nu dă de pămînt prompt și categoric cu ideea avansată de moderator – care, repetăm, putea fi chiar o capcană intenționată -, dar, prin replica ei chiar lasă loc pentru speculația că ar putea discuta aspectul la apropiata întîlnire cu ministrul italian al Justiției.

În concluzie, ministrul român al justiției nu a respins public teza șantajării oficiale a statului italian cu amenințarea că mafioții italieni și-ar putea găsi refugiu călduț în România, în contrapartidă dacă justiția peninsulară se încăpățînează să nu extrădeze condamnații români.

Un aspect atît de grav încît ar reclama clarificări imediate, de la nivel guvernamental, pînă nu ne vine – nu-i așa? – primul lot de mafioți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Era și timpul ca România să-și amintească de principiul dinte pentru dinte. Valabil și pentru Grecia, Olanda, Austria etc. Într-o lume murdară n-are sens să fii și curat și supus și în pagubă.

 2. ce mare branza, România a tolerat închisori secrete CIA pe teritoriul ei( a si fost condamnata impreuna cu Lituania la CEDO) iar daca mafioti vin si cu bani si mai bine,investind in economia Romaniei poate mai scade deficitu

 3. Aia sunt DEJA aici!

 4. Parca ea stie ce vorbeste? Daca ministrii ar fi numiti pe niste criterii ( nu de sri), de educatie, cunostinte, competente in domeniul respectiv, etc, poate colonia ar arata altfel. Dar asa…………………Politicienii ca politaii unul stie sa scrie si unul sa buchisesca.

  • recunosti ca esti proasta, nu?

   • Mai agramată ca mă-ta nu-i nimeni. Dar nu trebuie s-o judecăm pe sărmana femeie. Trăgând din greu zi și noapte pe centură de când era mică, n-a putut să se țină de școală.

    • Sugi maciuci la greu

     • mănânci căcat direct din curul mă-tii

    • Ai muci in loc de materie cenusie. Ghici unde.
     Proasto. Ti-e mintea numai la gaurici si carici.

  • Zici ca mugi si hula?

  • proasto!

   • Tu ai deget, bă, nu pulă. Și ți-l sugi singur după ce-l scoți din cur.

    • Maciuca ce ti-a ajuns in stomac e de la mine, cretino

  • Libia-Labia

 5. o PARASHUTA de salvare !

 6. Faraonul Klauss a stiut ce pune la justete; o blonda tata de mata!-Este aceiasi persoana care a considerat Untold , unde a fost prezenta, ceva cool!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998