CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gafa uriasa? C.C. transforma Romania in republica prezidentiala

0 comentarii / 1537 vizualizări / 27 iunie 2012

Comunicatul de azi al Curții Constituționale vizavi de participarea la Consiliul European de la Bruxelles conține un paragraf exploziv, care riscă să răstoarne complet ordinea în stat, cu atît mai mult cu cît el este profund neconstituțional.

Concret, în comunicatul dat azi de Curtea Constituțională, se arată, între altele, următoarele:
”În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”.

Problema este că sintagma de ”șef al statului” este strict una de presă, în niciun caz una oficială, care să poată fi folosită, pe cale de consecință, de către înalții judecători ai Curții.

Constituția României nu conține nicăieri sintagma respectivă, președintele fiind definit la art.80 astfel:

”(1)Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Prin atribuirea președintelui titulaturii de ”șef al statului”, Curtea Constituțională introduce un element care nu se regăsește în Constituție și care contravine flagrant definiției acceptate pînă în acest moment. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998